Elf
Elf, Cermen mitolojisi′nde ve folklorunda yer alan doğaüstü varlık türüdür.[1][2]
Elfler İskandinav, Anglo Sakson ve Cermen kültür kollarına ayrılan kuzey kültürünün çok popüler bir halk inanışı figürüdür. Elfler kimi zaman iyi yürekli, şefkatli, hastalıkları iyileştiren, bitkilerin ve taşların gizli sırlarını öğreten varlıklarken, kimi zaman zararlı, hilekâr, kötü niyetli ve tehlikeli olabilirler. İnsanları ve hayvanları büyüleyip hastalandırabilirler. Bazı inanışlarda kötü niyetli Elflerden korunmak için pentagram kullanılır.[3] Bazı elfler şaşırtıcı güzelliktedir. Elf kadınları ve elf eşler uzun sarı saçlarını tararken tasvir edilir. Oyun, dans ve şarkı üzerine kurulu neşeli bir hayatları vardır. Bazen sadece vahşi sesleri duyulur, görünmezdirler.[4]Cermen Şamanizminde de Elfler önemli bir yere sahiptir.Aslen Elflerin ölmüş insanların ruhlarına verilen bir isim olduğu bilinir.Nitekim İskandinavya'da çoğu kurganda yatan ölen kişiler için Elfe dönüştüğü,Elf olduğu anlatılır.
Etimoloji
İngilizce Elf kelimesi eski İngilizcede aelf, elf, ylve,[5][6] kardeş dillerden eski İskandinavya dilinde alfr, eski Almancada alp (çoğul alpi~elpi) ve orta çağ Almancasında alp (kadınsı tekil elbe, çoğul elbe~elber) olarak kullanılmıştır.[7]
Fantastik kurgu
- Tolkien'in Orta Dünya'sında bir ırk olan Elf'ler için Elf (Orta Dünya) maddesine bakınız.
Günümüzde Elfleri konu alan pek çok film vardır. Bunların içerisinde en ünlüleri Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit serileridir. Elfler genellikle insanlara benzerler fakat insanlardan daha uzun, güzel, bilge ve narindirler. Bu narinliğe rağmen hızlı ve güçlüdürler. Melodik bir ses tonuna sahiptirler. Elfler genelde 1200 yıldan fazla yaşarlar. Kederden solmadıkça veya kesilip yaralanıp kanları akmadıkça ölmezler. Bu nedenle Elflerin ölümsüz oldukları söylenir. Elfler insanlara oranla daha güzeldirler. Dağlarda veya denizlerde dolaşmaktan pek hoşlanmazlar. Bunun yerine gökyüzünü görerek yaşamak, bir şeyler yetiştirmek ve ormanlarında huzurlu bir hayat sürmek Elflerin istediği yaşam tarzıdır. Elfler diğer ırklarla ilişki kurmayı pek tercih etmezler. Diğer ırklardan pek arkadaşları olmaz ama diğer ırklardan olan dostlarını da kolayca unutmazlar. Elfler büyü konusunda hünerli, savaşçılık konusunda da çeviklikleri dolayısıyla etkileyicidirler. Genellikle yay ve hançer tercih eden Elf savaşçıları çeviklikleri sayesinde bu konuda çok iyidirler.
Dipnotlar
- Lass 1994, p. 205
- Lindow 2002, p. 110
- The article Alfkors 19 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. in Nordisk familjebok (1904).
- İskandinav inanışlarında elfler, 19 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 5 Ağustos 2013
- The English word oaf (earlier form auf(e)), used since the 1620s, derive from elf, and denoted an "elf child" or a changeling left by the fairies, thus by extension referring to any "misbegotten, deformed, or idiot child".
- The Middle High German alp could also be used in the sense of "fool" (Almanca: thor, narr)
- Marshall Jones Company (1930). Mythology of All Races Series, Volume 2 Eddic, Great Britain: Marshall Jones Company, 1930, pp. 220.
Wikimedia Commons'ta Elf ile ilgili çoklu ortam kategorisi bulunur.