Kalem etek

Kalem etek, daha çok ince-dar bedenler için üretilen dar kesimli etek türüdür. Genellikle, diz üstü veya dizin hemen üzerindeki uzunluğa sahip olan kalem etekler; fit vücutlarda daha fazla tercih edilir. Kalem gibi uzun ve dar oluşu nedeniyle, bu tür eteklere kalem etek adı verilir.[1][2]

Takım elbiseyle kombin edilmiş kalem etek, Almanya, 1954.
Modern bir kalem etek, 2014

Tarz

Kalem etekler, hem takım elbiselerle uyumlu biçimde giyilebilirken sıklıkla ayrı kıyafetlerle birleştirilerek de giyilebilir. Bu eteğin dar kesimi, eteği giyen kişilerin hareket kabiliyetini sınırlandırabilir. Bu yüzden kalem eteklerin arkasında sıklıkla yırtmaç kullanılır. Daha nadir olarak bu yırtmaç eteğin yan tarafında da bulunabilir. Bazen, yırtmacın yerine teni daha az gösteren kıvrımdan (pili) da yararlanılabilir.

Kalem etekler, sırf çorap ya da taytın üzerine genellikle topuklu veya yüksek topuklu ayakkabılarla giyilir.[3] Arka dikişli çoraplar ise, 1950'lerin kalem etek modasını hatırlatmaktadır.[4]

Kalem etekler, resmî giyimin yanında gayriresmî birleşimlerle de giyilebilir. Bu etek tarzı 1960'lardaki moda akımlarıyla genç bir görünüm kazanmış, makosen ayakkabılarla bir bütün oluşturmuştur.

Tarihçe

İnce-dar eteklerin Batı modasındaki tarihi oldukça eskidir. Kalem eteğin öncülü I. Dünya Savaşı yıllarında Rus balesinden esinlenilerek ortaya çıkan geçici bir moda olan köstekli eteklerdir. Dar ve uzun bu etekler ciddi anlamda, kullanıcılarının yürüyüş zorluğu çekmesine neden olmuştur.

Klasik modern kalem eteği dünyaya tanıtan kişi Fransız tasarımcı Christian Dior'dur. Dior, 1954'teki güz-kış koleksiyonunda kalem eteği beğenirlerinin ilgisine sunmuştur.[5]

Kalem etek hızlı bir şekilde beğenilirlik bulmuş ve özellikle resmî kıyafetlerin önemli parçalarından biri hâline gelmiştir. Bunda Soğuk Savaş ve II. Dünya Savaşı nedeniyle, ekonomik zorlukların artması sonucunda kumaş fiyatlarının da bu durumdan etkilenmesi önemli bir etmendir. Kumaştan tasarruf edilen bu etekler, kadın zevkinin daha ekonomik ve estetik tasarımlara yönelmesini beraberinde getirmiştir.[6]

Giyilirlik

Kalem etekler gevşek eteklerden farklı olarak, kullanıcının hareketleri ve duruşunu etkilemektedir. Bu nedenle, kalem etek giyinenlerin daha çok kısa adımlar tercih ettiği; araçlara biniş veya araçlardan iniş esnasında zorluklar yaşadığı görülmektedir. Yine oturuş sırasında, ayakların birbirine yakın olması gerekmektedir.

Merdivene tırmanma ve bisiklet sürme gibi etkinliklerin kalem etekle yapılması oldukça zordur. Ancak, kalem etek hava sirkülasyonunu engellediği için diğer eteklere oranla daha sıcak olup, aynı nedenden dolayı rüzgâr etkisiyle hareketlenme olasılığı daha düşüktür.[7]

Kalem etekle yürürken yaşanan zorluğu aşmak için tasarımcılar, eteğin daha çok arka tarafında ivme pilisi veya yırtmaç yerleştirmektedir.

Kaynakça

  1. Givhan, Robin (18 Ağustos 2003). "Fall Fashions". The Washington Post.
  2. "Glossary of Fabric & Fashion Terms". Kohl's Corporation. 28 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2010.
  3. "Draft an easy Pencil skirt DIY pattern". 25 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  4. Thomas, Pam (28 Eylül 2003). "The feel of fall: Clothes are cozier, more sumptuous, and marked by a bit of polish". Providence Journal.
  5. Matheesha Abhishek. "Christian Dior the magic of fashion". 29 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2016.
  6. "RL Glossary: An A-Z Guide to Fashion (P)". Ralph Lauren. 29 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2010.
  7. "How to Wear a Pencil Skirt". 14 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2016.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.