Kızılbel, Çaycuma

Kızılbel, Zonguldak ilinin Çaycuma ilçesine bağlı bir köydür.

Kızılbel
Ülke Türkiye
İl Zonguldak
İlçe Çaycuma
Coğrafi bölge Karadeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
  Toplam 1.560
Zaman dilimi UTC+03.00 (UDAZD)
İl alan kodu 0372
Posta kodu 67900
Resmî site
-

Tarihçe

1750'li yıllarda Çaycuma, Perşembe ve Kızılbel köyü

Eski adı Çarsamba olan Çaycuma, Paflagonya (Kastamonu, Bartın ve çevresi) bölgesi ile Bitinya (Bolu ve çevresi)bölgesini ayıran sınır çizgisi olan Filyos çayının batı yakasına, Bitinya bölgesine kurulmustur. Bölgede iki ana yerlesim birimi vardir: Çarsamba ve Persembe. Paflagonya bölgesinde kalan ve adini Persembe'den alan yaka “Persembe yakası”; Bitinya bölgesinde kalan ve adını Çarsamba nahiyesinden alan yaka ise “Çarsamba yakası” olarak adlandırılır. Bugün, Filyos çayının her iki yakasına yayılarak hızlı bir gelışme seyri izleyen Çaycuma, çok uzun olmayan bir geçmise sahiptir. Uzun yıllar Çarsamba olarak adlandirilan Çaycuma, asıl gelismesini ve büyümesini 1900'lü yillara dogru ve daha sonra ise cumhuriyet döneminde gerçekleştirmiştir.

Ulasılabilen kaynaklara göre, Çaycuma'nin tarihi 250 yıl kadar geriye uzanmaktadir. Nitekim, Uluslu Ibrahim Hamdi Efendi'nin 1747'de kaleme aldığı Bartın, Amasra,Ulus,Safranbolu,Kdz. Ereğli,Zonguldak ve Devrek'i kapsayan bölgemizin ekonomik,sosyal,kültürel yapısını ele aldığı “Atlas”2 adli 712 sayfalik eserde Çarsamba ve Persembe'den açıklayıcı biçimde söz edilmemektedir. Atlas'in 315 no'lu varakinda yer alan “Devrek” baslığında verilen bilgiden hemen sonra yer alan “Pencüsenbe” baslığı altında Çarsamba ve Persembe söyle geçer: “Nâm-i diğer Zarzene, yirmi karyeli bir kazâdir. Çarsanba kazâsiyla bunun mâbeynini (ikisinin arasinda) Filyas suyu kat ider.”

Çaycuma ilçesine bağlı ve Perşembe bucağına dahil olan Kızılbel köyü çok eski tarihe sahip değildir. Köyde tarihi eserlere rastlanmaz. Dedemden aldığım bilgilere göre Kızılbel Köyüne yerleşim 1700 yıllarında doğudan getirilen bir iki aile yerleştirilir. Bu yerleştirme kapsamında Perşembe karyesine de İç Anadolu Bölgesi ve doğudan gelen birkaç aile de yerleştirilir. Ancak boy ve soyları,kültürleri farklı olan bu aileler arasında zaman zaman tartışma ve çatışmalar çıkar. Beyoğlu Mehmet Efendinin ifadelerine göre Babası Haci Recep ve dedisi Hacı Ali ve onun babası Ali Hoca Kafkaslardan gelme olup dört kardeşi ve ailesiyle önce İstanbul'a yerleşirler. Ardından nüfus etkinliği sebebi ile Kafkasya Çeçenistan ve Kabartay-Balkaryadan gelen bu ailenin Hoca Ali Efendi Bolu sancağının Perşembe karyesi Kızılbel Köyüne yarleştirilir. Medeni Kanunun kabulü ve Soyadı Kanunu sonrasında Beyoğlu Mehmet Efendi beyoğlu lakabını soyadı olarak almak ister. Ancak nüfus memuru bey paşa efendi unvanı kaldırılmıştır diyerek bu soyadını vermez. Bayar soyadını verir. Aynı kökten olan ailenin her hanesinin bireylerine ayrı soyadı verilir. Bayar,Bayram,Bayındır, Bayhan, Bayramcık, Baysal vs olarak "b" ile başlayan soyadları verilir. Aslında birbirinin akrabası olan bu soyisimliler kendilerini ayrı soydan sanmaktadırlar. Kızılbel Köyü daha önce Dursunlar Köyüne bağlı iken bir olayla birbirinden ayrıldıkları rivayet olunur. Bir sınır kavgası sonrasında Muslubaşoğlu köyüne Dursunlar, Ayrılıp şimdiki mevkiine yerleştirilen köye de Kızılbel dendiği rivayet edilir.

Coğrafya

Zonguldak iline 40 km, Çaycuma ilçesine 17 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri

2015 - 1150 - (Resmi olmayan bilgilere göre düzenlemiştir)

2012 - 1073

2007 - 1400

2000 - 1560

1997 - 1297

1965 - 825

Dış bağlantılar

Kızılbel Köyü Facebook Haran Sayfası Yerelnet

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.