Sigurd
Sigurd (Eski Norsça: Sigurðr) veya Siegfried (Orta Yüksek Almanca: Sîvrit), Cermen mitolojisinde bir ejderhayı öldüren, daha sonra ise öldürülen efsanevi bir kahraman. Karakter İzlanda'da yazıya geçirilen antik Cermen sagası Volsung Sigurd Sagası ve onun Alman versiyonu olan, Ren Nehri kıyısında, eski Worms şehri civarında geçen Nibelungen Destanı'nda (Siegfried adı altında) bahsedilir. Sigurd'un hikayesini içeren en eski kayıtlar İsveç'de bulunmuş runik taşlar[1] ile Britanya Adaları'ndaki taş haçlar üzerinde kazınmış olarak keşfedilmiştir. Bu kayıtlar 11. yüzyıla tarihlenmektedir.[2]
Hikaye
Bir prens olan ve erken yaşta bir demircinin yanında kendine yaptığı Balmung adlı kılıcı ve Grani adlı atı ile yola koyulan Sigurd, bir ejderha ile yaptığı savaşta ejderhayı yenerek yaratığın vücudundan akan yağ ile vücudunu silah işlemez hale getirir. Fakat ejderhanın kanında yıkanırken, ağaçtan sırtına düşen ıhlamur yaprağını fark edemez ve sırtında, iki kürek kemiği arasında kalan bölgede kanın değmediği zayıf bir bölge oluşur.
Nibelungen Destanı'nda, Kriemhild adında bir kraliçeyle evlenir. Fakat Kriemhild'in kardeşleri, Burgonyalı krallar, zamanla Siegfried'i bir tehdit olarak görür ve onu öldürmek için fırsat kollamaya başlarlar. Kriemhild'in kral kardeşleri, Tronjeli Hagen'in planları üzerine olaylar gelişir. Hagen, Siegfried'i korumak bahanesiyle, Kriemhild'den, Siegfried'in zayıf noktasını öğrenir. Beraber çıktıkları bir av partisinde, Hagen, Siegfried'i sırtından bıçaklayarak öldürür.
Destan içinde Hristiyan inançları ve törenleri de bulunmakta ve kral-senyör-vasal ilişkisi de destanın Orta Çağ'a ait izler taşıdığını göstermektedir.
Modern etkileri
Destan, 19. asırda Alman milliyetçiliğinin yükselmesinde, Alman prensliklerinin bir ulus olarak Alman İmparatorluğu altında birleşmesinde tarihsel bir öneme sahiptir. Dönemde Otto von Bismarck'ın Alman İmparatorluğu'nu birleştirmesi, Siegfried'in babasının kılıcını yeniden dövmesi ile karşılaştırılmıştır.[3] Siegfried adı, cesaret, yiğitlik ve şövalyeliği temsil eden bir ad olarak Almanya'da çok değişik alanlarda kullanılmıştır. I. Dünya Savaşı'nda Maginot Hattı'nın karşısına Almanlar Siegfried'i dikmişlerdir.
Kaynakça
- Düwel, Klaus (2005). "Sigurddarstellung". In Beck, Heinrich; Geuenich, Dieter; Steuer, Heiko (eds.). Reallexikon der Germanischen Altertumskunde. 28. New York/Berlin: de Gruyter. pp. 412–422.
- Millet, Victor (2008). Germanische Heldendichtung im Mittelalter. Berlin, New York: de Gruyter. ISBN 978-3-11-020102-4. s.160
- Müller, Jan-Dirk (2009). Das Nibelungenlied (3 ed.). Berlin: Erich Schmidt. s. 183