Kefir

Kefir; Balkanlar, Doğu Avrupa ve Kafkasya orijinli[1], ardından Müslümanlar arasında yayılan, bugün ise Avrupa ve Amerika ülkelerinde ticari amaçla üretilen süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı (yoğurt kıvamında), hafif ekşimsi fermente bir süt ürünüdür. Bir Çerkes efsanesine göre, kefir sırrı ilk başta İslam peygamberi Muhammed tarafından açıklanmış ve sırrı zamanla sadece Kuzey Kafkasya'da kalmıştır. Ancak bu sadece bir efsaneden ibarettir. Kuzey Kafkasyalılar kefir sırını çok uzun bir süre boyunca dış dünya ile paylaşmamışlardır çünkü onlar için bu bir "mucize" olmakla beraber, "kafirler" ile paylaşılırsa etkisini kaybedebilme ihtimali vardı. Avrupalılar kefir tarifini 18. ve 19. yüzyıllarda ele geçirerek Avrupa'ya yaydı.[2][3]

Kefir
Alternatif isim Qundepsı (Çerkesce)
Bölgesi

Kuzey Kafkasya

Yaratıcısı Bilinmiyor, Çerkes efsanesine göre İslam peygamberi Muhammed
Ana malzemeler Süt, kefir taneleri
Kefir taneleri

Kefir, beyazımtrak renkte, karnabaharı andırır biçimde ve genellikle bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden oluşmuştur. Mayalar canlıdırlar, uygun şartlar sağlandığında çoğalırlar, sağlanamadığında ölürler. Kefir tanesinde; Torula mayaları, Saccharomyces sp., Lactococcus spp., Lactobacillus spp.,Leuconostoc spp gibi mikroorganizmalar bulunur. Bunların faaliyeti sonucu süt asidi, etil alkol ve karbondioksit meydana gelir. Kefir tanesi içerisinde bulunan mikroorganizmalardan bazıları süt şekerini parçalayarak süt asidi oluştururlar ve süt pıhtılaşır. Mikroorganizmalardan bazıları ise karbondioksit ve etil alkol meydana getirirler.

Fermantasyon sonucu kefir adı verilen hafif ekşimsi, köpüklü, alkollü ve yoğurt kıvamında bir süt içkisi ortaya çıkar. Kefir yapımında inek, koyun, keçi, manda sütleri yağlı veya yağsız olsun kullanılabilir. Eski Orta Asya'da çok kullanılan kefire, günümüzde bilhassa Kafkasya'da rastlanmaktadır.

Çeşitli yayınlarda kefirin iştahsızlık, uykusuzluk, verem ve böbrek hastalıklarında, bronşit ve astımda, egzama, dış deri yırtılma ve çatlaklarının tedavisinde kullanıldığı belirtilmektedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. "Milk kefir: composition, microbial cultures, biological activities, and related products". Kefir is an acidic-alcoholic fermented milk product with little acidic taste and creamy consistency that was originated in the Balkans, in Eastern Europe, and in the Caucasus (Fontán et al., 2006; Serafini et al., 2014). Frontiers in Microbiology. 30 Ekim 2015. Erişim tarihi: 22 Ekim 2020.
  2. "KEFIR". 2015. 5 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  3. Chaitow, Leon (1990). Probiotics: The Revolutionary 'Friendly Bacteria' Way to Vital Health and Well-Being. HarperCollins; First Edition edition. ISBN 0722519192.

Dış bağlantılar

Kefirin bileşimi
Su% 88-89
Süt asidi% 0,8-0,9
Etil alkol% 0,6-1,1
Süt şekeri / laktoz% 1,7-2,7
Kazein% 2,5-2,9
Mineraller% 0,6-0,8
Albümin% 0,1-0,3
Yağ% 2,8-3,3
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.