Turan kenesi

Turan kenesi (Rhipicephalus turanicus), yaz kenesigiller (Ixodidae) familyasından kene türüdür.

Turan kenesi
Bilimsel sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Alt sınıf: Acarina
Üst takım: Parasitiformes
Takım: Ixodida
Üst familya: Ixodoidea
Familya: Ixodidae
Alt familya: Rhipicephalinae
Cins: Rhipicephalus
Tür: Rh. turanicus
İkili adlandırma
Rhipicephalus turanicus
Pomerantzev, 1940

Morfoloji

Erkekleri 3,5-4,5x2,6-3,2 mm büyüklüğünde ve oval yapılıdır. Scutumu açık kahverenkli ve seyrek noktalı bir yapıdadır. Servikal olukları ve feston sayısı Rh. bursa ’ya benzer. Parması belirgin olan bu türün genital olukları öne doğru birbirine paraleldir.

Dişileri kan emmemiş halde, 3,2-4,2x1,7-2,2 mm büyüklüğünde, scutumu sarı-kırmızımsı kahverenkli ve eni boyuna göre daha geniştir. Scutumu üzerinde seyrek orta büyüklükte nokta çukurlukları yanında, çok küçük ve belirsiz nokta çukurluklarına sahiptir.

Konakçıları

Üç konaklı kenedir. Erginleri değişik memelilerde, kirpi, tavşan, sığır, koyun, keçi ve evcil köpeklerde asalaktır. Larva ve nimfleri ufak memelilerde bulunur.

Taşıyıcılığı

KKKA ve sığırda kene kaynaklı hastalıkların taşıyıcısıdır. Babesia equi, B. ovis ile Özbekistan kanamalı humması ve Japon B ensefaliti etkenlerinin de taşıyıcısıdır.

Yayılımı

Avrupa 'da: Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, eski Yugoslavya, Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan, Korsika, Sardinya, Sicilya, Kıbrıs, Rusya (Rostov Oblastı, Astrahan Oblastı, Stavropol Krayı; Kalmıkya, Çeçenistan, Dağıstan), Asya 'da: Kazakistan'dan Hindistan, Nepal ve Çin'e (Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Şaanxi, Gansu); Afrika 'da: Fas, Cezayir, Tunus, Mısır (kuzey), Senegal, Nijerya, Kamerun, Uganda, Sudan, Somali, Etiyopya, Kenya, Burundi, Tanzanya, Angola, Zambiya, Malavi, Zimbabve, Botsvana, Namibya, Mozambik ve Güney Afrika Cumhuriyeti) yayılım gösterir.

Türkiye'de, Trakya, Karadeniz, İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde sığır, koyun, keçi başta olmak üzere, evcil hayvanlar ve bazı yabani hayvanlarda rastlanmıştır.

Kaynakça

  • İsmail Aydın, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve Keneler
  • G. V. Kolonin, Fauna of Ixodid Ticks of the World (Acari, Ixodidae), Moskova 2009
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.