Albay

Osmanlı Ordusu

Alay komutanlarına Osmanlı ordusu'nun klasik döneminde Alaybeyi, 19. ve 20. yüzyıllarda ise Miralay denirdi.[1] Ancak günümüzde TSK tarafından kullanılan Albay rütbesinden farklı olarak, Osmanlı ordusunda (ve 1934'e kadar Cumhuriyet dönemi Türk ordusunda) Miralay rütbesine sahip komutanlar, geleneksel olarak birden fazla alayın (veya modern tanımı ile tugayın) komutası ile görevlendirilirken, her bir müstakil alayın komutası daha ziyade Kaymakam rütbesindeki komutanlara veriliyordu.

Türk Silahlı Kuvvetleri

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde en yüksek üstsubay rütbesidir. kıta görevlerini alay komutanı ya da daha büyük askeri birliklerde (tugay, tümen, kolordu) kurmay başkanı, şube müdürü olarak yaparlar. Genelkurmay ya da kuvvet komutanlıkları bünyesinde de şube müdürlüğü veya daire başkanlığı gibi görevleri de deruhte edebilirler. Üstsubay sınıfındaki en yüksek rütbedir.

Normal şartlarda görev süreleri 6 yıldır. Albay rütbesindeki subayların terfi durumları, genelde görevlerinin 5. yılında Yüksek Askeri Şura'da görüşülür. Terfiye layık görülen albaylar tuğgeneral/tuğamiral rütbesine yükseltilirler.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. "TBMM Albümü". tbmm.gov.tr. 11 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2012..(Türkçe)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.