Londra tarihi

İngiltere ve Birleşik Krallık'ın başkenti olan Londra'nın tarihi 2000 yılı aşkın bir süredir. O dönemde dünyanın en önemli finans ve kültür başkentlerinden biri haline geldi. Vebaya, yıkıcı yangına, iç savaşa, hava bombardımanına, terörist saldırılara ve ayaklanmalara karşı koydu.

Londra Şehri, Büyük Londra metropolünün tarihi çekirdeğidir ve bugün büyük metropolün yalnızca küçük bir bölümünü temsil etmesine rağmen, bugün birincil finans bölgesidir.

Erken tarih

Roman Londra (MS. 47 - MS 410)

Londinium darphanesinden Carausius parası.

Londinium, MS 43'ün işgalinden yaklaşık dört yıl sonra Romalılar tarafından sivil bir şehir olarak[1] kuruldu. Londra, tıpkı Roma gibi, nehrin ucunda köprü oluşturacak kadar dar olduğu ve şehrin stratejik konumu ile Avrupa'nın büyük bir kısmına kolay erişim sağlayan bir noktada kuruldu. Erken Roma dönemi Londra'sı, kabaca Hyde Park'ın büyüklüğüne eşdeğer, nispeten küçük bir alanı işgal etti. MS 60 civarında, kraliçeleri Boudica liderliğindeki Iceni tarafından yıkıldı. Şehir, planlanan bir Roma kasabası olarak hızla yeniden inşa edildi ve belki 10 yıl sonra kurtarıldı; şehir sonraki yıllarda hızla büyüdü.

2. yüzyılda Londinium zirvesindeydi ve Colchester'in yerine Roma Britanyası'nın başkenti olarak yerini aldı. Nüfusu 60.000 civarındaydı. Alplerin kuzeyindeki en büyük bazilika, tapınaklar, hamam evleri, bir amfitiyatro ve şehir garnizonu için büyük bir kale gibi büyük kamu binalarına sahipti. 3. yüzyıldan itibaren siyasi istikrarsızlık ve durgunluk yavaş bir düşüşe yol açtı.

MS 180 ve MS 225 arasında bir dönemde Romalılar, şehrin kara tarafının etrafına savunma amaçlı Londra Duvarı'nı inşa ettiler. Duvar yaklaşık 3 kilometre (1.9 mil) uzunluğunda, 6 metre (20 ft) yüksekliğinde ve 2.5 metre (8.2 ft) kalınlığındaydı. Duvar, 1.600 yıl daha hayatta kalacak ve gelecek yüzyıllar boyunca Londra Şehri'nin çevresini tanımlayacaktı. Mevcut Şehrin çevresi, kabaca antik duvarın çizgisiyle tanımlanmaktadır.

Londinium, Britanya, Kıta Avrupası, Orta Doğu ve Kuzey Afrika yerlileri de dahil olmak üzere Roma İmparatorluğu'nun dört bir yanından gelenlerin yaşadığı etnik açıdan farklı bir şehirdi.[2]

3. yüzyılın sonlarında Londinium, Sakson korsanları tarafından birkaç kez basıldı.[3] Bu, yaklaşık 255'ten itibaren ek bir nehir kenarı duvarının inşasına yol açtı. Londra'nın geleneksel yedi şehir kapısından altısı Roma kökenlidir, yani Ludgate, Newgate, Aldersgate, Cripplegate, Bishopsgate ve Aldgate (Moorgate, ortaçağ kökenli bir istisnadır).

5. yüzyılda, Roma İmparatorluğu hızlı bir düşüş içindeydi ve MS 410'da Britannia'nın Roma işgali sona erdi. Bunu takiben, Roma şehri de hızlı bir düşüşe geçti ve 5. yüzyılın sonunda pratik olarak terk edildi.

Norman ve Ortaçağ Londra (1066 - 15. yüzyılın sonları)

Yeni Norman rejimi, yerli nüfusa hükmetmek için şehir içinde yeni kaleler kurdu. Bunların en önemlisi, şehrin doğu ucundaki Londra Kulesi idi ve burada ilk ahşap tahkimatın yerini hızla İngiltere'deki ilk taş kalenin inşası aldı. Baynard Kalesi ve Montfichet Kalesi'nin daha küçük kaleleri de kıyı boyunca kuruldu. Kral William ayrıca 1067'de şehrin mevcut haklarını, ayrıcalıklarını ve yasalarını onaylayan bir tüzük verdi. Londra, ilki yaklaşık 1070 yılında gelen İngiltere'nin yeni yeni ortaya çıkan Yahudi nüfusunun bir merkeziydi.[4] Büyüyen özyönetim, 1199 ve 1215'te Kral John tarafından verilen seçim haklarıyla pekiştirildi.

1097 yılında, I. William'ın oğlu William Rufus, Westminster Sarayı'nın odak noktası haline gelen 'Westminster Hall' inşaatına başladı.

