Empire Earth

Empire Earth (EE olarak da bilinir), Stainless Steel Studios tarafından 23 Kasım 2001 tarihinde piyasaya sürülen bir gerçek zamanlı strateji oyunudur. En öne çıkan özelliği insanlık tarihinin bütün çağlarını içermesi olan bu oyun, Empire Earth Serisinin ilk oyunudur.

Empire Earth
Geliştirici Stainless Steel Studios 
Yayımcı Sierra Entertainment
Yapımcı Stainless Steel Studios
Tasarımcı Rick Goodman
Motor Titan
Platform Microsoft Windows
Çıkış 23 Kasım 2001
Tür GZS (RTS)
Mod Tek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun 

50.000 yıllık bir dönemi kapsayan oyun,tarih öncesi çağlardan başlayıp Nano Çağ'a kadar dünya tarihinin 14 ayrı çağını içermektedir.[1]

24 Temmuz, 2002 tarihinde Mad Doc Software, Empire Earth: The Art of Conquest adlı ek paketi piyasaya sürdü.Bu genişleme paketi oyuna her medeniyet için özel güçler ve Onbeşinci çağ olan "Uzay çağı" gibi yeni özellikler ekledi.[2]

Hikayeler

Çoğu diğer gerçek zamanlı strateji oyunu gibi Empire Earth de tek oyunculu hikâyeye sahiptir. Ancak, bazı oyunların aksine, her senaryonun anlattığı bir hikâye vardır ve oyuncu bu hikâyenin bir parçasıdır. Rus hikâyesi, Alman hikâyesindeki "Operasyon Denizaslanı" bölümü ve belki Yunan senaryosunun ilk dört bölümü dışında bölümler gerçek olaylardan baz alınmıştır.

Öğretici hikaye

Empire Earth'deki ilk hikâye, oyunculara oynamayı öğreten öğretici hikâyedir. Sırayla oynanması zorunlu olmamakla beraber Fenikelilerin yükselişi ve Bizans İmparatorluğunun yükselişi olarak ikiye ayrılmıştır.

Yunan hikayesi

İlk gerçek hikâye Antik Yunan medeniyetine odaklıdır. Sekiz senaryonun beşi Yunanistanın yükselişini ele alır: Anadoludaki erken Helladic insanları, Truva savaşını, Atina'nın Attikayı birleştirerek yükselişini ve peloponez savaşının ilk yılları. Ayrıca kurgusal öğeler de vardır (Truva atının İthacalılara tanrılar tarafından verilmesi gibi). Altıncı senaryo ve sonrası ise Büyük İskender'in hayatıyla ilgilidir. Altıncı senaryo İskender'in tahta çıkışı ve Korint Ligi'ni Thebes, Atina ve Sparta isyanlarını bastırarak kurmasıyla ilgilenir. Sonraki senaryo ise Granikos savaşı, İssos savaşı ve Tire kuşatmasını anlatır. Son senaryo ise Gaugamela savaşı, Babil'in fethi ve Pers İmparatorluğunun başkenti olan Persepolisin önündeki dağlar için savaşı anlatır. İskender ve ordusunun Persepolis'e girmesi ve İskender'in bir suikast girişiminden kurtulmasıyla hikâye biter.

İngiliz hikayesi

İngiliz hikâyesi, İngiltere ile Fransanın Avrupa üstünlüğü için çabaları hakkındadır. Sekiz senaryonun üçü İngiliz I. William hakkındadır, 1047'de baronların isyanına karşı zaferini ve 1066 Hastings Savaşını ele alır. Sonraki üç senaryo ise Fransa ve İngiltere arasındaki Yüzyıl Savaşları sırasında gerçekleşir: Kara Prens Edward ve Fransa yağmaları dördüncü ve beşinci senaryolarda yer alır. Altıncı senaryo; V. Henry hakkındadır, bazı bölümleri Sakespeare'in eserinden baz alınmıştır. İlk bölüm Lollardların iç huzursuzluğu iken ikinci bölüm ise Harfleur fethi ve Agincourt Savaşını gösterir. Son iki senaryo ise Birinci Wellington dükü Arthur Wellesley tarafından Roliça, Talavera ve Waterloo savaşlarında I. Napoleon ile karşılaşmasına yönetilir.

Alman hikayesi

Alman hikâyesindeki yedi senaryodan ilk dördü Birinci Dünya Savaşında geçer ve Kızıl Baron Manfred von Richthofen'i sunar. Oyuncu Richthofen'i uçuştaki erken günleri ve "Uçuş Sirkinin" gelişiminde takip eder. İlk görev Richthofen ve pilotu Count Holck'u uçakları 1915'te Polonya'da düştükten sonra güvenliğe götürmeyi içerir, ancak sonraki görevlerde Richthofen bir ikincil karakterdir. Sonraki üç görevde oyuncu Almanya'ya giden savaş malzemesi taşıtlarını korur, Verdun Muharebesinde Alman askerlerini yönlendirir ve Somme Savaşında Kaiserschlacht'ı yönlendirir.

