Moğolistan'daki Yahudilerin tarihi

Moğolistan'daki Yahudilerin tarihi, 19.yy'ın sonlarına doğru Sibirya Yahudilerinin Moğollarla ticaret yapmasına kadar dayanır. Bunun sonucunda bazı Yahudi aileler Moğolistan'a yerleşti.

Tarihçe

1920'de Moğolistan'a yerleşen çoğu Yahudi Rus İç Savaşı'ndan kaçan Rus kökenli Yahudilerdi. Cemaat ülkeden 1921'de kovuldu. Rus anti-Bolşevik kuvvetleri Orta Asya'daki mücadeleyi kaybedince geri çekilip Moğolistan'a girmeye çalıştı. 1925-26'da Yahudi bir Rus gazeteci Mançurya sınırının yaklaşık 400 km dışında bölgeye yeni yerleşmiş 50 ailelik bir cemaatle karşılaştı. 1926'da Ulan Batur'da Sovyetler Birliği'nin uydusu olan Dış Moğolistan'dan kaçmaya çalışan Rus Yahudilerinden oluşan 600 kişilik bir cemaat bulunmaktaydı.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra

Bazı Yahudi vatandaşlar daha iyi ekonomik fırsatlar bulmak için ülkeden ayrıldı. Bazıları, Moğolistan ile vize anlaşması olan İsrail'e gitti. Birçok İsrailli turist yaz aylarında Moğolistan'ı ziyaret etmektedir. Ülkedeki Yahudi cemaatinin nüfusu 100'den azdır. Bu cemaate hahamı olan en yakın cemaat bir Sibirya şehri olan Irkutsk'tadır. Bu cemaatin baş hahamı Rabbi Aharon Wagner Moğolistan'daki cemaatle yakın temas içinde olup destek olmak için çaba göstermektedir.

Ayrıca bakınız

  • Rusya'daki Yahudilerin tarihi

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.