1176'da, daha önceki birkaç ahşap köprünün yerine inşa edilen Londra Köprüsü'nün (1209'da tamamlanan) en ünlü enkarnasyonunun inşaatı başladı. Bu köprü 600 yıl dayanacaktı ve 1739 yılına kadar Thames Nehri üzerindeki tek köprü olarak kaldı.

Yahudilere karşı şiddet, 1190'da, yeni kralın taç giyme töreninde kendilerini sunduktan sonra katliam emrini verdiği söylentisinin ardından meydana geldi.[5]

1216'da, Birinci Baronlar Savaşı sırasında Londra, baron isyancılar tarafından Kral John'a karşı çağrılan ve Aziz Paul Katedrali'nde İngiltere Kralı olarak kabul edilen Fransa Prensi Louis tarafından işgal edildi. Ancak, John'un 1217'de ölümünün ardından Louis'in destekçileri, John'un oğlu III. Henry'nin etrafında toplanarak Plantagenet'e bağlılıklarına geri döndüler ve Louis, İngiltere'den çekilmek zorunda kaldı.

1224'te, bir ritüel cinayet suçlamasından sonra, Yahudi toplumu ağır bir cezaya tabi tutuldu. Sonra 1232'de III. Henry, komşu bir kilisede ilahilerinin duyulabilir olduğunu iddia ettiği için Londra Yahudi cemaatinin ana sinagoguna el koydu.[6] 1264'te, İkinci Baron Savaşı sırasında, Simon de Montfort'un isyancıları Londra'yı işgal etti ve borç kayıtlarını ele geçirmeye çalışırken 500 Yahudiyi öldürdü.[7]

Londra'daki Yahudi toplumu, 1290'da I. Edward'ın sınır dışı etmesiyle İngiltere'yi terk etmek zorunda kaldı. Fransa, Hollanda ve daha uzaklara gittiler; mallarına el konuldu ve birçokları ayrılırken soygun ve cinayete uğradı.[5]

Sonraki yüzyıllar boyunca Londra, Norman fethinden beri orada olan ağır Fransız kültürel ve dilsel etkisinden kurtulacaktı. Şehir, Erken Modern İngilizcenin gelişiminde büyük rol oynayacaktı.

1381 Köylü İsyanı sırasında Londra, Wat Tyler liderliğindeki isyancılar tarafından işgal edildi. Bir grup köylü Londra Kulesi'ne baskın düzenledi ve Lord Şansölye, Başpiskopos Simon Sudbury ve Lord Haznedar'ı idam etti. Köylüler şehri yağmaladılar ve çok sayıda binayı ateşe verdiler. Tyler, Smithfield'da bir yüzleşmede Lord Belediye Başkanı William Walworth tarafından bıçaklanarak öldürüldü ve isyan çöktü.

Orta Çağ boyunca ticaret istikrarlı bir şekilde arttı ve bunun sonucunda Londra hızla büyüdü. 1100'de Londra'nın nüfusu 15.000'den biraz fazlaydı. 1300'de, yaklaşık 80.000'e yükseldi. Londra, 14. yüzyılın ortalarında Kara Ölüm sırasında nüfusunun en az yarısını kaybetti, ancak ekonomik ve politik önemi, başka salgınlara rağmen hızlı bir iyileşmeyi teşvik etti. Londra'da ticaret, şehri etkin bir şekilde kontrol eden ve Londra Şehri'nin Lord Belediye Başkanı seçen çeşitli loncalar halinde organize edildi.

Ortaçağ Londra'sı dar ve kıvrımlı sokaklardan oluşuyordu ve binaların çoğu, yangını sürekli bir tehdit haline getiren kereste ve saman gibi yanıcı malzemelerden yapılmıştı, şehirlerdeki temizlik ise düşük kaliteli idi.

Modern Tarih

Tudor Londra (1485–1603)

Wyngaerde'nin "1543 Londra Panoraması"
John Norden'in 1593'teki Londra haritası. Thames'in karşısında sadece bir köprü var, ancak Southwark'ın nehrin güney yakasındaki kısımları geliştirildi.

1475'te Hansa Birliği, Londra'da Stalhof veya Steelyard adında ana İngiliz ticaret üssünü kurdu. Lübeck, Bremen ve Hamburg'un Hansa kentlerinin mülkü Güney Doğu Demiryoluna sattığı 1853 yılına kadar vardı. Yünlü kumaş, 14./15. Yüzyıl Londra'sından, vazgeçilmez olduğu düşünülen Alçak Ülkelerin yakın kıyılarına boyanmadan ve soyulmadan gönderildi.[8]

