Kürt milliyetçiliği

Kürtlük ya da Kürt kimliği (Kurmançça: Kurdayetî, Soranice: کوردایەتی), Kürtlerde halk olma bilincinin kültürel ve siyasal eyleme yönlendirilmesini ifade eden kavramdır.[1][2]

Kurdayetî kavramı 1930'lu yıllarda ilk kez KDP-Irak üyeleri tarafınca kulanılmıştır. Kurdayetî'nin siyasi referansları ilk başlarda 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında patlak veren kaotik Kürt isyanlarıydı. Mahabad Cumhuriyeti Kurdayetî'nin (Kürt milliyetçiliğinin) geçici doruk noktası olur. Yıkılması ise Kurdayetî'nin içerik olarak daraltılmasına sebep olur. Bu kavram etrafında oluşan yeni ideoloji, daha çok otantik kürt kimliğini vurgu yapar, ve buna ilham veren ise Ahmed-i Hani, Haci Kadire Koyi ve Goran gibi Kürtlüğü siyasi bir kimlikten öte gören vatanperver şairlerdir. Özelikle Koyi Kürtlüğü, Kürt milliyetçilerinin aksine Osmanlı, Arap ve Fars millî kimliklerine muhalif değil, onlarla aynı düzeyde ve rekabet edebilecek bir özne olarak tanımlar. Bu açıdan bakıldığında Kurdayayetî Kürt milliyetçiliğiyle (Kürtçe: Neteweperestî Kurd) anlam olarak bağdaşmıyor, hatta bazı bakımlarda karşıt olarak algılanabilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. Franz, Erhard. Kurden und Kurdentum: Zeitgeschichte eines Volkes und seiner Nationalbewegungen. Hamburg: Deutsches Orient-Institut, 1986. Sayfa 19.
  2. Hassanpour, Amir. The Language Factor in National Development: The Standardization of the Kurdish Language, 1918-1985. University of Illinois, 1989. Sayfa 60.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.