Arla Foods
Arla Foods, Viby, Danimarka merkezli İsveç-Danimarka şirketidir. İskandinavya'daki en büyük süt ürünleri üreticisi olan uluslararası bir tarım kooperatifidir. Arla Foods, İsveçli süt kooperatifi Arla ve Danimarkalı süt şirketi MD Foods arasında 17 Nisan 2000 tarihinde bir birleşme sonucu oluşmuştur.[1] Arla ismi İngilizce "erken" kelimesiyle ve "sabahın erken saatlerinde" için yapılan eski bir İsveççe terim olan aynı kelimeden türemiştir.
Tip | Tarım kooperativi |
---|---|
Endüstri | süt ürünleri |
Genel merkezi | |
Kilit kişiler |
Peder Tuborgh (CEO) Åke Hantoft (Chairman) |
Ürün | Peynir, tereyağı, süt |
Gelir | €10.3 milyar (2015) |
Çalışan sayısı | 18,765 (2016) |
Website | Site |
1880'lerde, İsveç ve Danimarka'daki süt çiftçileri, ortak süt üretim tesislerine yatırım yapmak için küçük kooperatifler oluşturdu. İlk kooperatif sütü İsveç'te 1881'de Västmanland'daki Stora Arla Gård'de Arla Mejeriförening adı altında ve ilk Danimarka kooperatifi sütü Hjedding'da, Ølgod, Southern Yutland'da 1882'de kuruldu.[2]
26 Nisan 1915’te, Stockholm’deki süt çiftçileri ve bitişik ilçeler, İsveç’in en büyük kooperatif süt organizasyonu olan "Lantmännens mjölkförsäljningsförening"'i (Sütçüler Sütü Perakende Derneği) süt ürünleri satan dükkanlar zinciri işleten işletmeler oluşturdu.
1927'de şirket Mjölkcentralen (The Milk Central, kısaltılmış MC) ismini tescil etti ve 1950'lerden itibaren İsveç'in diğer bölgelerinde artan sayıda kooperatif işletmesi MC'ye katılmaya başladı. 1975 yılında MC, ismini daha önce sadece İsveç'in ilk kooperatif mandırasıyla değil, aynı zamanda 1909-1965 yılları arasında Göteborg'daki en büyük mandıra şirketi tarafından kullanılan bir isim olan Arla olarak değiştirdi.[3] 20. yüzyılın sonunda, Arla İsveç'te% 65 pazar payına sahipti.
1 Ekim 1970'te Mejeriselskabet Danmark (MD), dört süt şirketi ve üç ayrı işletme tarafından kuruldu. 1988 yılında, şirket adını MD Foods olarak değiştirdi. 1992'de MD Foods ve Danimarka'nın en büyük ikinci süt şirketi olan Kløver Mælk, mali açıdan bağlayıcı bir işbirliği anlaşması imzaladı ve 1999'da, iki şirket, Danimarka süt üretiminin% 90'ını alarak MD Foods olarak birleşti.[4] Nisan 2000’de, MD Foods İsveç Arla ile birleşti. Arla Foods A.m.b.A’yı merkezi Aarhus, Danimarka’da kurdu ve bugün bilindiği gibi Arla Foods oldu.
Mevcut işlemler
Arla Foods, dünyadaki dördüncü büyük süt şirketi olup, süt hacminde, ciroya göre yedinci sıradadır. 2016 yılının başında, Batı Avrupa ve İskandinavya'daki 12.500 çiftçi kooperatifin sahibi oldu.