Reformasyon sırasında Londra, İngiltere'deki Protestanlığın başlıca ilk merkeziydi. Kuzey Kıta Avrupası'ndaki Protestan merkezleriyle olan yakın ticari bağlantıları, büyük yabancı ticaret toplulukları, orantısız bir şekilde çok sayıda okur-yazar sakinleri ve İngiliz matbaa ticaretinin merkezi rolü, dini reformun yeni fikirlerinin yayılmasına katkıda bulundu. Reformasyondan önce, Londra bölgesinin yarısından fazlası manastırlara, rahibe manastırlarına ve diğer dini evlere aitti.[9]

VIII. Henry'nin "Manastırların Çöküşü", bu mülkün neredeyse tamamı el değiştirdiği için şehir üzerinde derin bir etki yarattı. Süreç 1530'ların ortalarında başladı ve 1538'de büyük manastır evlerinin çoğu kaldırıldı. Holy Trinity Aldgate, Lord Audley'ye gitti ve Winchester Markisi, çevresinin bir bölümünde kendine bir ev inşa etti. Charterhouse Lord North'a, Blackfriars Lord Cobham'a, St Giles'ın Lord Dudley'e cüzzamlı hastanesi, kral da St James'in Cüzzamlı Hastanesi'ne gitti ve St. James Sarayı olarak yeniden inşa edildi.[9]

Bu dönem, Londra'nın Avrupa'nın ticaret merkezleri arasında hızla arttığını gördü. Ticaret Batı Avrupa'nın ötesine Rusya, Doğu Akdeniz ve Amerika kıtalarına yayıldı. Bu, Muscovy Company (1555) ve British East India Company (1600) gibi ticaret ve tekel ticaret şirketlerinin Londra'da Royal Charter tarafından kurulduğu dönemdi. Nihayetinde Hindistan'ı yönetmeye gelen ikincisi, iki buçuk yüzyıl boyunca Londra'da ve bir bütün olarak Britanya'da kilit kurumlardan biriydi. Göçmenler Londra'ya sadece İngiltere ve Galler'den değil, yurt dışından da geldiler, örneğin Fransa'dan Huguenots; 1530'da 50.000 olan nüfus 1605'te 225.000'e yükseldi.[9] Londra nüfusunun ve zenginliğinin büyümesi, kıyı taşımacılığının kullanımındaki büyük genişlemeyle beslendi.

16. yüzyılın sonları ve 17. yüzyılın başları, önde gelen figürü William Shakespeare olan Londra'da dramanın büyük gelişimini gördü. Elizabeth'in hükümdarlığının çoğunlukla sakin olan sonraki yıllarında, saray mensuplarından bazıları ve Londra'nın daha zengin vatandaşlarından bazıları kendilerine Middlesex, Essex ve Surrey'de kır evleri inşa ettiler. Bu, villa hareketinin erken bir hareketiydi, ne kente ait ne de bir tarım arazisinde bulunan konutların tadı, ama Elizabeth'in 1603'te öldüğü sırada, Londra hala çok kompakttı.

Resmi adı Civitas Londinum (1561) olan Londra'nın Gravür haritası

Yabancı düşmanlığı Londra'da yaygındı ve 1580'lerden sonra arttı. Birçok göçmen, rutin şiddet ve taciz tehditleri, yabancıları sınır dışı etme girişimleri ve İngiliz vatandaşlığı edinmedeki büyük zorluklar yüzünden hayal kırıklığına uğradı. Hollanda şehirleri daha misafirperver hale geldi ve çoğu Londra'yı kalıcı olarak terk etti.[10] 1600'e kadar Londra'da yaşayan 100.000 kişinin 4.000'ini yabancıların oluşturduğu tahmin ediliyor. Çoğu, Hollandalı ve Alman işçi ve tüccar.[11]

18. yüzyıl

1751'de Londra'nın doğudan görünümü

18. yüzyıl, Londra için, artan ulusal nüfusu, Sanayi Devrimi'nin ilk hareketlerini ve gelişen Britanya İmparatorluğu'nun merkezindeki Londra'nın rolünü yansıtan hızlı bir büyüme dönemiydi.

1707'de, İskoç ve İngiliz Parlamentolarını birleştiren bir Birlik Yasası kabul edildi ve böylece Büyük Britanya Krallığı kuruldu. Bir yıl sonra, 1708'de Christopher Wren'in başyapıtı olan Aziz Paul Katedrali doğum gününde tamamlandı. Ancak, ilk ayin 2 Aralık 1697'de yapılmıştır; 10 yıldan daha önce. Bu Katedral, Büyük Londra Yangını'nda tamamen yok olan orijinal St. Paul'un yerini aldı. Bu bina İngiltere'deki en güzel binalardan biri ve Barok mimarisinin güzel bir örneği olarak kabul edilir.

Aziz Paul Katedrali'nin saat kulesi

Farklı ülkelerden birçok esnaf mal ve ticari mal ticareti yapmak için Londra'ya geldi. Ayrıca, daha fazla göçmen Londra'ya taşınarak nüfusu artırdı. Daha fazla insan iş için Londra'ya taşındı ve Londra'yı tamamen daha büyük ve daha yoğun bir şehir haline getirdi. Britanya'nın Yedi Yıl Savaşındaki zaferi, ülkenin uluslararası konumunu artırdı ve İngiliz ticaretine büyük yeni pazarlar açarak Londra'nın refahını daha da artırdı.

