Sauron

Sauron[1], J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde "Karanlıklar Efendisi" ya da "Yüzüklerin Efendisi" olarak anılan kötü bir Maia.[2] Orta Dünya hayalî evrenini anlatan kitaplar sırasıyla şöyledir; Silmarillion, Húrin'in Çocukları, Hobbit, Yüzüklerin Efendisi. Bu eserlerden kimileri, Tolkien'in ölümünden sonra oğlu tarafından ayrıntılı bir biçimde incelenip yayımlanmıştır. Bu kitapların hepsinde doğrudan veya dolaylı olarak Sauron'dan bahsedilir.[3]

Sauron

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde karakter

Unvanı/Diğer adı Yüzüklerin Efendisi, Gorthaur, Mairon, Annatar, Aulendil, Artano, Kara Lord, Barad-dûr'ün Efendisi, Kapaksız göz, Kötü göz, Kara Sihirbaz, Ölümsihirbazı
İsminin anlamı Nefret uyandıran
Irkı Ainur, Kara Sihirbaz
Silahı Morgoth'un Asası
Doğum tarihi İlk Çağ'dan onbinlerce yıl önce Ainur ile beraber
Ölüm tarihi 25 Mart 3019 Ü.Ç.

Kara Efendi Sauron, Vala Aulë’nin Maiası iken, dünyanın kara düşmanı olarak adlandırılan Vala Melkor’un tarafına geçti ve onun sağ kolu oldu. Başlangıçta iyi Maiar safında olan Sauron, böylelikle sonradan karanlık tarafa geçmiş oldu.

Karanlık Çağ’da Sauron, Utumno’nun Melkor’dan sonraki en güçlü ismi idi. Melkor Valar tarafından zincirlenip Ölümsüz Topraklar'a götürüldüğünde onun yerine Angband’ı yönetmişti. Melkor Valar Ağaçları'nı yok edip bir çağı kapattığında Angband’ı onun için ayakta tutan Sauron’du. Sonunda Valar, Melkor’u kesin olarak mağlup edip ebedi olarak Boşluk'ta kalmaya mahkûm ettiklerinde ve Angband’ı yok ettiklerinde Sauron da ortadan kayboldu.

Üçüncü Çağ’da Sauron, Necromancer (Ölüm Büyücüsü) olarak Güney Kuyutorman'da tekrar ortaya çıktı. Fakat asıl kimliğini saklıyordu. Eregion’daki demirci elflerle dostluk kurdu.

Sauron birilerini kandıracağı veya kullanacağı zaman bir Ak Büyücü şeklinde görülür; fakat savaşacağı veya karşısındakinin gözünü korkutacağı zaman 4 metre boyunda kara miğfer, kara zırh ve Morgoth'un Asası'nı taşırdı.

Elfler ona Annatar yani “hediyeler veren” diyorlardı. Sauron bu yeni kimliği ile elflerle birlikte güç yüzüklerini yaptı. Ardından hepsine hükmetmek için Tek Yüzük’ü yaptı. Ancak elfler tarafından kötü niyeti anlaşıldı ve böylece Sauron ile elfler arasında savaş başladı. Celebrimbor öldü. Eregion harabe oldu. Yakınlarda yaşayan Khazad-dûm Cüceleri dış dünyaya kapılarını kapattı. Khazad-dûm, Moria adıyla anılır oldu. En sonunda Númenorlular elflere yardıma geldi.Númenor'un deniz imparatorluğu ile Mordor'un kara imparatorluğu karşı karşıya geldi. Númenor’un gücünü gören Sauron, onları savaşarak yenemeyeceğini fark etti ve Barad-Dûr’dan çıkarak Númenorluların ordularına teslim oldu, Númenor’a götürüldü. Burada ölümlü insanların cılız duygularını manipüle ederek Valar ve Númenorlular arasındaki bağı ortadan kaldırmaya çalıştı. Valar’ın onlardan korktuğunu kulaklarına fısıldadı. Gururları okşanan Númenor halkının çoğu zamanla Sauron'un esir edilmiş bir düşman başçısı olduğunu unuttular ve en sonunda Sauron'un fitnesine düşerek Valar’a karşı bir ordu gönderdiler. Ar-Pharazon komutasındaki ordu Valar'a saldırdı. Eldar kentleri saldırı karşısında tutunamayıp birer birer düştüğünde Valar'ın Kralı Manwë, Eru Ilúvatar'dan yardım istedi. Büyük Deniz boydan boya ikiye yarılarak Númenor ülkesi denize batırıldı ve Anduin Efendileri'nin topluluğundan başka herkes denize gömüldü. Bu sırada Numenor’la birlikte denize gömülen Sauron fiziksel biçimini yitirdi ve Orta Dünya'ya döndü.[4]

