Ohri Gölü

Ohri Gölü, (Makedonca: Охридско Езеро; Arnavutça: Liqeni i Ohrit) Kuzey Makedonya'nın güneybatısı ile Arnavutluk'un doğu toprakları arasındaki dağlık, sınır bölgesinde yer alan bir göl.

Ohri Gölü
Ohri Gölü ve çiçekler
Koordinatlar 41°05′K 20°45′D
Göl türü Tatlı
Etki alanı 2,600 km2
Havza ülkeleri Kuzey Makedonya
Arnavutluk
Uzunluk 30,4 km
Genişlik 14,8 km
Yüzölçümü 358 km2
Ortalama derinlik 155 m
En derin noktası 288 m
Kıyı uzunluğu 87.53 km
Kuzey Makedonya: 56.02 km
Arnavutluk: 31.51 km
Yüzey rakımı 693 m
Adalar Yok
Yerleşimler

Ohri, Struga (Makedonya)
Pogradaş; (Arnavutluk)

Ohri Gölü
Konum Kuzey Makedonya
Kriter Karma: i, iii, iv, vii
Referans 99
Tescil 1979 (3. oturum)
Uzatma 1980
Bölge Avrupa ve Kuzey Amerika

Özellikler

Göl ve Ohri
Göl ve civarına dair harita

Oluşum bakımından Balkanlar'daki en eski ve derin göldür. Gölün ekosisteminde sadece o yöreye özgü dünya çapında öneme sahip 200'den fazla tür vardır. Gölün önemi 1979 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine dâhil edilmesi ile daha da artmış fakat göl çevresinde insanoğlunun meydana getirdiği olumsuz etmenler ve gölün su miktarının giderek azalması gölün geleceğini tehlike altında bırakmaktadır.

Gölün kenarına kurulmuş üç şehir vardır. Bunlardan Ohri ve Struga Kuzey Makedonya içinde, Pogradaş Arnavutluk'tadır. Bu şehirlerin dışında birçok küçük balıkçı köyü de olmasına karşın, bugün tüm merkezlerde turizmden elde edilen kazanç, balıkçılık gelirlerini geride bırakmıştır. Gölün çevresindeki nüfus, 43,000'i Arnavutluk'ta, 88,000'i Makedonya'da olmak üzere 131,000 kişi civarındadır.

Göl yaklaşık olarak 2,600 km2'lik bir alanı sular ve sularının yaklaşık olarak yarısını doğu kıyılarındaki yeraltı kaynaklarından alır. Suların %25'i yağış ve içine boşalan akarsular ile temin edilir. Suların %20'sinden fazlası 10 kilometre uzaklıkta ve gölün kendi seviyesinden 150 metre daha yüksekte bulunan Prespa Gölü'nden gelir.

Turizm

Ohri, Balkanlar’daki önemli turizm merkezlerinden birisidir. Özellikle, Ege Denizi bölgesinin dışında, denize çıkışı olmayan ülke vatandaşları için bölge, tatil merkezi özelliğindedir.

Gölle aynı isimdeki Ohri şehrinde Osmanlı döneminden kalma 10 cami, 1 de tekke bulunmaktadır. Kiliselerin sayısı ise yaklaşık olarak 40'tır . Göl manzarası, bölgeye özgü evleri ve tarihî mimari eserleriyle ünlü bir turistik noktadır. Osmanlı'dan kalma Safranbolu evlerine benzer mimari yapısına sahip evler bulunmaktadır. Şehir ve Ohri Gölü, UNESCO tarafından dünya mirası listesine dâhil edilmiştir.

Ohri, aynı zamanda Slavlar için oldukça önemli olan Kiril alfabesinin doğduğu yer olarak kabul edilir.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.