Gürcü döneminde Londra, geleneksel sınırlarının ötesine giderek artan bir hızla yayıldı. Bu, özellikle John Rocque'nin 1741–45 haritası ve 1746 Londra Haritası olmak üzere bir dizi ayrıntılı haritada gösterilmektedir. West End'deki zenginler için Mayfair gibi yeni bölgeler inşa edildi, Thames üzerindeki yeni köprüler Güney Londra'da gelişimin hızlanmasını teşvik etti ve East End'de, Londra Limanı şehrin aşağısında genişledi. Bu dönemde Amerikan kolonilerinin de ayaklanması yaşandı. 1780'de Londra Kulesi, Kıta Kongresi'nin eski Başkanı Henry Laurens olan tek Amerikalı mahkumunu tuttu. 1779'da Kongre'nin Hollanda temsilcisiydi ve ülkenin Devrime desteğini aldı. Amerika'ya dönüş yolculuğunda, Kraliyet Donanması onu yakaladı ve Büyük Britanya ile Hollanda arasında bir savaş sebebinin kanıtını bulduktan sonra onu ihanetle suçladı. General Lord Cornwallis karşılığında 21 Aralık 1781'de Kuleden serbest bırakıldı.

1762'de III. George, Buckingham Dükünden Buckingham Sarayı'nı (daha sonra Buckingham Evi olarak anılır) satın aldı. Önümüzdeki 75 yıl içinde John Nash gibi mimarlar tarafından genişletildi.

Fikirlerin tartışıldığı popüler bir yer haline gelen kahvehane, dönemin bir fenomeni idi. Okuryazarlığın artması ve matbaanın gelişmesi, haberlerin geniş çapta erişilebilir hale gelmesi anlamına geliyordu. Fleet Street, yüzyıl boyunca embriyonik ulusal basının merkezi haline geldi.

18. yüzyıl Londra'sı suçla cezalandırıldı. Bow Street Runners, 1750'de profesyonel bir polis gücü olarak kuruldu. Oldukça küçük suçlara ölüm cezası uygulanırken, suç için verilen cezalar çok ağırdı. Halka açık toplantılar Londra'da yaygındı ve halka açık popüler etkinliklerdi.

1780'de Londra, Protestanlar tarafından Lord George Gordon liderliğindeki Roma Katolik özgürlüğüne karşı bir ayaklanma olan Gordon Ayaklanmaları ile sarsıldı. Katolik kiliselerine ve evlerine ağır hasar verildi ve 285 isyancı öldürüldü.

Amerika ve Britanya'nın birçok kolonisinden serbest bırakılan köleler günümüz Sierra Leone'de Freetown'u kurdu.

1750 yılına kadar Londra Köprüsü, Thames üzerindeki tek geçişti, ancak o yıl Westminster Köprüsü açıldı ve tarihte ilk kez London Bridge'in bir anlamda rakibi vardı. 1798'de Frankfurtlu bankacı Nathan Mayer Rothschild Londra'ya geldi ve babası Amschel Mayer Rothschild tarafından kendisine verilen büyük miktarda parayla şehirde bir bankacılık evi kurdu. Rothschild'lerin Paris ve Viyana'da da bankaları vardı. Banka, özellikle dünyadaki demiryolları ve Süveyş Kanalı ile ilgili olmak üzere çok sayıda büyük ölçekli projeyi finanse etti.[12]

18. yüzyıl, Amerikan kolonilerinin ve Londra'daki diğer pek çok talihsiz olayın, aynı zamanda büyük değişimin ve Aydınlanmanın kopuşunu gördü. Bunların hepsi modern zamanların, 19. yüzyılın başlangıcına götürdü.

John Rocque'un Londra Haritası'nın ayrıntılı bir kopyası, 1741–5.

19. yüzyıl

19. yüzyılda Londra, dünyanın en büyük şehri ve Britanya İmparatorluğu'nun başkenti haline geldi. Nüfusu 1800'de 1 milyondan bir yüzyıl sonra 6.7 milyona çıktı. Bu dönemde Londra küresel bir siyasi, mali ve ticari sermaye haline geldi. Bu pozisyonda, Paris ve New York'un egemenliğini tehdit etmeye başladığı yüzyılın ikinci yarısına kadar büyük ölçüde rakipsizdi.

İngiltere'nin toprakları genişledikçe şehir zenginleşirken, 19. yüzyıl Londra'sı da milyonlarca insanın aşırı kalabalık ve sağlıksız gecekondu mahallelerinde yaşadığı bir yoksulluk şehriydi. Yoksullar için hayat, Charles Dickens tarafından Oliver Twist gibi romanlarda ölümsüzleştirildi. 1810'da, Sir Francis Baring ve Abraham Goldsmid'in ölümünden sonra, Rothschild Londra'daki en büyük bankacı olarak ortaya çıktı.

