Cumbria

Cumbria, İngiltere'nin Kuzey Batı bölgesinde idari bakimdan "shire" tipi bir kontluk (county). Kontluğun idari merkezi Carlisle'da konumlanmistir.

Törensel Cumbria Kontluğu
Ceremonial County of Cumbria

Bayrak

Arma

Cumbria'nın İngiltere'de konumu
Ülke İngiltere
Bölge Kuzey-Batı İngiltere
Kontluk ve merkezi Cumbria,
Carlisle
Yüzölçümü
  Toplam 3.075 km² (1.187 mil²)
Nüfus
 (2007)Tahmin
  Toplam 498,800

Bir taşra kontlugu görünümü veren Cumbria sınırları içinde Birleşik Krallık'taki en güzel yerlerden biri sayılan Göller Yöresi Milli Parkı yer alır. Bölge, yıllar boyunca hem yerli hem yabancı yazarlara, müzisyenlere ve diğer sanatçılara ilhâm vermiştir. Hadrian Duvarı'nın bir kısmı bölgenin kuzeyinden, Carlisle yakınlarından geçer.

Coğrafya

Cumbria kuzeyde İskoçya, doğuda County Durham ve Northumberland, güneydoğuda Kuzey Yorkshire, güneyde Lancashire ve batıda İrlanda Denizi ile çevrilidir. Yüzölçümü 6.768 km² olan Cumbria'da 2007 nüfus tahminlerine göre 498.800 kişi yaşamaktadır.

Kontluğun büyük kısmı tepeliktir. İngiltere ülkesinin en yüksek "dağı" olan 978 m. yükseklikteki Scafell Pike burada yer alır. Bu tepelerin arasında bölgeye turistik değer katan çok sayıda küçük göl yer alır.

Kontluğu batıda İrlanda Denizi'ndeki Morecambe Körfezi, doğuda Pennine Dağları, kuzeyde Solway Firth ve Solway ovası çevreler.

Demografi

Cumbria Kontluğu nüfusu genellikle kırsal alanlara yayılmış olarak yaşamaktadır. Kontluk İngiltere törensel kontlukları arasında en düşük nüfus yoğunluğu gösterenidir. Kontlukta 2 tane yerleşkenin nüfusu 50.000 kişi üzerinde; 3 yerleşke nüfusu 20.000 ile 50.000 kişi arasında ve 3 yerleşke nüfusu da 10.000 ile 20.000 kişi arasındadır. Cumbria'da en yüksek nüfus olan ve ve "şehir" statüsü taşıyan tek kent, kontluğun kuzeyinde bulunan ve Kontluğun merkezi olan Carlisle'dir. Bunu takip eden kent Kontluğun güneybatısında olan Barrow-ın-Furness'dir.

Cumbria kontluğu 1972'de kurulmakla beraber, o zaman içine dahil olan eski yerel idareler için nüfus sonuçlari elde bulunduğu için, yapılan yeni hesaplarla Cumbria sınırları içindeki nüfusun 10 yıllık nüfus sayımlarına göre nasıl değiştiği bulunmuştur. Cumbria için 19. yy ve 20. yy. nüfus sayımlarına göre nüfusun gelişmesi şu gösterimde izlenebilir:[1]

Kişi

Cumbria kontluğu aynı zamanda diğer İngiltere kontluklarına oranla en az etnik değişiklilik gösteren nüfusa haizdir. 2011 Nüfus Sayımı için 2009'da yapılan deneysel sondaj araştırmalarında Cumbria kontluk nüfusunun yaklaşık %95,1 oranı (Cumbria nüfusunun yaklaşık 470.900-495.000 kişi) kendilerini "Beyaz Britanyalı" olarak tanımlamışlardır.[2] Fakat Kontlukta bulunan nispeten yüksek nüfuslu kent ve kasabalardaki etnik yapının İngiltere millî ortalamasına yakın olduğu görülmektedir. Ayrıca Cumbria'da bulunan etnik azınlıklara dahil nüfus, İngiltere ortalama artış hızından iki misli daha hızla artış göstermektedir.

Cumbria nüfusu içinde inanılan dinler arasında başta büyük oranla Hristiyanlık gelmekte, bunu azınlık dinleri olarak Budizm ve İslam takip etmektedir.

