Hubei

Hubei (okunuşu ; Çince: 湖北; pinyin: Húběi), Çin'in iç bölgesinde bulunan bir eyalettir. Kısaltması olan E[1], Qin Hanedanlığından beri eyaletin doğu bölgesi için kullanılan antik bir isimdir. Hubei ismi ise "gölün kuzeyi" anlamına gelmektedir ve Hubei'nin Dongting Gölü'nün kuzeyinde olmasından gelmektedir.[2] Hubei'nin başkenti Vuhan'dır.

Hubei Eyaleti
Çince : 湖北省
Húběi Shěng
Kısaltmalar: 鄂  (pinyin: È)
Adın kökeni湖 hú - göl
北 běi - kuzey
"Dongting Gölü'nün kuzeyi"
İdari birim türüEyalet
Başkenti
(ve en büyük şehri)
Vuhan
ÇKP Komitesi Sekreteri Ying Yong
Vali Li Hongzhong
Yüzölçümü 185.900 km² (14.)
Nüfusu (2015)
 - Nüfus yoğunluğu
58.500.000 (9.)
310 kişi/km² (12.)
GSYİH (2007)
 - kişi başına
CNY 915 milyar (12.)
CNY 144.733 (17.)
İGE (2005) 0,755 (orta) (15.)
Başlıca etnik gruplarHan - %95,6
Tujia - %3,7
Miao - %0,4
İl düzeyi 13
İlçe düzeyi 102
Belde düzeyi 1235
ISO 3166-2CN-42
Resmî websitesi
http://www.hubei.gov.cn
 (Çince)

Hubei'nin sınır komşuları kuzeyde Henan, doğuda Anhui, güneydoğuda Jiangxi, güneyde Hunan, batıda Chongqing ve kuzeybatıda Shaanxi'dir. Tam kapasitesi açısından dünyanın en büyük barajı sayılan ve temel yapısı tamamlanmakla birlikte, hâlâ jeneratörlerinin hepsi tamamlanmamış olan Üç Boğaz Barajı, Yichang'da Hubei'nin batısında bulunmaktadır. Hubei'nin iç ve doğu kısımlarının büyük bir kısmı Jianghan Düzlüğünün üzerinde yer alır, batıya doğru ise coğrafya dağlıktır ve Wudang Dağları gibi çeşitli dağ silsileleri bulunmaktadır.

Bu bölgede önceleri varlığını sürdürmüş olan Chu Devletine atıfla, eyalet için sıklıkla kullanılan fakat resmî olmayan bir isim de Chu[3] dur. Ayrıca Hubei sıklıkla Balık ve Pirinç memleketi[4] olarak da anılır. Ürettiği tarım ürünlerinden başlıcaları pirinç, buğday, pamuk ve çayken, sahip olduğu otomotiv, metalürji ve tekstil gibi sanayi sektörleri hasebiyle birçok sanayi ürünü de üretmektedir. Hubei'nin ormanlık bölgesi Shennongjia kültürel açıdan çok önemli bir bölgedir. Bu bölgede yaşan insanlar mitoloji konulu bir derleme olan Hei'an Zhuanı koruyarak günümüze ulaşmasına olanak sağlamışlardır. Ayrıca yine Shennongjia bölgesinde henüz keşfedilememiş, Yeren olarak anılan insansı bir yaratığın yaşadığı iddiaları mevcuttur; bu iddialar henüz bilimsel açıdan doğrulanmış veya kabul görmüş değildir.

Kaynakça

  1. Çince: 鄂, pinyin: È
  2. Origin of the Names of China's Provinces 27 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., People's Daily Online.
  3. Çince: 楚; pinyin: Chǔ
  4. Çince: 鱼米之乡, pinyin: yúmǐzhīxiāng
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.