Yapay yük

Yapay yük telekominikasyonda ölçü ve deneme çalışmalarında anten (veya amplifikatör, hoparlör vb.) yerine kullanılan bir yüktür. Böylelikle ölçü veya deneme amaçlı yayın izleyiciler tarafından izlenmez. Güçlü sistemlerde genellikle verici çıkışını anten veya yapay yüke bağlayacak bir bağlantı paneli kullanılır.

Avusturya'daki Moosbrunn kısa dalga radyo verici istasyonda kullanılan yapay yük

Yükün özelliği istenen frekansta anten (veya hoparlör) empedansına eşit bir empedansa sahip olması ve çıkış gücünü kaldıracak kapasitede olmasıdır. Şayet ölçülen sistemin çıkış empedansı ile yükün giriş empedansı arasında bir fark varsa, bu durum yansımalara ve istenmeyen yayına sebep olabilir.Mesela bir televizyon vericisi çıkışında yer alan yapay yükün girişi 50 olmalıdır. Yapay yüke uygulanan güç yükte ısıya dönüşür. Bu sebepten yüksek güçlerde çalışan yapay yük bir fan vb. ile soğutulur. Kimi yapay yüklerde güç ölçüsü amacıyla zayıflatılmış bir ölçü çıkışı vardır. Bu çıkıştan yararlanılarak zayıflatılmış termik güç ölçülür ve okunan değer zayıflatma katsayısı ile çarpılarak sistemin çıkış gücü ölçülmüş olur.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.