Europa-Center
Europa-Center-Berlin Charlottenburg-Wilmersdorf'un Charlottenburg semtinde bulunan alişveriş ve iş merkezi kompleksidir. Kompleks'den ayrıca üzerinde Mercedes amblemi bulunan küçük bir gökdelen yükseliyor. Kudamm'a ve Berliner Gedächtniskirche'nin yakınında bulunan yapı korunmaya alınmıştır.
Batı Berlin'in bir sembollü olarak görülen bu kompleks birçok turisti alışveriş mağazaları ve kafeleri ile çekiyor. İçinde bulunan su saati ve su havuzu pek çok kişi için bir ilgi odağıdır.
Kompleksden önce
Europa-Center'nin bugün üstünde bulunduğu arazide eskiden 1916'dan beri yazarların, ressamcıların ve tiyatrocuların buluştuğu Romanische Café adında bir kafe bulunuyordu. İkinci Dünya Savaşında bir bombardıman sırasında 21 Kasım 1943 bina enkaza döndü. O zamandan sonra arazide pek önemli yapılar yapılmadı.
Yapı hakkında bilgiler
1961'de Berlin duvarının yapılmasından ve şehrin bölünmesinden sonra, Batı Berlin'in görünümü değişmeye başladı. Yeni yapılar siyasetce isteniliyordu ve desetekleniyordu, bunun nedeni Batı'nın gücünü ve hayatda kaldığını göstermekti. Breitescheideplatz sembolik olarak bu işlem için ideal bir yer olarak belirlendi, çünkü yeni Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche'nin inşaatı bitmişti. Yapı'nın inşaatını Karl Heinz Peppe üstlendi ve Profesör Helmut Heinrich ve Mühendis Hubert Petschnigg'i amerikan örneğinde bir büro ve alişveriş merkezi planlamasını ve yapılmasını istedi. Egon Eiermann Gedächtniskirche'nin mimarı olarak bu planlamaya katıldı. 1963'te yapının inşaatıya başlandı ve 2 Nisan 1965'te Berlin belediye başkanı Willy Brandt tarafından açıldı.
Toplam 80.000 m² üzerine kurulan kompleks iki katlı bir alt kısımdan, bir sinemadan, otelden ve gökdelenden oluşuyordu. Gökdelen 86 metre yükseklikte, 26 katlı ve 13.000 m² büro odalarından oluşuyordu. Bugünlerde günde 20.000 ve 40.000 arası ziyaretcisi olan kompleksde 100 tane dükkân ve alişveriş merkezi içinde bulunduruyor.
Galeri
Dış bağlantılar
Wikimedia Commons'ta Europa-Center-Berlin ile ilgili ortam dosyaları bulunmaktadır. |
- Offizielle Website des Europa-Center mit Informationen zur Historie des Baus und Karl Heinz Pepper6 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Informationen zum Stern und dessen Reparatur in einem Artikel der Berliner Zeitung
- Informationen zum Saturn-Neubau in einem Artikel des Tagesspiegel
- Artikel zur Geschichte und Schließung des Royal Palast-Kinos im Europacenter