Yırtıcı keseliler

Yırtıcı keseliler (Latince: Dasyuromorphia) Australidelphia üst takımına ait bir keseli takımı. Çoğu etobur keseli bu takıma aitdir. Avustralya'ya gelen Avrupalılar çoğu türlere Avrupa'dan tanıdıkları türlerle benzetme yaparak isimler vermiştir: örneğin keseli sansar, keseli kurt, keseli fare vb. Ancak bu türlerin birbirlerine benzemeleri yakın akrabalıktan değil, benzeri yaşam koşullarının benzeri canlı şekillerini ortaya çıkarmasından kaynaklanmaktadır (konverjen evrim).

Yırtıcı keseliler
Dev keseli sansar (Dasyurus maculatus)
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Alt sınıf: Metatheria (Keseliler)
Üst takım: Australidelphia (Avustralya keselileri)
Takım: Dasyuromorphia
Gill 1872
Familyalar

Özellikleri

Yırtıcı keseli türlerinin vücut yapısında birbirlerinden fazla büyük fakları yoktur, ancak vücut ölçüleri gayet farklıdır. Çoğu keseli fareler sadece bir fare büyüklüğüne ulaşır ve en küçük keseliler olarak sayılır. Tazmanya şeytanı ise kuyruğu ile birlikte 1 metre uzunluğa ve 10 kg ağırlığa ulaşır. Bu takıma ait olan ancak soyu tükenmiş olan tazmanya kaplanı hatta daha da büyüktü. Hepsi hızlı ve yetenekli birer avcıdır ve kendi vücut ölçülerine göre ya böcek ya da omurgalılar ile beslenirler. Bazı türler leş'de yer.

Yayılım

Yırtıcı keseli Avustralya, Yeni Gine, Tazmanya ve bu yerlerin bazı yakın adalarında yaşarlar.

Sınıflandırma

Takım 2 yaşayan familya'ya bölünür:

  • Keseli sansargiller (Dasyuridae) familyası yaklaşık 60 türden oluşmaktadır. Keseli sansar ve Tazmanya şeytanı familya'nın en çok tanılan mensublarıdır.
  • Keseli karıncayiyen (Myrmecobius fasciatus) yalnız başına Myrmecobiidae familyasına konulur.
  • Tazmanya kaplanı (Thylacinus cynocephalus) 20. yüzyılda soyu tükenmeden önce takımın Thylacinidae adında üçüncü bir familyasını oluşturuyordu.

Kitaplar

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.