Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı

Güney Kafkasya Doğal gaz Boru Hattı Projesi (Kısa adı SCP), Şahdeniz Gaz Sahası'nda üretilecek doğalgazın Türkiye-Gürcistan sınırına getirilmesi için tasarlanmıştır.

Güney Kafkasya Doğalgaz Boru Hattı
Güney Kafkasya Doğalgaz Boru Hattı'nın yeri
Yer
Ülke Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye
Genel istikameti doğu–batı
Başlangıç Bakü (Sangaçal Terminali), Azarbeycan
Geçtiği yer Tiflis
Bitiş Erzurum, Türkiye
Birlikte çalışır Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı
Genel bilgi
Tür doğalgaz
Partnerler BP (28.8%)
TPAO (19%)
SOCAR (16.7%)
Petronas (15.5%)
Lukoil (10%)
Naftiran Intertrade (10%)
Operatör BP
Devreye alınması 2006
Teknik bilgi
Uzunluk 692 km (430 mi)
Maksimum deşarj 25 billion metre küp/annum (880×10^9 cu ft/a)
Çap 42 in (1.067 mm)

Bunun için SCPC şirketi kurulmuştur ve bu şirkette TPAO da % 9 payla hissedardır. Projenin en büyük ortakları % 25.5’er hisse ile BP ve Norveç şirketi Statoil’dir. Şirketin inşaatı ve işletmesini gerçekleştirmesi planlanmıştır. Projeye göre doğal gaz hattı da BTC koridorunu kullanacaktır. Bu sayede SCP birçok ekstra masraftan da kurtulmuş olacaktır. Yaklaşık 696 km uzunluğundaki proje 42’ borular öngörmektedir. Borular ile yıllık 8.1 milyar m³ gazın AGSC-BOTAŞ arasındaki SPA şartlarına uygun olarak Türkiye sınırına taşınması beklenmektedir. İlave kompresör istasyonları sayesinde kapasite 22 milyar m³’e kadar çıkabilecektir. Projenin detay mühendislik çalışmaları 2003 yılında yapılmıştır. Proje maliyeti olarak 1 milyar dolar hesaplanmıştır.

SOCAR’ın verdiği bilgilere göre Aralık 2005 itibarıyla SCP’nin Azerbaycan ayağında 442 km’lik inşaat tamamlanmıştır. Aynı kaynağa göre Türkiye ayağında boru hatlarının % 90’ı, Gürcistan’da ise % 81’i tamamlanmıştır. SOCAR’a göre açılış 2006’da yapılacaktır.

Gürcistan sınırına gelecek olan gaz hattı Erzurum’a bağlanarak Türkiye doğal gaz şebekesine ulaşmış olacaktır. Bu alandaki inşaat sorumluluğu BOTAŞ’a aittir. Türkiye Enerji Bakanlığı kaynaklarına göre ilk gaz teslimi Ekim 2006’da gerçekleşecektir.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.