1829'da, dönemin İçişleri Bakanı (ve gelecekteki başbakan) Robert Peel, Metropolitan Polisi'ni tüm kentsel alanı kapsayan bir polis gücü olarak kurdu. Kuvvet, Robert Peel'in adını taşıyan "bobbies" veya "peelers" takma adını kazandı.

19. yüzyıl Londra'sı, demiryollarının gelişiyle değişti. Yeni bir büyükşehir demiryolları ağı, orta sınıf ve zengin insanların merkeze gidip gelebileceği komşu ilçelerdeki banliyölerin gelişmesine izin verdi. Bu, şehrin dışarıya doğru muazzam büyümesini teşvik ederken, daha zengin sınıflar banliyölere göç ettikçe, yoksulları şehrin iç bölgelerinde ikamet etmeye bırakarak, Londra'nın büyümesi sınıf ayrımını daha da şiddetlendirdi.

Londra'da inşa edilecek ilk demiryolu, London Bridge'den Greenwich'e 1836'da açılan bir hattı. Bunu kısa süre sonra Euston istasyonu (1837), Paddington istasyonu (1838), Fenchurch Street istasyonu (1841), Waterloo istasyonu (1848), King's Cross dahil olmak üzere Londra'yı İngiltere'nin her köşesine bağlayan büyük demiryolu terminallerinin açılması izledi. 1863'ten itibaren, Londra Metrosu'nun ilk hatları inşa edildi.

Kentleşmiş alan, Islington, Paddington, Belgravia, Holborn, Finsbury, Shoreditch, Southwark ve Lambeth'e yayılarak hızla büyümeye devam etti. Yüzyılın ortalarına doğru, Londra'nın eski cemaatlerden ve mahallelerden oluşan eski yerel yönetim sistemi, nüfustaki hızlı artışla başa çıkmak için mücadele etti. 1855'te Metropolitan Board of Works (MBW), Londra'nın büyümesiyle başa çıkabilecek yeterli altyapıyı sağlamak için kuruldu. İlk görevlerinden biri Londra'nın temizlik sorunlarını ele almaktı. O sırada ham lağım doğrudan Thames Nehri'ne pompalanıyordu. Bu, 1858'deki The Great Stink ile doruğa ulaştı.[13] Parlamento nihayet MBW'nin büyük bir kanalizasyon sistemi inşa etmesine izin verdi. Yeni sistemin kurulmasından sorumlu mühendis Joseph Bazalgette idi. 19. yüzyılın en büyük inşaat mühendisliği projelerinden birinde, kanalizasyonun kaldırılması ve temiz içme suyu sağlanması için Londra'nın altında 2100 km'den fazla tünel ve borunun yapımını denetledi. Londra kanalizasyon sistemi tamamlandığında, Londra'daki ölü sayısı önemli ölçüde düştü ve kolera salgınları ve diğer hastalıklar azaldı. Bazalgette'in sistemi bugün hala kullanılıyor.[14]

19. yüzyıl Londra'sının en ünlü etkinliklerinden biri 1851 Büyük Sergisiydi. The Crystal Palace'da düzenlenen fuar, dünyanın dört bir yanından 6 milyon ziyaretçinin ilgisini çekti ve Britanya'yı İmparatorluk hakimiyetinin zirvesinde sergiledi.[15]

Büyük bir imparatorluğun başkenti olan Londra, kolonilerden ve Avrupa'nın daha fakir bölgelerinden gelen göçmenler için bir çekim merkezi haline geldi. Viktorya döneminde büyük bir İrlandalı nüfus, Büyük Kıtlık'tan (1845-1849) yeni gelen mültecilerin çoğuyla şehre yerleşti. Bir noktada, Katolik İrlandalı Londra nüfusunun yaklaşık %20'sini oluşturuyordu; tipik olarak aşırı kalabalık gecekondu mahallelerinde yaşıyorlardı.[16] Londra, giyim ticareti ve ticaretindeki girişimciliği ile dikkate değer bir Yahudi cemaatine de ev sahipliği yaptı.[17]

1888'de, Londra Eyalet Meclisi tarafından yönetilen yeni Londra İlçesi kuruldu. Bu, atanmış kişilerden oluşan daha önceki Metropolitan Board of Works'ün yerini alan, Londra genelinde seçilmiş ilk idari organdı. Londra İlçesi, daha sonra yerleşim bölgesi ilçe sınırlarını aşsa da, o zamanlar Londra şehir merkezinin tüm kapsamını geniş bir şekilde kapsıyordu. 1900 yılında, ilçe, ilçe meclisinden daha yerel bir yönetim kademesi oluşturan 28 büyükşehir ilçesine bölünmüştür.

