VoiceOver

VoiceOver Apple şirketi tarafından sunulan macOS, iOS, tvOS, watchOS ve iPod işletim sistemlerinde yerleşik bir ekran okuyucudur.[1][2] VoiceOver'ı kullanarak, kullanıcı konuşma yapılan açıklamalara ve Mac durumunda klavyeye dayanarak Macintosh'larına veya iOS cihazlarına erişebilir. Bu özellik, kör ve görme engelli kullanıcılar için erişilebilirliği artırmak ve disleksi olan kullanıcılar için tasarlanmıştır.

VoiceOver
Geliştirici(ler) Apple
İlk yayınlanma 29 Nisan 2005) (2005-04-29)
Güncel sürüm 7.0 (390.53) / 8 Mayıs 2015) (2015-05-08)
İşletim sistemi macOS, iOS, tvOS, watchOS
Tür ekran okuyucu
Resmî sitesi www.apple.com/accessibility/voiceover/ 

macOS

VoiceOver ilk olarak 2005 yılında Mac OS X Tiger'de tanıtıldı. Hedef, görme engelli olan, özellikle de körlük nedeniyle okuma güçlüğü çeken kullanıcılar oldu. Ayrıca Mac OS X Panther için bir önizleme yapılmıştır ve "Konuşan Arayüz Önizlemesi" başlıklı başlıkta yer almaktadır.

VoiceOver, kullanıcı arayüzünü çeşitli tuş vuruşlarıyla gezinen öğelerin hiyerarşisi olarak görür. Elemanlar aynı zamanda "etkileşimde" bulunur; örneğin, bir metin kutusu ile etkileşim kurarak metnini okumayı ve mümkünse düzenlemeyi sağlar; Bir kaydırma çubuğu ile etkileşim kurarak klavyeyi kullanarak hareket etmesini sağlar.

VoiceOver, hem kör hem de duyma kaybı olan birçok Braille ekranını desteklemektedir. Buna ek olarak, VoiceOver, klavye tabanlı gezinme gibi fareyi kullanamayanlar için özellikler içerir.

MacBook veya Apple Magic Trackpad kullanan kullanıcılar için çok sayıda çoklu dokunmatik özellik de mevcuttur. Hareket tuşu, iOS'un VoiceOver sürümüne çok benzer hareketleri yanıtlayır. Özel bir örnek, ekrandaki öğelerin gerçek görsel düzenini keşfetmek için izleme dörtgenini kullanıyor - birinin parmağının izleme dörtgeninin etrafında kayması öğeleri aktive edecektir.[3]

Mac OS X 10.5'te Apple, geliştirilmiş kalitede konuşma ve insan benzeri bir ses sunan "Alex" sesini ekledi. Daha önce, sesler doğrudan Apple'ın "Konuşma Yöneticisi"nden 1990'lı yılların başında çıkanlardan geldi. Ayrıca, Apple'ın diğer tüm seslerinden farklı olarak, Alex sesi doğal nefes alıyor. Mac OS X 10.7'de Apple, VoiceOver ile birlikte kullanılmak üzere RealSpeak seslerini Nuance'den indirmeyi teklif etti.

2009 Eylül ayında, Apple bu özelliği iPod Nano serisinde başlattı. iOS sürümü ile aynı hareketlerin çoğunu kullanırdı. Daha sonra Apple, iPod Shuffle'a VoiceOver'ı ekledi. Bu, iPod Shuffle'ın kullanıcıların şarkıları okunmasını sağlayarak şarkıların çalınması ve kontrol etmelerine yardımcı olur. iPod Shuffle'ın 2010 revizyonuyla, kullanıcı ayrıca VoiceOver'a oynatma listelerini okumasını sağlayabilir. VoiceOver'ın bir erişilebilirlik özelliği olarak pazarlandığı OS X'teki VoiceOver'ın aksine, iPod Shuffle VoiceOver'da herkes tarafından kullanılabilir, devre dışı bırakılabilir veya devre dışı bırakılabilir.

iOS

VoiceOver iOS 10-da

Birkaç ay sonra, iPhone 3GS'nin piyasaya sürülmesiyle, VoiceOver iOS'a eklendi. iPod Touch iPhone 3GS'in donanımıyla (iPod Touch'ın üçüncü nesillerinde) eşleşecek şekilde yükseltildiğinde, VoiceOver özelliği de elde etti. iPad'in tanıtımından bu yana VoiceOver özelliği de mevcuttur.[4]

IOS'daki VoiceOver, ekrandaki bir veya daha fazla parmakla farklı hareketler gerçekleştiren çeşitli "jestler" kullanarak kullanıcıyla etkileşim kurar. Birçok hareket, konuma duyarlıdır - örneğin, parmak ekranın etrafında kaydırıldığında parmak geçerken ekranın görsel içeriği ortaya çıkar. Bu, kör kullanıcıların bir uygulamanın gerçek ekrandaki düzenini keşfetmelerini sağlar. Bir kullanıcı, sanki görülebilen bir kullanıcı öğeyi tıklatmış gibi, seçilen bir öğeyi etkinleştirmek için iki kez hafifçe vurabilir (fareyi çift tıklamaya benzer şekilde).[5]

VoiceOver ayrıca ekranı kapatabilir, ancak dokunmatik ekran dokunmaya duyarlı kalır ve pil gücünden tasarruf sağlar. Apple bu özelliği "Ekran Perdesi" olarak adlandırıyor. Ayrıca, OS X çalıştıran Mac bilgisayarlarda da mevcuttur.

IOS için VoiceOver, "Ayarlar" uygulaması kullanılarak etkinleştirilir. Genel bölümündeki Erişilebilirlik bölümünde bulunabilir. Cihaz ayrıca, VoiceOver'ın cihazdaki Ana Ekran düğmesini üç kez tıklatarak değiştirilebileceği şekilde de yapılandırılabilir.[6]

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 16 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2017.
  2. "Arşivlenmiş kopya". 17 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2017.
  3. http://www.engelsizapple.com/podcast/voice-over-telaffuz-duzeltme-ozelligi-anlatimi
  4. "Arşivlenmiş kopya". 22 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2017.
  5. "Arşivlenmiş kopya". 4 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2017.
  6. "Arşivlenmiş kopya". 22 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2017.

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.