Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü ( WIPO (World Intellectual Property Organization) ), Birleşmiş Milletlerin özelleşmiş 17 örgütünden birisidir. WIPO, "Dünyada fikri mülkiyet haklarının korunmasını ve yaratıcı etkinliği teşvik etmek amacıyla" 1967 yılında kurulmuştur.[1]

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü
Kısaltması OMPI
WIPO
Kuruluşu 14 Temmuz 1967
Türü Örgüt
Yasal durumu Etkin
Merkezi Cenevre, İsviçre
Başkanı Francis Gurry
Ana kuruluşu Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi
Websitesi Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü

Tarihçe

Birleşmiş Milletler Enformasyon Merkezi tarafından Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü olarak Türkçeleştirilen WIPO (World Intellectual Property Organization), 1883 yılında düzenlenen Paris Fuarı'nda endüstriyel mülkiyet haklarını korumak için 14 ülkenin katılımıyla oluşturuldu. Başlangıçta marka tescili, patentler ve endüstriyel tasarımları içeren anlaşmalar, 1886 yılında sanat eserlerini ve telif hakkı yasalarını da kapsadı. 1960 yılında WIPO ismini alan örgüt, 1974 yılında Birleşmiş Milletlerin tüm üyelerinin tanıdığı bir organizasyona dönüşmüştür.

Amaç ve Kapsam

Uluslararası anlamda fikri mülkiyet haklarını korumaya ve düzenlemeye yönelik çalışmalarda bulunan WIPO, aynı zamanda gelişmekte olan ülkelere bu anlamda finansal ve bilimsel destekte bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler'in tüm üyelerine açılan anlaşmalarla, ulusların kendi içinde fikri mülkiyet hukukunu belirginleştirmeye yönelik çalışmalarda bulunmaktadır.

Günümüzde WIPO

Bugün 24 anlaşma düzenlemiş olan örgüt, 189 üye ülkeye sahiptir. Fikri mülkiyet ekseninde akademik çalışmalar yapan WIPO, bireysel anlamda da insanların yaratılarını hukuksal bir düzleme oturtup fikri mülkiyete saygıyı güçlendirmeye yönelik bilinçlendirme misyonunu sürdürmektedir.

Kaynakça

  1. Convention Establishing the World Intellectual Property Organization, www.wipo.int 11 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. signed at Stockholm on July 14, 1967, Preamble, second paragraph.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.