1900-1939

Londra, tarihin en büyük imparatorluklarından birinin başkenti olarak etkisinin zirvesinde 20. yüzyıla girdi, ancak yeni yüzyıl birçok zorluk getirecekti.

Yüzyılın başlarında Londra'nın nüfusu hızla artmaya devam etti ve toplu taşıma büyük ölçüde genişledi. London County Council tarafından LCC Tramvayları aracılığıyla büyük bir tramvay ağı inşa edildi; ilk motorlu otobüs servisi 1900'lerde başladı. Büyük ölçekli elektrifikasyon dahil Londra'nın yer üstü ve yer altı demiryolu ağında iyileştirmeler aşamalı olarak gerçekleştirildi.

Birinci Dünya Savaşı sırasında, Londra ilk bombalama saldırılarını Alman zeplin hava gemileri tarafından gerçekleştirildi; bunlar yaklaşık 700 kişiyi öldürdü ve büyük bir dehşete yol açtı, ancak sadece ne olacağının bir habercisiydi. Londra şehri, her iki Dünya Savaşının bir sonucu olarak çok daha fazla dehşet yaşayacaktı. Londra'daki en büyük patlama I. Dünya Savaşı sırasında meydana geldi: Silvertown patlaması, 50 ton TNT içeren bir mühimmat fabrikasının patlaması, 73 kişinin ölümüne ve 400 kişinin yaralanmasına neden oldu.

İki Dünya Savaşı arasındaki dönem, Londra'nın coğrafi kapsamının her zamankinden daha hızlı büyüdüğünü gördü. Daha "kırsal" bir yaşam tarzı arayan Londralıların tipik olarak yarı müstakil olan daha düşük yoğunluklu banliyö konutları tercihi, Londralıların teraslı evler için eski tercihinin yerini aldı. Bu, yalnızca tramvaylar ve Yeraltı dahil olmak üzere demiryolu ağının sürekli genişlemesi ile değil, aynı zamanda araç sahipliğini yavaşça genişleterek kolaylaştırılmıştır. Londra'nın banliyöleri, Londra İlçesi sınırlarının dışına Essex, Hertfordshire, Kent, Middlesex ve Surrey gibi komşu ilçelere kadar genişledi.

Ülkenin geri kalanı gibi, Londra da 1930'ların Büyük Buhranı sırasında ciddi işsizlik yaşadı. 1930'larda Doğu Yakası'nda hem sağ hem de sol siyasi açıdan aşırı partiler gelişti. Büyük Britanya Komünist Partisi ve İngiliz Faşistler Birliği ciddi destek aldı. Sağ ve sol arasındaki çatışmalar 1936'da Cable Street Muharebesi'nde doruğa ulaştı. Londra'nın nüfusu 1939'da 8.6 milyon ile tüm zamanların zirvesine ulaştı.

Nazi Almanyası'ndan kaçan çok sayıda Yahudi göçmen 1930'larda Londra'ya, çoğu Doğu Yakası'na yerleşti.

İşçi Partisi siyasetçisi Herbert Morrison 1920'lerde ve 1930'larda yerel yönetimde baskın bir figürdü. 1922'de Hackney belediye başkanı ve Londra İlçe Meclisi üyesi oldu ve bir süre Ramsay MacDonald'ın kabinesinde Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptı.

II. Dünya Savaşı

The Blitz sırasında bir hava saldırısının ardından itfaiyeciler alevleri söndürürken, 1941.

II. Dünya Savaşı sırasında, Londra, diğer birçok İngiliz şehri gibi, Luftwaffe tarafından The Blitz'in bir parçası olarak yoğun bir şekilde bombalanarak ağır hasar gördü. Bombalamadan önce, Londra'daki yüzbinlerce çocuk, bombalamayı önlemek için kırsal bölgelere tahliye edildi. Siviller, yeraltı istasyonlarında hava saldırılarından sığındı.

En ağır bombalama 7 Eylül 1940 ile 10 Mayıs 1941 tarihleri ​​arasında The Blitz sırasında gerçekleşti. Bu dönemde Londra, 18.000 tondan fazla yüksek patlayıcı alan 71 ayrı baskına maruz kaldı. Londra'nın İkinci Büyük Yangını olarak bilinen Aralık 1940'taki bir baskında, bir yangın fırtınası Londra Şehri'nin çoğunu yuttu ve birçok tarihi binayı yıktı. Aziz Paul Katedrali, ancak, zarar görmeden kaldı; Katedralin dumanla örtülü olduğunu gösteren bir fotoğraf, savaşın ünlü bir görüntüsü oldu.[18]

İngiltere'yi yenmeyi başaramayan Hitler, dikkatini Doğu cephesi'ne çevirdi ve düzenli bombalama baskınları durdu. Tekrar başladılar, ancak 1944'ün başlarında "Little Blitz" ile daha küçük bir ölçekte. Savaşın sonuna doğru, 1944/45 sırasında Londra, Nazi işgali altındaki Avrupa'dan ateşlenen pilotsuz V-1 füzeleri ve V-2 roketleri tarafından tekrar ağır saldırıya uğradı. Bu saldırılar ancak fırlatma sahaları ilerleyen Müttefik kuvvetler tarafından ele geçirildiğinde sona erdi.

