Döllük, Şarkışla

Döllük, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür.

Döllük
Ülke Türkiye
İl Sivas
İlçe Şarkışla
Coğrafi bölge İç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
  Toplam 406
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0346
Posta kodu 58400
Resmî site
-

Ulaşım

Döllük Köyü - Giriş Yolu

Şarkışla'ya yaklaşık 3 km uzaklıktadır. Ayrıca Sivas - Kayseri yolundan Altınyayla - Pınarbaşı yönüne dönüldüğünde Cemel köyüne varmadan iki km önce yer alır.

Tarihçe

Araştırmalar Döllük köyünde Geç Tunç Çağı ve Ortaçağ yerleşimlerinin bulunduğunu göstermektedir. Köyün günümüzden geriye doğru tespit edilebilen tarihi 650-700 yıldır. Köyde 1940 senesinde bulunan Bronzdan yapılmış 12 cm. uzunluğunda Hitit Heykelciği de hâlen Ankara Etnografya Müzesi’nde muhafaza edilmektedir.

Köyün adı

Çok önceleri Şarkışla'dan Döllük köyünün bulunduğu bölgeye Koç (Kasım) - Aralık aylarında koyunları çiftleştirmek için gelindiği ve bu etkinlikten dolayı buraya Döllük ismi verildiği en yaygın bilinen bilgidir. Ve daha sonraları Anadolu'nun değişik bölgelerinden gelen insanların yerleşmesiyle bölge ismi köy ismi olarak kalmıştır.

Koyun Baba Yatırı

Koyun Baba Yatırı

Şarkışla yöresinde Arabistan’dan geldiğine inanılan yedi kardeş erenlerden üçüncüsü olarak bilinmektedir. Mezarı Döllük köyü yakınlarındaki Karatepe’de bulunmaktadır. Hangi dönemde yaşadığına dair kesin bir bilgi bulunmaz. Ancak halk arasında anlatılanlara göre 15. yüzyılda yaylada koyun otlatarak yaşadığı ve bundan dolayı Koyun Baba adıyla anıldığı söylenir. Mezarı şaklaşık 500 m yüksekliğe sahip bir tepenin üzerindeki düzlükte yer alır ve batısından Döllük Deresi akmaktadır. Kabrin etrafı taş yığınlarıyla çevrili olup, alt tarafında ise söğüt ve kavak ağaçları bulunmaktadır. Bunların arasından da geçmişte bir pınar aktığı bilinse de günümüzde mevcut değildir. (Ancak su aramak için yapılan kazı işlemi nedeniyle açılan bir metrelik çukurun içi suyla doludur.) Ziyarete gelen insanlar dualarının kabul olması için mezara o kadar çok sayıda küçük taşlar atmışlardır ki bunlar kabri doldurmuştur.[1] Keramet sahibi olduğuna inanılır ve bununla ilgili rivayetler bulunur.[2] Günümüzde bir taş yığınına benzeyen mezara köy içerisinden dahi ulaşmak hatta bulmak oldukça zordur. Köy ahalisinin önemli bir kısmı bile yatırın varlığına dair bilgi sahibi değildir.

Coğrafya

Sivas iline 91 km, Şarkışla ilçesine 5 km uzaklıktadır.

Barajlar

Döllük deresi üzerinde, Aşağı Baraj (yeni) ve Yukarı Baraj (eski) olarak bilinen birbirlerine yaklaşık bir km uzaklıkta olan iki baraj bulunmaktadır. Dar bir boğazın arasında örme taştan yapılmış olan bu barajlar sulama amaçlı olarak inşa edilmişlerdir. Eski baraj günümüzde işlevini yitirmiştir ve arkası batak halindedir, ancak ana gövdeyi oluşturan duvar sağlam olarak durmaktadır. Yeni baraj ise köyün hemen üst kısmında yer almaktadır.[3] Barajdaki suyun fazla gelip dere aktığı zamanlar köyün içerisinden geçmektedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2011 356
2008 360
2000 406
1997 473

Kaynakça

  1. Şarkışla Yöresinde Ziyaret Yerleri İle İlgili İnanç ve Uygulamalar, Yrd. Doç. Ahmet GÖKBEL, Cumhuriyet Üniversitesi - (Sayfa 9)
  2. Kutlu Özen, Sivas Efsaneleri, Sivas, 2001, Sayfa: 259
  3. Aşık Veysel Meslek Yüksekokulu - "Şarkışla Merkez ve Köyleri İncelemesi", 2017

Dış bağlantılar

Fotoğraflar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.