Kalan üç senaryodan oluşan ikinci kısım, İkinci dünya savaşının ilk yıllarını ve Nazı Almanyası'nı ele alır. İlk senaryo Blitzkrieg'i göstermektedir, oyuncu Polonyayı, İskandınavyayı ve Fransayı Amerika-Sovyet ittifakı gelmeden ele geçirmelidir. Sonraki görevde Büyük Britanya deniz kuşatmasını gösterir. Son senaryo olan "hiç denenmemiş Denizaslanı Harekatında" oyuncu Mareşal Erwin Rommel komutasındaki Alman kuvvetlerini Britanya çıkarmasında yönetir, ve Amerikan filosundan bir gizli saldırıyı atlatıp Birleşik Krallığı tamamen Büyük Alman İmparatorluğu altında ilhak eder.

Rus hikayesi

Rus hikâyesinde oyuncu, Rus Federasyonunun yeniden yapılışı olan Novaya Rusya'yı yönlendirir. 2018de Rus muhalif Grigor Stoyanovich'in Volgograd'da iç savaş başlatmasıyla ve sonrasında Moskova'daki Kremlin sarayının ele geçirilmesiyle açılır. İkinci senaryo Avrupa'nın Novaya Rusya halkını serbest bırakma başarısız operasyonu ve Novaya Rusya'nın kıta seferiyle ilgilidir. Üçüncü senaryoda artık yaşlanmış olan Grigor, robot korumasını varis ilan eder ve Moskova'da loyalist kuvvetlerin yardımıyla bir darbe önler ama sonunda kalp sorunlarına yenik düşer. Grigor II yönetiminde Novaya Rusya, Çin'i işgal ve ilhak edişiyle dünya seferine devam eder. Çin bir zaman makinesi icat ediyor olsa da Rus kuvvetleri onu yok eder ve zaman paradoksunu kıl payı atlatırlar. Bu sırada Novaya Rusya, Avrasya'nın çoğunu kontrolü altına almış olur.

En son senaryoda, 2098'da ABD'nin işgali sırasında General Sergei Molotov, Grigor II'nin güç delisine dönüştüğünü anlar ve tüm Küba nüfusunu yok etmek yerine ülke emrinden çıkar. ABD ajanı Molly Ryan ile beraber çalışarak Çin planını yeniden başlatır, zaman makinesi icat eder ve 2018'e olayları düzeltmek için döner. Sadece birkaç dakika geç kalmışlardır, Grigor Voronezh'den çıkmıştır bile. Üstüne Grigor II planlarını öğrenmiş ve zaman makinesini ele geçirmiştir, Volgograd'ı sibernetik askerlerle korumaya almıştır. Devasa bir savaş sonunda teknolojik olarak rakipsiz Molotov ve Ryan'ın Grigor II'yi öldürmesi ve Grigor'a suikast düzenlemesiyle biter.

Yapımı ve yayınlanışı

Empire Earth, Stainless Steel Studios tarafından 31 Mart 2000de, erken 2001 yayımlanma tarihiyle duyuruldu. 12 Aralık 2000de oyun hakkındaki ilk röportajda Rick Goodman ve Stefan Arnold, oyundaki gelişmeleri ve oyunu anlattı. Oyunun kahraman, birim geliştirmeleri, medeniyetler, ekonomi geliştirimi gibi birçok içeriğinden ve son ürünün cilalanışından bahsetti.[3]

18 Ocak 2001de Stainless Steel Studios, Damon "Stratus" Gauthier'i çok oyunculu oynanışa çalışması için işe aldılar.[4] Birçok StarCraft turnuvasında yer aldığından çokoyunculu oyunları dengeleyebilirdi. Empire Earth ayrıca E3 2000 ve E3 2001'de oyunun ilerlemesini ve beta test için gözüktü.[5]

Empire Earth sonunda 23 Kasım 2001de yayınlandı.[6]

Empire Earth, Empire Earth Gold Edition olarak 6 Mayıs 2003de tekrar yayınlandı. Hem orijinal oyunu hem de genişleme paketini, el kitaplarını, teknoloji ağacını, kısayol referansları ve resmi strateji rehberini içeriyordu.

Miras

Empire Earth için birkaç devam oyunu ve sonunda Empire Earth: The Art of Conquest genişleme pakedi çıkarıldı.

Empires: Dawn of the Modern World ise "ruhani devam" olarak sayıldı, çünkü Stainless Steel Studios tarafından yapılmıştı ve ilk oyunla ikinci oyun arasında yayınlanmıştı.[7]

Devam oyunu Empire Earth II, Mad Doc Software tarafından yapıldı ve Vivendi Universal Games tarafından 2005'de yayınlandı. 2006'da genişleme paketi olan Empire Earth II: The Art of Supremacy çıktı.