Ancak Sauron bir Maia idi. Ruhu güçlüydü ve hala gücünün büyük kısmını aktardığı Yüzük duruyordu. Bu nedenle boğulduktan sonra artık sadece Karanlık Lord şeklinde kalabildi çünkü Numenor Valinor'a saldıracağı zaman O da savaşa katılacağı için kara miğferini, kara zırhını ve Morgoth'un Asası'nı taşıyordu; görünüşü bu şekilde iken boğulduğundan ve boğulurken Tek Yüzük parmağında olduğundan gerçek bedeni ve şekil değiştirme özelliği yok olsa da Tek Yüzük sayesinde ölüm anındaki bedenini kurtarmayı başardı ama artık asla Maia görüntüsüne kavuşamayacaktı. Artık olağanüstü korkunç bir kara savaşçı görünümündeydi ve kötülüklerine kaldığı yerden devam etti. Ancak Numenor’un yok edilişi sırasında bütün insanlar Valar’a karşı çıkmamışlardı. Kendilerine inançlı diyen bir öbek insan Elendil başçılığında Valar’a karşı açılan savaşa katılmamış ve Orta Dünya’ya gelmişlerdi. Elendil’in insanları Orta Dünya’ya yerleştiler ve Arnor ile Gondor krallıklarını kurdular. Kaçınılmaz olarak bir süre sonra Sauron ile karşı karşıya geldiler. Elfler ve insanlar Son İttifak adı verilen bir ordu ile Sauron’a karşı koydular. 7 yıl süren kuşatmanın ardından Sauron kara kalesinden çıktı ve savaşmaya başladı. Ancak Isildur Sauron’un parmağını kesip yüzüğü aldığında bürünmüş olduğu kara savaşçı görüntüsü de yitti. Ne olsa da Sauron’un gücü Tek Yüzük’teydi bu nedenle Tek Yüzük yok edilmediği sürece yok olamazdı. Isildur Yüzük’ü yok etmeyince Sauron da yok olmadı.

Sauron son kez Orta Dünya’ya döndüğünde bu kez kendini yalnızca büyük kapaksız bir kızıl göz ile simgelemişti. 2000 yıl boyunca Kuytuorman’da Dol-Guldur’da saklandı. Bu sırada Nazgûl onun gelişi için orduları ile Arnor'u yok etmiş, Minas İthil'i ele geçirmiş, Mordor’u hazırlamaya başlamıştı bile. En sonunda Tek Yüzük elinde olmasa bile kendini açık etti ve Mordor’a gitti. Barad-Dûr’u tekrar inşa etti. Ancak son hükümdarlığı kısa süreli oldu. Hobbit Bilbo Baggins tarafından bulunan Tek Yüzük, Frodo Baggins tarafından yapılmış olduğu (Hüküm Dağı ateşine atılarak yok edildi. Yüzük’ün yok edilmesiyle birlikte gücünün çoğunu ona aktaran Sauron ruh birlikteliğini yitirdi ve orta dünya üzerinde bir daha görülmedi.

Annatar

Annatar Sauronun birinci çağın başlarında Elflerce tanınan ismidir. Celeborn ve Elrond Annatar'ın kim olduğunu bildiği için mordordaki kötülüğün değişmeyeceğini bilmektedirler. Ancak bir kısım Elf Annatar'ın yalanlarına kanmış ve onun sözde yardımına sıcak bakmıştır. Annatar demircilik bilgisini elfler ile paylaştı ve onlara bu ilmin inceliklerini öğretti. Annatar 300 yıl boyuca Elfler ile dostluk kurdu. En sonunda Elflere Güç Yüzüklerini yapmayı öğretti ve elfler bu yüzükler ile orta dünyada büyük işler yapmaya başladılar. Ancak sauron Mordor'da, Hüküm Dağı eteklerinde gizlice diğer bütün yüzüklere hükmedecek olan Tek Yüzükü yaptı onu eline taktığında diğer yüzükleri anlayabiliyor ve kullananların zihinlerine hükmedebiliyordu. Fakat Elfler o kadar kolay kandırılamazdı. Güç yüzükleri içerisinde en güçlüleri olan üçler(vilya,Nenya,Narya) sauronun eli değmeden ona ve onun iyilik maskesine inanmayan Celebrimbor tarafından yapılmıştı. Sauron tek yüzüğü takıp karanlık lisanda "ash nazg durbatulûk ash nazg gimbatul ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul" dediğinde Elfler onu hissetti ve Annatar'ın gerçek niyetini anladılar. Celebrimbor üçlerin saurondan gizlenmesini emretti ve sauron onlara asla ulaşamadı. Annatar Elf lisanında "Hediyeler Veren" anlamına gelmektedir.

Kaynakça

  1. Tolkien, J.R.R. (1977). The Silmarillion. Londra: George Allen & Unwin. s. 310. ISBN 0-04-823139-8. The first syllable of Sauron is like English sour, not sore
  2. Monroe, Caroline. "How much was Rowling inspired by Tolkien?". GreenBooks, TheOneRing.net. 14 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2006.
  3. Tolkien, J.R.R. (1977). "Ainulindalë". The Silmarillion. Londra: Allen & Unwin. s. 4. ISBN 0-04-823139-8.
  4. Tolkien, J.R.R. (1977). "Of the Rings of Power and the Third Age". The Silmarillion. Londra: Allen & Unwin. s. 87. ISBN 0-04-823139-8.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.