Sovyet Savaş Anıtı (Schönholzer Heide)
Sovyet Savaş Anıtı (Schönholzer Heide) (Sowjetisches Ehrenmal in der Schönholzer Heide) Pankow, Berlin'de bulunan anıt, Mayıs 1947 ile Kasım 1949 tarihleri arasındaki dönemde inşa edilmiş olup 30 000 m²'lik bir alanı kaplamaktadır. Anıt, Berlin'deki en büyük Sovyet mezarlığını içerir. Mezarlık, aynı zamanda Rusya'nın dışında Avrupa'da bulunan en büyük Sovyet mezarlığıdır.
19. yüzyılda Schönholzer Heide popüler bir rekreasyon alanıydı. II. Dünya Savaşı'nda çalışma kampı haline getirildi. Savaşın ardından alanın kuzey batı kısmı, Treptower Parkı ve Tiergarten'deki anıtlarla birlikte Berlin'deki en büyük üçüncü savaş anıtını inşa etmek için kullanıldı.
Berlin Muharebesi sırasında hayatını kaybeden 80.000 Sovyet askerinin 13.200'ünün gömüleceği mezarlığı tasarlamak için, K. Solovyov, M. Belaventsev, V. Korolyov ve Ivan Pershudchev'den oluşan bir grup Sovyet mimar getirildi. Anıtı çevreleyen bir duvarda, tanımlanabilmiş askerlerin adları, rütbeleri ve doğum tarihlerinin yazıldığı 100 bronz tablet var. Bu liste, ölen askerlerin yaklaşık beşte birini oluşturur.
Ana girişin her iki yanında, siyenitten yapılmış 33,5 metrelik dikilitaşlar bulunur, 1182 askerin gömülü olduğu 8 mezar odası vardır. Dikilitaşın içindeki Şeref Salonunda iki Sovyet albayı gömülmüştür.
Bir Rus annesini heykeli dikilitaşın önünde yer alır ve anıtın merkez noktasını teşkil eder. Siyah porfirden yapılmış olan heykelin alt kısımlarının üzerindeki, 42 bronz tabletin üzerinde hayatını kaybetmiş memurların ismi yazmaktadır.
Anıt, 2011-2013 yılları arasında restore edilmiştir.[1]
Galeri
- Ana giriş.
- Ana girişteki yazı: "Kahramanların ölümsüzlüğünün anısına".
- Ana portal üzerinden görülen dikilitaş
- Mezarlığın girişinin sol tarafı. Yazı: "Etrafına bir bak! İşte Sovyet askerleri, 1941-1945 yıllarındaki büyük savaşın kahramanları, ebedi dinlenme için yatıyorlar"
- Portalın sağ tarafı. Yazı: "Minnettar olan insanlık cesur davranışları asla unutmaz."
- Portaldaki Stalin alıntısı: Kızıl Ordunun gücü, Almanlarda dahil olmak üzere hiçbir ırka nefret etmemesinden ve tüm halkların ve inançların eşitliğine olan inancından geliyordu.
- 100 tabletten biri. Yazı: "Asla faşizme ve evlerine olan bağlılığa boyun eğmediler. İnsanlar ölümden daha güçlüydü"
- Anne heykeli
- Anne heykelinin arkadan görünümü
- Dikilitaş
Kaynakça
Dış bağlantılar
Wikimedia Commons'ta Soviet Cenotaph in Berlin (Schönholzer Heide) ile ilgili ortam dosyaları bulunmaktadır. |