İdari yapılanma

Cumbria kontluk, kapladığı alan itibarıyla İngiltere'de üçüncü sırada gelir. Yerel idare olarak iki seviyeli metropoliten olmayan kontluktur, yani "shire" tipi kontluktur. Ikinci seviyede olan 6 metropoliten olmayan yerel idare bolgesi (district) Cumbria Kontlugu'na baglidir. Bunlar Barrow-in-Furness (borough), South Lakeland, Copeland, Allerdale, Eden ve Carlisle Şehri'dır. İdari maksatlarla bu ikinci seviyede yerel bolge idareleri üç gruba ayrılmıştır: "Doğu" grubu, Carlisle Şehri ve Eden, "Batı" grubu Allerdale ve Copeland, "Güney" ise South Lakeland ve Allerdale'den oluşur.

Bölgeler Harita ayrıntıları
  1. Barrow-in-Furness
  2. South Lakeland
  3. Copeland
  4. Allerdale
  5. Eden
  6. Carlisle Şehri

Bu törensel kontluk içinde bulunan tek seviyeli metropoliten bölge ve şehirler içinde bulunan önemli yerleşkeleri listesi şöyle verilebilir:

KontlukYerel bölge/boroughİdare MerkeziDiğer yerleşkelerGörüntü
Cumbria Kontluğu Allerdale Workington Aspatria, Cockermouth, Harrington, Keswick, Maryport, Silloth, Wigton
Workington'da Saat Kulesi
Barrow-in-Furness (borough) Barrow-in-Furness Askam and Ireleth, Dalton-in-Furness
Barrow panorama
Carlisle Carlisle Brampton, Dalston, Longtown
Carlisle Yerel Idare merkezi
Copeland Yerel Bölgesi Whitehaven Cleator Moor, Egremont, Millom, St Bees
Whitehaven limani
Eden Yerel Bölgesi Penrith Alston, Appleby-in-Westmorland, Kirkby Stephen
Penrith sehir merkezi
South Lakeland Yerel Bölgesi Kendal Ambleside, Bowness-on-Windermere, Coniston, Grasmere, Hawkshead, Heversham, Kirkby Lonsdale, Milnthorpe, Sedbergh, Ulverston, Windermere
Kendal çarşısı

Cumbria, Avam Kamarası'na Carlisle, Penrith & The Border, Workington, Copeland, Westmorland ve Lonsdale ile Barrow-ve-Furness secim bölgelerini temsilen altı milletvekili gönderir.

Kardeş şehirler

Cumbria'da bulunan "bölgeler" ve yerleşkeler dış ülkelerde bulunan yerleşkelerle "kardeş şehir" bağlantıları kurmuşlardır. Cumbria'da "Copeland" bölgesi ve "Barrow-in-Furness" kenti bu türlü bağlantıları bulunmayan Cumbria yerleşkeleridir. Şu listede kardeş şehir bağlantıları ayrıntıları ile gösterilmektedir:

YerleşkeBölgeKardeş şehir
CarlisleCarlisle Şehri Flensburg, Almanya
Słupsk, Polonya
CockermouthAllerdale Marvejols, Fransa
Dalton-in-FurnessBarrow-in-Furness Dalton, Pennsylvania, Amerika Birleşik Devletleri
KendalSouth Lakeland Killarney, İrlanda
Rinteln, Almanya
PenrithEden Penrith, New South Wales, Avustralya
SedberghSouth Lakeland Zreče, Slovenya
UlverstonSouth Lakeland Albert, Somme, Fransa
WindermereSouth Lakeland Diessen am Ammersee, Almanya
WorkingtonAllerdale Selm, Almanya
Val-de-Reuil, Fransa

Resimler

Kaynakça

    1. Kaynak: A Vision of Britain through time. "Cumbria Modern (post 1974) County: Total Population". 20 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2010. ve İngilizce Wikipedia "Cumbria" maddesi
    2. "Current Estimates - Population Estimates by Ethnic Group Mid-2009 (experimental)". Office for National Statistics. 10 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2011.

    Ayrıca bakınız

    Dış bağlantılar

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.