Mobil sürümü olan Empire Earth Mobile, 2005'de yayınlandı..

Diğer devam oyunu Empie Earth III, Mad doc software tarafından yapıılıp Sierra Entertainment tarafından 6 kasım 2007'de yayınlandı.[8]

3 Kasım 2008, pazartesi saat 7 GMT'de, Empire Earth online oyun sistemi için ayrılan WON sunucuları Activision tarafından kalıcı olarak kapatıldı.[9]

Karşılanma

Satışlar

Empire Earth, 2002'de 1 milyon birimden fazla sattı.[10] Amerika Birleşik Devletlerinde Ocak 2000'den Ağustos 2006ya kadar en fazla 41. satılan bilgisayar oyunuydu.[11] Entertainment and Leisure Software Publishers Association (ELSPA) tarafından "Gümüş" satış ödülü aldı,[12] bu da Birleşik Krallık'ta 100.000 den fazla kopya sattığı anlamına geliyordu.[13] İspanyada, Asociación Española de Distribuidores y Editores de Software de Entretenimiento, ülkede ilk yılında 40.000'den fazla sattığı için[14] "Altın" ödül verdi.[15] Fransa'da ise Mart 2005'de 110.000 birim satışa ulaştı.[16]

Eleştiren bakışları

Eleştiren notları
Publication Score
IGN
8.5 of 10
GameSpy
94 of 100
GameSpot
7.9 of 10
GameRankings
82%

Empire Earth GameRankings'e göre %82 aldı,[17] ve GameSpy'ın 2001 "Yılın Bilgisayar Oyunu" ödülünü aldı.[18] tarafından "Age of Empires severlerin oynarken yerinde duramayacağı, birkaç ekleme ve değişimle ekonomi modeli ve arayüzünün AoE2 ile aynı olduğu" notuyla 10 üzerinden 8.5 aldı.[19]GameSpot etkilenmeyip "Empire Earth, daha çok çok iyi olmayan grafik ve sesleri umursamayıp 14 farklı çağa heyecanlanan hard-core gerçek zamanlı strateji oyuncuları için iyi olduğu" sözü ile 10 üzerinden 7.9 verdi.[6] Game Informer hayal kırıklığıyla 10 üzerinden 6.25 verip "Empire Earth, konuştuklarını yapmayı, konuşmaktan daha iyi yapamadı." dedi.[20]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. "Empire Earth Heaven - GameInfo: Epochs". HeavenGames LLC. 31 Mayıs 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2007.
  2. Chick, Tom (23 Eylül 2002). "GameSpot Empire Earth: The Art of Conquest review". GameSpot. 4 Nisan 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2007.
  3. "Empire Earth Interview". IGN. 13 Nisan 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2007.
  4. Walker, Trey. "Stainless Steel Adds Starcraft Expert". GameSpot. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2007.
  5. "Empire Earth Beta Test". IGN. 21 Şubat 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2007.
  6. Kasavin, Greg (13 Kasım 2001). "GameSpot Empire Earth review". GameSpot. 11 Haziran 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2006.
  7. "Empires: Dawn of the Modern World". GameZone. 12 Kasım 2003. 14 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2007.
  8. "Sierra's Empire Earth 3 announcement at Sierra.com". 28 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2007.
  9. "Sierra's official announcement of server closings". Sierra. 7 Ekim 2008. 9 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2008.
  10. "Sierra Announces Development of Empire Earth: The Art of Conquest". Sierra Entertainment. 16 Mayıs 2002. 12 Şubat 2003 tarihinde kaynağından (Archive.org) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2006.
  11. Edge Staff (25 Ağustos 2006). "The Top 100 PC Games of the 21st Century". Edge. 17 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  12. "ELSPA Sales Awards: Silver". Entertainment and Leisure Software Publishers Association. 21 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  13. Caoili, Eric (26 Kasım 2008). "ELSPA: Wii Fit, Mario Kart Reach Diamond Status In UK". Gamasutra. 18 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  14. "Introducción; Los galardoness aDeSe" (İspanyolca). Asociación Española de Distribuidores y Editores de Software de Entretenimiento. 15 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  15. Arcas, José (2 Ekim 2002). "Se presentan los premios aDeSe en Madrid". MeriStation (İspanyolca). 12 Mayıs 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  16. "VUG enrichit sa gamme Best Seller de deux nouveaux titres" (Fransızca). Agence française pour le jeu vidéo. 18 Mart 2005. 19 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  17. "Empire Earth". GameRankings. 28 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2007.
  18. "PC Game of the Year at gamespy.com". 6 Eylül 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2007.
  19. "IGN rating". IGN. 15 Şubat 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2007.
  20. "Game Informer review". Game Informer. 14 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2007.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.