Mantar meşesi

Mantar meşesi (Quercus suber), kayıngiller (Fagaceae) familyasından, daimi yeşil, Akdeniz elemanı. 15–20 m'ye kadar boylanabilir, kalın dallı, dolgun ve düz olmayan gövdeli, 1 metre kadar çaplı, geniş tepeli bir ağaçtır. Kabuğundan şişe mantarı elde edilir[1].

Mantar Meşesi
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Plantae
Klad Angiosperms (Kapalı tohumlular)
Klad Eudicots (İki çenekliler)
Takım: Fagales
Familya: Fagaceae (Kayıngiller)
Cins: Quercus (Meşe)
Seksiyon: Cerris
Tür: ''Q. suber''
İkili adlandırma
''Quercus suber''
L.1753
Mantar meşesi yayılış alanı

Akdeniz havzasının batısında doğal olarak yayılır. Avrupa'da Portekiz, Fransa, İspanya, İtalya'nın güneyi, Korsika, Sardunya, Balear Adaları ve Sicilya'da ormanlar oluşturur. Afrika'nın kuzeyinde Cezayir, Fas ve Tunus'ta yaygındır.

Ağaç 5, yaşından sonra soğuk ve güneşten kendini korumak üzere gövde ve dallarında kalın bir kabuk oluşturur. 50 yaşından sonra iyi mantar üretmektedir. 50-150 yaşları arası mantar verir, 200 yaşına kadar yaşayabilir.

Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, İngiltere, Arjantin, Avustralya ve Güney Afrika'da mantar meşesi ormanları oluşturulmasına rağmen, kaliteli kabuk vermemiştir.

Galeri

Kaynakça

  1. GÜNAL, Prof. Dr. Nurten (2006). "Batı Akdeniz Havzasında Bir Meşe Türü:Quercus Suber (Mantar Meşesi)". Türk Coğrafya Dergisi, s:44. 28 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2016.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.