Giardia lamblia

Giardia lamblia. Hexamitidae familyasına ait bir tek protozoon'dur. Giardia intestinalis, Lamblia intestinalis veya Giardia duodenalis olarak da bilinir. Giardiasis veya lambliasis adı verilen hastalığa neden olur.

Giardia lamblia
Giardia lamblia trofozoit'i (SEM)
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Protista
Şube: Metamonada
Takım: Diplomonadida
Familya: Hexamitidae
Cins: Giardia
Tür: G. lamblia

İlk olarak Antony van Leeuwenhoeck tarafından 1681 yılında tayini yapılmıştır.

Trofozoit ve kistik formu vardır. Enfeksiyonlu insanlarla ve bunların dışkıları ile ortama yayılan kistik formlarla bulaşırlar.

Protozoa olan bu canlı, bağırsak enfeksiyonuna neden olur. İnce bağırsağa yerleşir. İshal, karın krampları, bulantı, iştahsızlık, halsizlik yapar. Antibiyotikle tedavi edilir. Asalaktır. Yaşam döngüsünün bir bölümünü kirli sular ve yiyeceklerde, diğer bölümünü omurgalıların ince bağırsağında geçirir.

Sınıflandırma

Farklı hayvan türlerinde infeksiyona neden olan 40'a yakın tür bildirilmiştir.[1] Günümüzde genel kabul görmüş temelde 6 tür vardır.[2] Giardia intestinalis (veya G. lamblia, G. duodenalis) insanlarda, G. muris diğer bazı memelilerde, G. ardeae ve G. psittaci kuşlarda, G. agilis amfibilerde ve G. microti kemirgenlerde infeksiyona neden olur.[3] Bilinen diğer türler:

Parazitin yaşam döngüsü.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. Meyer E.A., Radulescu S. (1979). "Giardia and Giardiasis". Advances in Parasitology 17:
  2. R.C.Brusca, G.J.Brusca. Invertebrates. Sinauer Associates, 2 ed.(2003)
  3. Adam,R.D. Biology of Giardia. Clinical Microbiology Reviews, July 2001, p. 447–475
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.