Spor hekimliği

Spor hekimliği, fiziksel uygunluk ile spor ve egzersizle ilgili yaralanmaların tedavisi ve önlenmesi ile ilgilenen bir tıp dalıdır. Her ne kadar spor takımları uzun yıllar boyunca takım hekimleri çalıştırmış olsalar da, spor hekimliğinin ayrı bir sağlık dalı olması geç 20. yüzyılda ortaya çıkmıştır.

Spor hekimliği
Ortopedi, spor hekimliğinin büyük bir bölümünü oluşturur ve diz yaralanmaları çok sık görülen bir konudur.
Yapı Kas-iskelet
Mütehassıslığı
Sporlar
özellikle Atletizm
Önemli hastalıklar
Önemli testler İnsan kas-iskelet sistemi testleri
Mütehassıs Spor hekimi

Spor hekimleri, tıp eğitimini tamamlamış ve spor hekimliği veya 'spor ve egzersiz hekimliği' dallarında uzmanlaşmıştır. Spor hekimliği alanında uzmanlaşma doktorun ilk uzmanlık alanı olabilir (Avustralya, Hollanda, Norveç, İtalya gibi). Bazı ülkelerde ise fiziyatri, aile hekimliği, pediatri veya ortopedik cerrahi gibi bir uzmanlığın bir alt uzmanlık dalı da olabilmektedir. Bu çeşitli yaklaşımlar, farklı ülkelerdeki tıp kültürünü yansıtmaktadır.

Sporcuların ve diğer fiziksel olarak aktif bireylerin tedavisinde uzmanlaşmış, spor ve egzersiz tıbbı (SEM) doktorları, kas-iskelet tıbbında kapsamlı bir eğitime sahiptir. SEM doktorları kas, ligament, tendon ve kemik problemleri gibi yaraları tedavi etmelerinin yanı sıra, astım ve diyabet gibi fiziksel performansı etkileyebilecek kronik hastalıkları da tedavi edebilir. SEM doktorları ayrıca yaralanmaları yönetme ve önleme konusunda da tavsiyelerde bulunur.[1]

En sık karşılaşılan spor yaralanmaları, beyin sarsıntı, kas krampları, ACL yaralanmaları, bilek burkulmaları ve kas incinmelerini kapsar.

Kaynakça

  1. "ABOUT AMSSM". www.amssm.org. 5 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2018.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.