Yer domuzu

Yer domuzu (Latince: Orycteropus afer), anavatanı Afrika olan orta büyülükte,omurgalı bir memeli hayvan. İsmi Afrikancada yer domuzu anlamına gelen aardvark kelimesinin İngilizce aracılığıyla Türkçeye çevrilmesiyle oluşturulmuştur. Ancak yer domuzu biyolojik sınıflandırma olarak domuz ile yakın akraba değildir ve kendine has bir takıma konulmuştur.

Aardvark çizimi
Aardvark
Korunma durumu
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Üst takım: Afrotheria
Takım: Tubulidentata
Huxley, 1872
Familya: Orycteropodidae
Gray, 1821
Cins: Orycteropus
G. Cuvier, 1798
Tür: O. afer
İkili adlandırma
Orycteropus afer
(Pallas, 1766)

Dağılımı

Bir gece hayvanıdır ve neredeyse yalnızca karınca ve termit yiyerek beslenir. Bu yüzden Türkiye'de karıncayiyen adı ile de anılır. Yer domuzu tarafından yenilen tek meyve ise Yer domuzu hıyarı olarak bilinen meyvedir.

Yaşam alanları

Cenova Doğal Tarih Müzesi yer domuzu

Sahra Çölü'nün güneyinde yaşarlar. Yani Afrika kökenli bir hayvandır. Çölde yaşamazlar. Çalılıklar ve savanaların besin bulunabilen bölgelerinde bulunurlar. Aynı zamanda ormanda da yaşarlar.

Özellikleri

Resting aardvark in Himeji City Zoo

Karınca çekmeye yarayan uzun bir ağzı vardır. Dinozorlara benzeyen bir kuyruğa ve tüylü bir vücuda sahiptir. Genellikle ağırlıkları 40 ila 65 kilogram ve boyları da 1 ila 1.3 metre arasındadır ancak oldukça ağır ve uzun olan kuyruğu ile beraber 2,2 metreyi bulur.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.