Arla Foods'un üç küçük markası var: Arla, Lurpak ve Blue Castello peynirleri dünya çapında satılıyor. Arla Markası hem kooperatif hem de tüm ürün kategorilerinde bir markadır. Lurpak markalı tereyağı ve ekmek çeşitleri, Danimarka Süt Kurulu'na aittir ve Castello, mavi peynir ve sarı peynirlerden oluşan bir peynir markasıdır.[5]
Arla Foods, 2011 yılında bağımsız bir iştiraki olan eski bir bölüm olan Arla Foods Ingredients'ı bünyesinde barındırmaktadır. Şirket, temel olarak fonksiyonel ve besleyici süt proteinleri, biyoaktif fosfolipitler, mineraller, permeat ve gıda endüstrisi için laktoz gibi süt bazlı bileşenler geliştirmekte ve üretmektedir.[6]
Merkez ofis Danimarka'da bulunmaktadır. Arla Foods Ingredients, Danimarka'da, Arjantin ve Almanya'daki tesislerde ortak girişim üretimiyle tamamen sahip olduğu bir üretim tesisine sahiptir. Mart 2011'de Arla Foods ve DMK, gıda endüstrisi için peynir altı suyu proteinleri üretmek üzere ortak girişim şirketi ArNoCo GmbH & Co. KG'yi kurdular.[7]
Protesto
Arla'nın satışları, 2006'da Orta Doğu'daki Danimarka ürünlerinin iki aylık bir boykotundan ciddi şekilde etkilendi. Müslümanlar arasında, Danimarka’da yayınlanan Muhammed’in hiciv karikatürleri üzerine öfkelenmesinin ilk nedeni buydu.
Danimarka hükûmeti karikatürleri kınamayı ya da Müslüman milletlerden on bir büyükelçiyle görüşmeyi reddettiğinde, Suudi Arabistan'da başlayıp Orta Doğu'ya yayılan bir Danimarka ürünleri boykotu düzenlendi. Orta Doğu, Arla'nın Avrupa dışındaki en büyük pazarı idi.
Şirket, 3 Şubat 2006’da Orta Doğu’daki satışların tamamen kuruduğunu ve günde 2 milyon ABD Doları tutarında olduğunu söyledi. Boykot Arla'nın satışlarını çarptıktan hemen sonra, Danimarka hükûmeti Müslüman elçilerle bir araya geldi ve gazete bir özür diledi. Buna rağmen, boykot iki ay boyunca aralıksız devam etti.[8]
2006 yılının Mart ayında Arla, karikatürler için özür dileyerek ve Arla'nın ülkedeki İslam'a olan saygısını gösteren Suudi Arabistan'da tam sayfa reklamcılığı yaptı. Bu, kadın örgütlerinin ve bazı politikacıların Arla'yı eleştirdiği ve Danimarkalı kadınları Arla'nın Danimarka'daki ürünlerini boykot etmeye çağırdığı Danimarka'da tartışmalara neden oldu.[9] Nisan 2006’da şirket, ürünlerinin Orta Doğu’daki mağazalara geri yerleştirildiğini söyledi.
Boykottan önce bölgede 50.000 dükkan tedarik etti. Suudi Arabistan'daki en büyük müşterilerinin çoğunun 8 Nisan 2006'da tereyağını ve peynirini satmaya başlayacağını açıkladı. O zaman, Arla Orta Doğu'da insani nedenlerle bölge ile iyi halkla ilişkiler kurmak için sponsorluk yapmaya başladı.
Kaynakça
- "Arşivlenmiş kopya". 3 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2019.
- "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 27 Ocak 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2019.
- "Arşivlenmiş kopya". 23 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2019.
- "Arşivlenmiş kopya". 3 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2019.
- "Arşivlenmiş kopya". 3 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2019.
- "Arşivlenmiş kopya". 3 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2019.
- "Arşivlenmiş kopya". 3 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2019.
- https://www.dairyreporter.com/Article/2013/07/31/Farmers-for-Action-protests-harming-milk-supplier-livelihoods-Arla
- "Arşivlenmiş kopya". 3 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2019.
Dış bağlantılar
- Site2 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Ayrıca bakınız
- Pat LaFrieda
- Valio
- Hochland SE
- Ehrmann AG
- Meggle AG
- Tyson Foods
- JBS USA