Devon

Devon, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Güney Batı bölgesinde bulunan, hem iki seviyeli yerel idarenin üst seviyesi olan bir kontluk hem de kraliyetle ilgili seremoniler için bir törensel kontluktur. Gayriresmî olarak bazen "Devonshire" olarak da anılmakla beraber bu shire tipi kontluk olduğunu göstermek için kullanılmakta ve Devon'da yaşayan halk arasında genellikle kabul edilmemektedir.

Törensel Devon Kontluğu
Ceremonial County of Devon

Bayrak

Arma

Devon'un İngiltere'de konumu
Ülke İngiltere
Bölge Güney Batı İngiltere
Kontluk ve merkezi Devon,
Exeter
Yüzölçümü
  Toplam 6.707 km² (2.589 mil²)
Nüfus
 (2005)Tahmin
  Toplam 1,109,900

Devon ismi yaklaşık MS 50'de Antik Romalıların Britanya adasının istila ettikleri dönemde bu yörede yaşayan Kelt asıllı kavmine verilen "Dumnonii" (yani derin vadisinde yaşayanlar) isminden alınmıştır.

Coğrafi konumu

Kontluğun komşuları batıda Cornwall, doğuda Dorset ve Somerset kontlukları bulunur. Güneyinde Atlantik Okyanusuna bir kısmı olan Manş Denizi ve kuzeyinde ise Atlantik Okyanusunun Bristol'da bulunan Bristol Halici bulunur.

Kuzeybatı:
Bristol Halici
Kuzey:
Bristol Halici
Kuzeydoğu:
Somerset
Batı:
Cornwall
Devon Doğu:
Dorset
Güneybatı:
Cornwall
Manş Denizi
Güney:
Manş Denizi
Güneydoğu:
Manş Denizi

Devon'un yüzölçümü 6.707 km², 2005'te tahmini nüfusu 1.109.900; ve nüfus yoğunluğu km² başına kişi olarak 165'tir.

Alt yerel idare birimleri

Devon kontluğunun alt seviyesinde ikincil seviyede bulunan metropoliten olmayan bölgeler ve Devon Kontluğu Yerel İdaresinden bağımsız ama törensel olarak Devon'a bağlı olan tek-seviyeli yerel idareler haritası şudur:

Bölgeler Harita ayrıntıları
  1. Exeter
  2. East Devon
  3. Mid Devon
  4. North Devon
  5. Torridge
  6. West Devon
  7. South Hams
  8. Teignbridge
  9. Plymouth (Tek-Seviyeli-Yerel-İdare)
  10. Torbay (Tek-Seviyeli-Yerel-İdare)

Bu törensel kontluk içinde bulunan ikincil seviyede bulunan metropoliten olmayan bölgeler ve tek seviyeli metropoliten bölge ve şehirler; idare merkezleri; içinde bulunan önemli yerleşkeleri listesi ve bir görüntü şöyle verilebilir:

KontlukYerel bölge/boroughİdare MerkeziDiğer yerleşkelerGörüntü
Devon Kontluğu East Devon Yerel Bölgesi Sidmouth Sidmouth, Axminster, Honiton, Budleigh Salterton, Seaton, Ottery St Mary, Branscombe
Sidmouth panoraması
Mid Devon Yerel Bölgesi Tiverton Tiverton, Cullompton, Crediton
Tiverton'da Exe Nehri
North Devon Yerel Bölgesi Barnstaple Barnstaple, Braunton, Fremington, Ilfracombe, Instow, South Molton, Lynton, Lynmouth
Barnstaple Saat Kulesi
Torridge Yerel Bölgesi Bideford Bideford, Holsworthy, Great Torrington, Hartland, Westward Ho!.
Bideford panoraması
West Devon Yerel Bölgesi Tavistock Tavistock, Chagford, Okehampton, Princetown
Tavistock merkezi
South Hams Yerel Bölgesi Totnes Totnes, Dartmouth, Kingsbridge, Ivybridge, Salcombe
Totnes High Street
Teignbridge Yerel Bölgesi Newton Abbot Newton Abbot, Ashburton, Dawlish, Teignmouth.
Newton Abbot panoraması
Plymouth Şehri, Tek-Seviyeli Yerel Idare Plymouth Plymouth, Plympton, Plymstock
Plymouth Hoe
Torbay Borough, Tek-Seviyeli Yerel Idare Torquay Torquay
Torquay

Devon'da turizm

Devon plajları ile ve Dartmouth ve Exmoor milli parkları ile Birleşik Krallık'taki tatil turizmi ve diğer ülkelerden turistler için çok çekici turistik bir alandır ve yazlık tatil dönemlerinde nüfusun birkaç misli turist barındırmaktadır. Özellikle geleneksel Britanya plaj şehirleri olan Torquay ve Exmouth çok popülerdir. Devon'un kuzeydeki ve güneydeki sahilleri ve bu sahillerindeki plajları büyük sayıda "surf" sporu yapan genç turist de çekmektedir.

Devon'un bazı turistik doğal zenginlikleri uluslararası dünya zenginlik özel listelerine kabul edilmişlerdir. 2001'den itibaren Dorset ve Doğu Devon Sahilleri alanları jeolojik adıyla "Jurasik Sahiller" ve 2006'dan itibaren de "Cornwall ve Batı Devon Madenleri" Birleşik Krallık'ta bulunan UNESCO Dünya Mirasları listesine dahil alanlardandır. Devon'un kuzeyinde bulunan kumullar kompleksi olan " Braunton Burrows" ise "UNESCO Biosphere Reserve" olarak kabul edilmiştir.

Kaynakça

    Ayrıca bakınız

    Dış bağlantılar

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.