Kazancık, Şarkışla

Kazancık, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür.

Kazancık
Ülke Türkiye
İl Sivas
İlçe Şarkışla
Coğrafi bölge İç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
  Toplam 97
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0346
Posta kodu 58400
Resmî site
-

Coğrafya

Sivas iline 80 km, Şarkışla ilçesine 18 km uzaklıktadır.

Tarihçe

93 harbi olarark bilinen Osmanlı-Rus savaşları sonrasında Kafkaslarda göçe maruz kalan Çeçenlerin yerleşerek kurduğu bir köydür.

Karakol

Köydeki eski karakol binasının Mustafa Kemal Atatürk tarafından yaptırılmış olduğu söylenmektedir. Ancak bakımsızlık nedeniyle harap haldedir.

Karababa yatırı

Karababa Yatırı (Kazancık, Şarkışla)

Mezar Turna Dağı’nda bulunmaktadır. Kazancık köyü de dağın yamaçlarında kurulmuştur. Yedi kardeşlerden ikincisi olduğuna inanılmaktadır. Yakınlarındaki bölgede başka ardıç ağacı bulunmamasına karşın Karababa’nın çevresi ardıç ağaçlarıyla doludur. Yörede bu ağaçları bizzat Karababa’nın kendi elleriyle diktiğine, bu nedenle ağaçlardan bir dal bile koparan kişinin başına büyük musibetler ve felaketler geleceğine inanılır. Bir rivayete göre ise savaş esnasında Karababa'nın başı kopar, bunun üzerine başını kolunun altına alarak vuruşmaya devam eder. Savaş bittikten sonra bir kolunda başı olduğu halde diğer eliyle mezarını yapmak için taş toplamaya başlamıştır. Taş toplarken kesik başından damlayan kan damlalarından ardıç ağaçları büyümüştür. Bugün Karababa mezarının üzerinde ardıç ağaçları bulunmaktadır ve bunlar kutsal kabul edilirler. Toplayarak mezarı için yığmış olduğu taşlar da kutsaldır.[1] Başka bir söylentiye göre bir savaşta buradaki ağaçlar devrilmiş ancak savaş bitince bir gecede eski haline dönmüşlerdir.

Yöre halkından edinilen bilgilere göre Kazancık köyünden birisi yaptığı inşaat için taş bulamayınca bu yatırın çevresindeki taşları alıp götürmüş, ancak ertesi sabah kalktığında yapmış olduğu ağılın duvarlarının yerinde olmadığını, sadece çatısında kullanılan ağaç ve tahtaların yerde durduğunu görmüş. Daha sonra gidip baktıklarında taşların tepedeki yatırın çevresindeki eski yerlerine götürülmüş olduğunu anlamışlar. Anlatılan başka bir söylentide, defineciler türbenin etrafındaki kaya parçalarını uçurumdan aşağıya yuvarlarlar. Ertesi sabah geri geldiklerinde kazdıkları çukurun kapanmış olduğunu ve kaya parçalarının da yerlerine dönmüş olduğunu görürler.[2] Şifa bulması için getirilen hasta türbenin yanında bu iş için ayrılmış bir yere yatırılır ve uyanıncaya kadar öylece bırakılır. İnanışa göre hasta, rüyasında Karababa adlı evliyayı görürse şifa bulur. Ayrıca bu mezarın yanından akan suyun da kutlu olduğuna inanılır. Ziyaret için gelen insanlar bu sudan abdest alır ve mümkünse yıkanır. Gelemeyenlere ise bu sudan götürülerek içirilir.[3]

Karababa Türbesi (Harita)

Mezarı çevresini örten taşların büyük bir kısmı bazalttır.[4]

Kayıtlara göre çok yakınlarda (karayolu ile 14 km, kuş uçuşu 8 km mesafede) bulunan Elmalı köyünde de yine Karababa'ya ait olduğu söylenen bir türbe daha olduğu sonucu çıkarılmaktadır.[5] Ancak dağın arka tarafında kalan Elmalı köyündeki bahsi geçen bu yer, aslında çok büyük olasılıkla yanlış anlama sonucu başka bir yatıra ait farklı bir mezar sanılmıştır. Oysaki, iki köy dağın farklı yönlerinde kaldığı ve etrafından karayolu ile dolaşıldığında belirli bir mesafe katedildiği için gerçekte yöre halkı tarafından aynı yerden bahsedildiği anlaşılamamıştır.[6]

Asfaltsız, sadece yol bakım araçları ile düzeltilmiş ve dolambaçlı toprak yollardan ulaşılabilmektedir.

Şarkışla'da "Karababa" adını taşıyan diğer dağ ve tepelerle karıştırılmamalıdır. Benzer efsanelerin anlatıldığı en yakın bölge Beyyurdu köyünün 4 km batısında ve Sivrialan köyünün 7 km güneybatısında kalan "Karaba Dağı" ve bu dağın uzantısı üzerinde Sivrialan'a 9 km uzaklıkta batı tarafındaki "Karababa Tepesi" olarak tespit edilmiştir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2010 30
2007 45
2000 95
1997 185

Kaynakça

  1. Aşık Veysel Meslek Yüksekokulu - "Şarkışla Merkez ve Köyleri İncelemesi", 2017 (Sayfa: 33)
  2. Kutlu Özen, Sivas Efsaneleri, Sayfa: 252-253
  3. Şarkışla Yöresinde Ziyaret Yerleri İle İlgili İnanç ve Uygulamalar, Yrd. Doç. Ahmet GÖKBEL, Cumhuriyet Üniversitesi - (Sayfa 8)
  4. Dündar Akbulut, Jeoloji Mühendisi - Yüzeysel İnceleme Sonucu (Aşık Veysel Meslek Yüksekokulu - "Şarkışla Merkez ve Köyleri İncelemesi" içerisinde).
  5. Elmalı ve Kazancık köylerindeki yatırların farklı sanılmasına örnek olarak: Şarkışla Yöresinde Ziyaret Yerleri İle İlgili İnanç ve Uygulamalar, Yrd. Doç. Ahmet GÖKBEL, Cumhuriyet Üniversitesi - (Sayfa 8, "Kara Baba" ve "Kazancığın Karababa" maddeleri)
  6. Aşık Veysel Meslek Yüksekokulu - "Şarkışla Merkez ve Köyleri İncelemesi", 2017 (Sayfa: 32)

Ayrıca bakınız

Fotoğraflar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.