Sarıtekke, Şarkışla

Sarıtekke, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür.

Sarıtekke
Ülke Türkiye
İl Sivas
İlçe Şarkışla
Coğrafi bölge İç Anadolu Bölgesi
Rakım 1.430 m (4.690 ft)
Nüfus
 (2000)
  Toplam 82
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0346
Posta kodu 58400
Resmî site
YerelNET -

Tarihçe

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.

Kültür

Sarıtekke mutfağı tarım ürünlerine dayanmaktadır. Harman sonunda (sonbahar) kışlık yiyecek hazırlıkları başlar. Un öğütme, bulgur dövme, çekme, erişte, sebze kurutma, etlik kesimi bunların başlıcalarıdır. Bunların dışında dal turşusu, ahlat turşusu, lahana turşusu ve domates turşusu kış için hazırlanan yiyecekler arasındadır.

Yemekleri daha çok tahıl ürünlerine ve hayvansal ürünlere dayanmaktadır. Düğaşı, bulguraşı, mantı, un herlesi, erişte, omaç, yöreye özgü başlıca yemeklerdir. Genellikle kırsal kesimlerde yazları ayranlıpancarlı çorba, madımak, evelik aşı gibi yemekler yapılır. Kışları ise, tarhana, içli köfte, bulgur köftesi yemekleri yenmektedir.

Coğrafya

Sivas iline 123 km, Şarkışla ilçesine 35 km uzaklıktadır. Komşu sınır köyleri; doğuda İğdecik, kuzeyde Canabdal ve Güdül, batıda Yahyalı, güney batıda Emlek Kale, Güneyde Alaman, güney doğuda ise Hocabey köyleridir. Bunların dışında Kavak, Otluk, Mezra, Yükselen diğer komşu köylerdir.

Muhtar Abdal (Sarı Abdal) tekkesi

Muhtar Abdal’ın tekkesi, bu köyde bulunmaktadır. Hayatı hakkında kesin bir bilgi olmamakla beraber köyün ilk kurucusu olarak kabul edilir. Muhtar Abdal, bölge insanı tarafından Can Abdal, Abdal Baba, Kazım Can ve Nazım Can’ın kardeşi olarak bilinir. Ayrıca Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin soyundan gelen bir veli kişi olduğuna inanılır. Sarıtekke köylülerince Muhtar Abdal’ın mezarı, ziyaret veya tekke diye anılır. Kabri, kubbelidir. Türbenin bitişiğine cem evi yapılmış ve etrafı ihata duvarı ile çevrilmiştir.

Türbe, yaklaşık 65 metre kare olup türbenin kuzeybatı tarafında giriş kapısından 16 metre karelik antreye geçilir. Buradan da ikinci bir kapı ile sandukanın olduğu bölüme girilir. Sandukanın olduğu yerde tek bir pencere olup zeminde kilim ve halılar serili, odanın üçte birini kaplayan sandukanın başucunda sarık ve yeşil örtü, kenarında tespih ve duvarda on iki imam resmi, ağaçtan yapılmış topuz, ziyaret taşı olan yuvarlak bir taş ve “küher” ismi verilen elenmiş toprak bulunmaktadır.

Ayrıca Sarıtekke köylüleri tarafından kutsal günlerde türbeye topluca gidilerek ziyaret edilir, türbenin bitişiğindeki odada cem ayini yapılır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2000 82
1990 123
1985 174

Kaynakça

  • Şarkışla Yöresinde Ziyaret Yerleri İle İlgili İnanç ve Uygulamalar, Yrd. Doç. Ahmet GÖKBEL, Cumhuriyet Üniversitesi

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.