III. Boris

III. Boris (d. 30 Ocak 1894 - ö. 28 Ağustos 1943), 1918-1943 arasında Bulgaristan çarı. İktidarının son beş yılı örtük bir diktatörlüğe dönüşmüştür.

III. Boris
Bulgaristan Çarı
Hüküm süresi 3 Ekim 1918 – 28 Ağustos 1943
Önce gelen I. Ferdinand
Sonra gelen II. Simeon
Eş(leri) Çariçe Giovanna
Çocukları Prenses Marie Louise
II. Simeon
Tam ismi
Boris Klemens Robert Maria Pius Ludwig Stanislaus Xaver
Hanedan Saxe-Coburg ve Gotha Hanedanı
Babası I. Ferdinand
Annesi Prenses Marie Louise
Doğum 30 Ocak 1894(1894-01-30)
Sofya, Bulgaristan Prensliği
Ölüm 28 Ağustos 1943 (49 yaşında)
Sofya, Bulgaristan Krallığı
Defin Rila Manastırı
Dini Doğu Ortodoks
önce Roma Katoliği

Hayatı

Bulgaristan çarı I. Ferdinand ile Bourbon hanedanının Parma kolundan Maria Luisa'nın oğluydu. Anne babasının Katolik olmasına karşın, siyasi nedenlerle Ortodoks olarak yetiştirildi.

Boris, Sofya Askerî Okulu'ndan mezun oldu ve Balkan Savaşlarında yer aldı. I. Dünya Savaşı sırasında Makedonya Cephesi'nde Bulgar Ordusu Genelkurmay irtibat subayı olarak görev yaptı. 1916'da Albay'lığa terfi etti ve Ordu Grubu komutanı August von Mackensen'in irtibat subayı olarak görev yaptı. Boris, mareşal Mackensen ve 3. ordu korgenerali Stefan Toshev arasındaki zor ilişkileri düzeltmek için çok çalıştı. Üst düzey Bulgar ve Alman komutanların saygısını kazandı. 1918'te Generalliğe yükseltildi.

Babasının 4 Ekim 1918'de tahttan çekilmesi üzerine, Bulgaristan kralı oldu. Ülkenin güçlü siyaset adamlarından, Çiftçi Birliği'nin önderi Aleksandır Stamboliyski'ye karşı olduğundan, onu deviren Haziran 1923 darbesinde etkili olduğu sanılır. Boris, darbeden sonraki yıllarda çeşitli suikastlere hedef oldu; Nisan 1925'te birkaç gün arayla iki suikast girişimi atlattı. 1930'da İtalyan prenses Giovanna'yla evliliği, İtalya ile ilişkilerin geçici olarak düzelmesini sağladı. Ama 1930'ların sonunda daha çok Almanya'ya yaklaştı ve Yugoslavya'yla uzlaşmaya çalıştı. 1934'te, Bulgaristan'da askeri diktatörlüğün kurulmasından sonra, yeniden güçlenmeye başladı.Kasım 1935'te, gözde adamlarından Georgi Kyoseivanov'un başbakan olmasını sağladı. 1938'den ölümüne değin, bu unvanı resmen taşımamakla birlikte, mutlak diktatör oldu.

Mart 1941'de, Bulgaristan'ın Mihver Devletleri'yle ittifaka girmesinden sonra bağımsızlığını olabildiğince korumaya çalıştı. Bulgaristan'ın, Mihver Devletleri'nin yanında II. Dünya Savaşı'na, hatta Yugoslavya ve Yunanistan'ın işgaline katılmasından sonra bile, SSCB'ye savaş açma konusundaki baskılara karşı koymayı başardı. 28 Ağustos 1943'te, Adolf Hitler'le bir toplantı yapıp Sofya döndükten sonra, kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Kalp krizi sonucundan mı öldüğü, yoksa zehirletilerek bir cinayete mi kurban gittiği kesinlik kazanmamıştır. Ölümü ile ilgili komplo teorileri arasında, daha itaatkâr bir hükûmet kurmak amacıyla Hitler tarafından zehirlettirilmiş olduğuna inananlar ortaya çıktı. Bir diğer teori ise Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık ile iletişime geçmeye çalıştığı için Sovyet ajanları tarafından zehirletildiği iddia edilir. Tahta ilk olarak kardeşi Kiril geçer ama 1944'te Sovyetlerin Bulgaristan'a ilhakının ardından Kiril yakalanır ve 1945 yılında kurşuna dizilir.

Sokaklarda ağlayan kalabalık ile Sofya'daki Alexander Nevsky Katedrali'nde, büyük ve etkileyici bir devlet cenazesinin ardından, Çar III. Boris'in tabutu dağlara trenle götürüldü ve Bulgaristan'ın en büyük ve en önemli manastırı olan Rila Manastırına gömüldü. 1944 Eylül'ünde, Komünist hükûmet tarafından III. Boris'in naaşını mezardan çıkarıldı ve gizlice Sofya yakınındaki Vrana Sarayı'nın avlusuna gömüldü. Daha sonra Komünist yetkililer Vrana'daki Boris'in tabutunu tekrar çıkardı ve gizli bir yere naaşını taşıdı. III. Boris'in mezarını nerede olduğu bugüne kadar bilinmemektedir.

III. Boris'in ölümünden sonra tahta 6 yaşındaki oğlu II. Simeon geçti.

Kaynakça

    III. Boris
    Doğumu: 30 Ocak 1894 Ölümü: 28 Ağustos 1943
    Resmî unvanlar
    Önce gelen
    I. Ferdinand
    Bulgaristan Çarı
    3 Ekim 1918 – 28 Ağustos 1943
    Sonra gelen
    II. Simeon
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.