Ernst-Robert Grawitz

Ernst-Robert Grawitz (8 Haziran 1899, Charlottenburg - 24 Nisan 1945, Potsdam-Babelsberg), II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda doktor ve SS-Reichsarzt. Grawitz aynı zamanda Alman Kızılhaç'ın başıydı. Gravitz, gaz odalarının kullanılması fikrini Heinrich Himmler'e veren kişilerdendir.

Ernst-Robert Grawitz
Grawitz Reichsführerschule üyeleri ile selamlaşıyor, Şubat 1939
Doğum 8 Haziran 1899(1899-06-08)
Charlottenburg, Prusya, Alman İmparatorluğu
Ölüm 24 Nisan 1945 (45 yaşında)
Potsdam-Babelsberg, Nazi Almanyası
Bağlılığı  Nazi Almanyası
Hizmet dalı Schutzstaffel
Deutsches Rotes Kreuz
Hizmet yılları 1933-1945
Rütbesi SS-Obergruppenführer
Savaşları/Çatışmaları II. Dünya Savaşı
Madalyaları

Hayatı

Ernst-Robert Grawitz Tıp okudu. Dr. med. unvanı alarak doçent oldu. Kasım 1931'de SS'e girdi. 1932'de Nazi Partisi'ne girdi. 1933'te Berlin'deki Westend Hastanesi Başkemi oldu. 1935'te SS'in Sağlık Dairesi başkanı oldu ve çok sayıda görevler üstlendi. Heinrich Himmler kendisini SS Tıbbi büro şefi ve "Reich SS doktoru" olarak atadı. 1937'de SS'in Reich Başkanı, 1940'ta Waffen SS Sağlık Müfettişi oldu. Nazi toplama kampları'nda mahkûmlar üzerinde acımasız tıbbi deneyler yaptı ve tıbbi deneylerin yönetiminden de sorumluydu. 1941'de Graz Üniversitesi'nde fahri profesörlük aldı. 1944'te SS-Obergruppenführer ve Waffen SS generali oldu.

Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlarına Grawitz Führerbunker'de doktorluk yaptı. Sovyetlerin ilerlemesi sırasında Berlin'deki diğer devlet görevlilerinin Berlin'i terk ettiğini duyduğunda Hitler'e kendisinin Führerbunker'i terk etmesi için dilekçe vermiş fakat bu isteği reddedilmiştir. Sovyet ilerlemesi giderek yaklaşınca ailesiyle birlikte intihar etmeye karar verdi. Grawitz, eşi ve iki çocuğu ile akşam yemeği yerken masanın altında 2 adet el bombasının pimini çekmiş ve ailesi ile birlikte patlamada ölmüştür. Ernst-Robert Grawitz'in dramatik intiharı, 2004 yılı yapımı "Der Untergang" ("Çöküş") adlı tarihsel filmde gösterilmiştir.

Kaynakça

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.