Apple A9X

Apple A9X Apple tarafından tasarlanan 64 bit ARM tabanlı bir çip üzerinde sistem (SoC). İlk önce 9 Eylül 2015'te açıklanan ve 11 Kasım 2015'te piyasaya sürülen iPad Pro'da çıktı. A9X, önceki nesil nesil nesillerinde görülmeyen yeni bir yenilik olan M9 hareketli yardımcı işlemciye sahiptir.[1] A9'un bir varyantı ve Apple'ın öncülünün 1.8 katı, önceki nesil A8X'in 2 katı GPU performansına sahip olduğunu iddia ediyor.

Apple A9X
Üretim 9 Eylül 2015 - bu güne kadar
Üretici Firma

Apple

TSMC
Max. CPU hızı 2.16 MHz - 2.26 GHz
Komut kümesi Twister ARMv8-A-

Tasarım

A9X, Apple tarafından tasarlanmış 64-bit ARMv8-A çift çekirdekli bir işlemciye "Twister" adı verilir. Apple A8X'in iki kat daha fazla bellek bant genişliği ve iki kat daha fazla depolama performansı sunuyor.[2]

Apple A9'un aksine, A9X önemli DRAM bant genişliği nedeniyle bir L3 önbellek içermiyor. A9X, 12.9 "iPad Pro'da 4 GB LPDDR4 bellek ve 9.7" iPad Pro'da 2 GB LPDDR4 belleği ile toplam 51.2 GB / sn bant genişliği ile eşleştirilir.[3] Bu yüksek bant genişliği, SoC'nin 12 çekirdekli PowerVR 7 Serisi GPU'yu beslemek için gereklidir. RAM, A9'un aksine A9X paketine dahil değildir.

A9X, A9 ile aynı NAND arabirimini kullanır; A9, Pci-e bağlantısı üzerinden iletişim kuran Apple tarafından tasarlanmış bir NVM Express tabanlı denetleyicisi kullanır.[4] iPad Pro'nun NAND tasarımı, mobil cihazlarda yaygın olarak kullanılan gömülü flash belleklerden daha PC sınıfı bir katı hal sürücü'ye benziyor. Bu, iPad Pro'yu, depolama sistemlerine bağlanmak için genellikle mSATA veya eMMC'yi kullanan rakiplere kıyasla belirgin bir depolama performansı avantajı sağlar.

Apple A9X'u içeren ürünler

Kaynakça

Dış bağlantılar

Önce gelen:
Apple A8X
Apple A9X
Sonra gelen:
Apple A10


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.