Smyrneiko

İzmir ekolü (Smyrneiko) müzisyenler, akademisyenler ve plak yapımcıları tarafından oluşturulan rebetiko ekollerden biridir.Bir diğer ekol Pire ekolü (Pireotiko) dur. Türk halk müziği ,Sefarad müziği, Klasik Türk müziği,Kanto,Yunan Halk Müziği eserlerde kullanılır.

D. Semsis, A. Tomboulis, R. Eskenazi (Atina, 1932)

Kullandıkları enstrümanlar

Keman, kanun, santur, ud, lavta, kemençe, def gibi Türk halk müziği çalgıları ile gitar, akordeon, piyano gibi Batı müziği sazlarıdır. Müzisyenler hem Makam müziği hem de Batı müziği teori ve pratiği konusunda ileri seviyedeydiler.

Kullanılan Ritimler

2/2 (argo hasapiko), 2/4 (longa, hasapiko, hassaposerviko) 4/4 (tsiftetelli, sirtos, ballos), 9/4 (zeybekiko) ve 9/8’dir (karsilamas). Bununla birlikte 7/8 (kalamatianos) ve 3/4 (semai) (vals) ritimleridir.

Kullanılan Makamlar

Çargah, buselik, kürdi, rast, uşşak, hicaz , neva, hüseyni, karcigar ve suzinak. Bunların dışında bileşik ve özel bileşik makamlar gazellerde (manes) kullanılmaktadır.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.