Ak Drin

Ak Drin (Arnavutça: Drini i Bardhë; Sırpça: Бели Дрим / Beli Drim), Kosova ve Arnavutluk’un kuzeyinde akan bir nehirdir. Drin nehrinin iki kolundan biridir. Diğer kol Kara Drin’dir.

Ak Drin
Ak Drin üstünde bir Osmanlı köprüsü, Kosova
Kaynak İpek’in kuzeyi, Kosova
Ağız Adriyatik Denizi
Havza ülkeleri Kosova
Arnavutluk
Uzunluk 175 km
Havza alanı 4,964 km²

Kısımları

Kosova kısmı

Kosova’daki Ak Drin (Ocak 2005)

Ak Drin’in Kosova kısmı 156 km uzunluğundadır. Bu kısım, Kosova’nın güneybatısından kuzey yönünde ilerler. Ak Drin’in kaynağı, İpek şehrinin kuzeyidir. Yapı olarak bu nehir, batma eğilimi olan bir nehirdir; küçüklü büyüklü şelale ve benzeri coğrafi yapılara sebep olmuştur. Şelalelerden en büyüğü 25 metre yüksekliğindedir ve Radoviç köyü yakınlarında bulunur.

Ak Drin’in İpek’in kuzeyindeki yolculuğu, birçok civar köyden geçip İstog Deresi’ne kol verdikten sonra güneye yönelir. Bu kısımlar birkaç köyden başka yerleşim yerinin olmadığı kısımlardır. Ak Drin’in civarından geçtiği büyük Kosova şehirleri, İpek, Yakova ve Prizren’dir. Klina kenti ve Büyük Kruşa ile Conay köyleri nehre epey yakın yerleşim birimlerindendirler. Ak Drin ayrıca, Kosova sınırları içinde Ak Drin Kanyonu gibi coğrafi yapıyı da oluşturmuştur.

Ak Drin’in Kosova kısmı birçok kollara ayrılır. Sağ kısımdaki kolları İpek, Deçan, Potok ve Erenik gibi akarsuları oluştururken, sol kısımda İstog, Klina, Miruşa, Rimnik, Topluga ve Akdere oluşturur.

Kosova’daki Ak Drin, 4,360 km² alana sahiptir. Burada nehirden, köylerin su işleri, sulama ve su enerjisi elde etme gibi amaçlarla yararlanılmaktadır. Vırmıça-Shalqin sınırından sonra Ak Drin, Arnavutluk topraklarındaki Trektan bölgesine geçmektedir.

Arnavutluk kısmı

Ak Drin’in Arnavutluk kısmı 19 kilometredir. Drenajlı olan bu bölge 604 km²'dir. Bu bölgede yerleşkeler yoktur ve nehir, (bir kısmı Kosova’da Gora bölgesinde de akan) Luma koluna ayrılır. Arnavutluk’taki Ak Drin kısmı Kökes şehrinde Kara Drin ile buluşur ve Drin’i oluşturur. Drin ismiyle yoluna devam eden nehir, Arnavutluk kıyılarında Adriyatik Denizi’ne dökülür.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.