Londra ağır hasar gördü ve ağır kayıplar verdi, en kötü etkilenen kısım Docklands bölgesi oldu. Savaşın sonunda, bombardımanda 30.000'den biraz az[19] Londralı öldürüldü ve 50.000'den fazla kişi ciddi bir şekilde yaralandı, on binlerce bina yıkıldı ve yüz binlerce insan evsiz kaldı.[20]

1945–2000

Shaftesbury Bulvarı, 1949

Savaştan üç yıl sonra, 1948 Yaz Olimpiyatları, şehrin savaştan zar zor kurtulmuş olduğu bir zamanda, orijinal Wembley Stadyumu'nda yapıldı. Londra'nın yeniden inşasının başlaması yavaştı. Bununla birlikte, 1951'de, artan bir iyimserlik ve ileriye dönük havaya işaret eden İngiltere Festivali düzenlendi.

Savaştan hemen sonraki yıllarda, savaşta yıkılan büyük miktarda konut nedeniyle Londra'da konut büyük bir sorundu. Yetkililer, konut kıtlığına çare olarak çok katlı apartman bloklarına karar verdiler. 1950'lerde ve 1960'larda Londra'nın silueti, daha sonra popüler olmadıkları kanıtlansa da, kule blokları dikildikçe dramatik bir şekilde değişti. Aşırı kalabalık konutlarda yaşayan insanların sayısını azaltmak amacıyla, insanları Londra çevresindeki yeni inşa edilmiş yeni kasabalara taşınmaya teşvik eden bir politika getirildi.[21]

19. yüzyılın başlarında ve 20. yüzyılın başlarında Londralılar evlerini ısıtmak için kömür kullandılar ve bu da büyük miktarda duman çıkardı. İklim koşullarıyla birlikte bu genellikle karakteristik bir sis oluşturdu ve Londra, "Bezelye Çorbaları" olarak da bilinen tipik "Londra Sisi" ile tanındı. Londra bu nedenle bazen "Duman" olarak anılıyordu. 1952'de bu, beş gün süren ve 4.000'den fazla insanı öldüren 1952'deki korkunç Büyük Duman'la doruğa ulaştı. Buna yanıt olarak, "dumansız" yakıtların kullanılmasının gerekli olduğu "dumansız bölgeler" oluşturulmasını zorunlu kılan 1956 Temiz Hava Yasası kabul edildi (bu, çoğu evin hala açık ateş kullandığı bir zamandı). Yasa etkiliydi.[22]

1950'lerden itibaren Londra, büyük ölçüde Jamaika, Hindistan, Bangladeş, Pakistan gibi İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinden gelen çok sayıda göçmene ev sahipliği yaptı ve Londra'nın çehresini çarpıcı bir şekilde değiştirerek onu Avrupa'nın en çeşitli şehirlerinden biri haline getirdi. Ancak yeni göçmenlerin entegrasyonu her zaman kolay olmadı. 1980'lerin başında Brixton Ayaklanmaları gibi olaylarda ırksal gerilimler ortaya çıktı.[23]

1970'lerin başında Kuzey İrlanda'daki Kuzey İrlanda sorununun başlangıcından 1990'ların ortalarına kadar, Londra Geçici IRA tarafından tekrarlanan terörist saldırılara maruz kaldı.

21. yüzyıl

21. yüzyıl Londra'sının simgesi olan The Shard

21. yüzyılın başlarında Londra, yeni yüzyıla damgasını vurmak için Greenwich'teki çok alaycı Millennium Dome'a ​​ev sahipliği yaptı. Diğer Milenyum projeleri daha başarılıydı. Bunlardan biri, geçici bir yapı olarak dikilen, ancak kısa süre sonra demirbaş haline gelen ve yılda dört milyon ziyaretçi çeken dünyanın en büyük gözlem çarkı olan "Milenyum Çarkı" veya London Eye idi. Milli Piyango, örneğin British Museum'daki Great Court'un çatısı gibi mevcut cazibe merkezlerine yapılan büyük iyileştirmeler için bir fon akışı da yayınladı.

Londra Belediye Başkanı tarafından 2004 yılında yayınlanan Londra Planı, nüfusun 2016 yılına kadar 8,1 milyona ulaşacağını ve bundan sonra da artmaya devam edeceğini tahmin ediyor. Bu, büyük ölçüde artan yüksek bina sayısı ve toplu taşıma ağında büyük iyileştirmeler için öneriler dahil olmak üzere daha yoğun, daha kentsel yapı tarzlarına doğru bir hareket olarak yansıtıldı. Bununla birlikte, Crossrail gibi projelerin finansmanı bir mücadele olarak kaldı.

