Ping-pong diplomasisi

Ping-pong diplomasisi Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında başlayan gerilimi azaltma siyaseti. Soğuk Savaş sonrasındaki yumuşama döneminde gerçekleşen bu yakınlaşma ile iki ülke arasındaki gerilim azalmıştır.

Şu madde dizisinin bir parçasıdır:
Çin
devlet yapısı

Hakkında

Dünya siyasetindeki yalnızlığından kurtulmak ve Japonya'ya karşı üstünlük sağlamak isteyen Çin dış politikada yumuşama siyaseti izlemeye başladı. SSCB ile Çin arasındaki muhtemel bir ittifakı önlemek isteyen Amerika Birleşik Devletleri ise Çin'e karşı yakınlaşma siyasetini benimsemeye başladı. İki ülkenin izlediği bu dış politika değişimi ile ilişkiler farklı bir boyuta ulaşmıştır. Amerika Birleşik Devletleri ilk olarak Güney Vietnam'dan askerlerini çekti, daha sonra da Çin ile olan ticari ilişkilerini hızlandırma kararı aldı. Amerika'nın bu siyasetine karşı tepkisiz kalmayan Çin yönetimi ise dünya şampiyonası için Japonya'da bulunan Amerikan masa tenisi takımını (ping pong) 1 Nisan 1971 günü ülkelerine davet etti. Bu davet ile Çin yönetimi çoğunluğu Amerikalı olan yedi Batılı gazeteciye de vize hakkı tanıyarak ülkeye girmelerine izin verdi. Amerikan masa tenisi takımına ülke gezdirildikten sonra 14 Nisan 1971 günü Başbakan Chov En-Lai tarafından kabul edildi. Aynı gün içerisinde Amerika Birleşik Devletleri başkanı Richard Nixon ise Çin'e karşı uygulanan ticari amborgoları kaldırdı ve Amerika'ya gelmek isteyen Çin vatandaşlarına vize verilebileceğini bildirdi. Amerikan masa tenisi takımının bu ziyareti iki ülke arasındaki ilişkilere bu şekilde bir etki yaparak diplomasi tarihine "Ping-pong diplomasisi" terimini kazandırmış oldu.[1][2]

Kaynakça

  1. Gültekin, Bilgehan. "Devletlerarası İlişkilerde Halkla İlişkiler ve Siyasal Propagandanın Rolü" (PDF). . 20 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2016.
  2. "Diplomatik İletişim" (PDF). . 7 Eylül 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2016.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.