Korugan

Korugan, modern savaşlarda yaygın olarak kullanılan betondan yapılmış mevzilerden oluşan tahkimat çeşididir.

Etimoloji

Korugan kelimesinin İngilizce ismi olan pillbox[1] dönemin ilaç satınlan kutularına benzerliğinden ileri gelmektedir.

Genel özellikler

Koruganlar aslında makinalı tüfek atışı yapabilmek için yükseltilmiş bir mevzinin, hem görüş alanının artırılması hem de küçük çaplı silahlar ve el bombalarına karşı korunmasını sağlayan tahkimattır. Betondan imal edilen koruganların mevzilendikleri yer önceden hazırlanmış ve dikkatle belirlenmiştir. İlk örneklerinin Hindenburg Hattında kullanıldığı düşünülmektedir.[2] Koruganlar yerlerini gizlemek ve sürpriz etkisi yaratmak adına kamufle edilir. Bir mevzinin parçası veya birbirlerini koruyan bir tahkimat sisteminin parçası olabilirler. Ayrıca stratejik olarak önemli köprü gibi yapıları korumak amacıyla da inşa edilebilirler. Özellikle Maginot Hattı tahkimatında koruganlar yaygın olarak kullanılmıştır. II. Dünya Savaşından kalma koruganlar İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Ukrayna, Japonya[3] gibi ülkelerde hala ayaktadır.

Galeri

Kaynakça

  1. Hap kutusu anlamındadır
  2. Kelimenin İngilizce sözlüklere girişi 13 Eylül 1917 tarihli Oxford sözlüğünde olmuştur, bu tarih I. Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğunun Hindenburg Hattına geri çekildiği dönemdedir
  3. Özellikle Iwo Jima'daki koruganlar muharebeler sırasında belirleyici olmuştur

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.