6 Temmuz 2005'te Londra, 2012 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği yapma hakkını kazandı ve modern oyunlara üç kez ev sahipliği yapan ilk şehir oldu. Ancak ertesi gün kent bir dizi terör saldırısıyla sarsıldığında kutlamalar yarıda kesildi. Londra Metrosu trenlerinde üç bombalama ve King's Cross yakınlarındaki çift katlı bir otobüste dördüncü bombalamada 50'den fazla kişi öldü ve 750 kişi yaralandı.

Londra, 2011 yılının Ağustos ayında, İngiltere'nin çeşitli ilçelerinde ve kasabalarında binlerce insanın isyan ettiği ülke çapındaki ayaklanmaların başlangıç ​​noktasıydı. 2011 yılında, nüfus on yıllardır ilk kez 8 milyonu aştı. Beyaz İngilizler ilk kez nüfusun yarısından azını oluşturdu.

Halk arasında Olimpiyatlara giden kararsızlık vardı,[24] ancak başarılı bir açılış töreninin ardından ve beklenen organizasyon ve ulaşım sorunları hiçbir zaman meydana gelmediğinde halkın düşüncesi lehine güçlü bir şekilde değişti.

Kaynakça

  1. Number 1 Poultry (ONE 94), Museum of London Archaeology, 2013. Archaeology Data Service, The University of York.
  2. DNA study finds London was ethnically diverse from start, BBC, 23 November 2015
  3. "Londinium – Excavating London's Past". Rome Across Europe (İngilizce). 30 Temmuz 2015. 4 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2019.
  4. Jacobs, Joseph. TITLE. JewishEncyclopedia.com. 2018-07-04. URL:http://www.jewishencyclopedia.com/articles/10098-london. Accessed: 2018-07-04. (Archived by WebCite® at https://www.webcitation.org/70fX8iCW2)
  5. Jacobs, Joseph (1906). "England". Jewish Encyclopedia. JewishEncyclopedia.com. 21 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  6. "The Jewish Community of London". The Museum of the Jewish People at Beit Hatfutsot. 25 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2018.
  7. Robin R. Mundill (2010), The King's Jews, Londra: Continuum, ISBN 9781847251862, LCCN 2010282921, OCLC 466343661, OL 24816680M; see p88-99
  8. J. G. Pounds (1976). "An Historical Geography of Europe 450 B.C.-A.D. 1330, Part 1330". p. 430. CUP Archive
  9. Nikolaus Pevsner, London I: The Cities of London and Westminster rev. edition,1962, Introduction p 48.
  10. Bich Luu Lien, "Taking the Bread Out of Our Mouths: Xenophobia in Early Modern London," Immigrants and Minorities, July 2000, Vol. 19 Issue 2, pp 1-22
  11. Winder, Robert (2005). Bloody foreigners : the story of immigration to Britain. Londra: Abacus. ISBN 9780349115665. OCLC 60417612. Most of the foreigners who came this way were ambitious and knowledgeable. They were innovators, carrier pigeons for the best of the continental expertise and craftsmanship. There were perhaps as many as four thousand in London in 1600 (out of a population of some one hundred thousand). Many of these were transient, of course, not much more than international sales reps. But some were prominent figures in English society: men like [sic] from Danzig, Dirk Tybis from Duisberg, or the Coglone expatriates Herman Hildebrand, Derich Born and Derich Berck.
  12. Niall Ferguson, The House of Rothschild (2 vol. 1998) 2:171-75, 297-304
  13. Lee Jackson, Dirty Old London: The Victorian Fight Against Filth (2014)
  14. Stephen Halliday, The great stink of London: Sir Joseph Bazalgette and the cleansing of the Victorian metropolis (The History Press, 2013)
  15. Jeffrey A., Auerbach, ed. The Great Exhibition of 1851: a nation on display (Yale University Press, 1999)
  16. Lynn Hollen Lees, Exiles of Erin: Irish Migrants in Victorian London (Manchester University Press, 1979)
  17. Andrew Godley, Jewish Immigrant Entrepreneurship in New York and London, 1880–1914 (2001)
  18. Maureen Hill, The Blitz. Marks and Spencer, 2002
  19. Air Raid Precautions homefront website
  20. Amy Helen Bell, London was ours: Diaries and memoirs of the London Blitz (IB Tauris, 2011)
  21. Richard Quentin Donald Hornsey, The Spiv and the Architect: Unruly Life in Postwar London (U of Minnesota Press, 2010).
  22. Devra L. Davis, "A look back at the London smog of 1952 and the half century since." Environmental health perspectives 110.12 (2002): A734.
  23. Matt Cook, "'Gay Times': Identity, Locality, Memory, and the Brixton Squats in 1970's London." Twentieth Century British History (2013) 24#1 pp: 84-109.
  24. My London, and Welcome to It 27 April 2012
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.