Atik Mustafa Paşa Camii

Atik Mustafa Paşa Camii (Cabir Camii) veya Kristos Pantepoptes Kilisesi (Yunanca: Άγία Θέκλα τοῦ Παλατίου τῶν Βλαχερνών Hagia Thekla tou Palatiou tōn Vlakhernōn), İstanbul'un Ayvansaray semtinde kiliseden camiye çevrilmiş bir dinî yapıdır. Orta Bizans döneminden kalma yapının eski ismi "Kristos Pantepoptes"tir. Konstantinopolis'te yapılar plan tipi olarak ya Serbest Haç Plan tipi, ya da Kapalı Yunan Haçı(kare içerisinde haç) Plan tipiyle inşa edilmekteydi. Kristos Pantepoptes'in plan tipi ise Kare İçinde Haç Plan ya da Kapalı Yunan Haçı olarak isimlendirilen plan tipidir.

Atik Mustafa Paşa Camii
Temel bilgiler
Yer Ayvansaray, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar 41°2′18.96″K 28°56′38.40″D
İnanç İslam

Yapının tarihi hakkında bir takım söylentiler mevcuttur Bunlardan birisi; Halifenin bayraktarlığını yapmış olan Cabir'in yine bir fetih için Konstantinopolis'e geldiği, fetih sırasında öldüğü ve buraya gömüldüğü söylentisidir.

İstanbul'un fethi sırasında ne durumda olduğu bilinmeyen kilise II. Beyazıt döneminde camiye çevrilmiştir. Caminin içinde Doğu Roma dönemine ait hiçbir bezeme yoktur. 1957'de Amerikan Bizans Enstitüsü tarafından binanın güney cephesinde, badana tabakasının altında bulunan fresklerin, Ayios Kosmas, Hagios Damianos ve baş melek Mikhael'e ait oldukları tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • "Bizans". Cogito. Kış (17). 1999. ISSN 1300-2880.

Ayrıca bakınız

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.