Abhazya bayrağı

Abhazya bayrağı, 23 Temmuz 1992'de Sohum'da tek taraflı ilan edilmiş olan ve dünyada sayılı ülke tarafından tanınan Abhazya Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağıdır.[1]

Abhazya bayrağı
Abhazya Bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar) Abhazya Cumhuriyeti
Kabul tarihi 23 Temmuz 1992
Tasarlayan v. Gamgia

1991'de V. Gamgia tarafından tasarlanan bayrak, dört adet yeşil ve üç adet beyaz renkli yatay şeritin dönüşümlü olarak sıralanmasıyla oluşmaktadır.[1] Sol üst köşede üç çizgi uzunluğunda ve genişlik uzunluk oranı 0.38 olan kırmızı zeminli bir dikdörtgen bulunmaktadır. Dikdörtgen bölümün içinde sağ el içi görünecek şekilde duran bir el ve elin üstünde yarım daire oluşturacak şekilde konumlandırılmış beş köşeli yedi yıldız yer almaktadır. Bayrakta bulunan el dost için hoş geldin anlamını taşırken, düşman için geçit olmadığını ifade etmektedir. Bayrakta bulunan yedi adet yıldız ise Abhazya'nın yedi tarihi bölgesi olan Abjuva, Bzıp, Guma, Psı-Aybga, Dal-Tzabal, Sadz ve Samırzakan 'ı temsil etmektedir. Bu yedi tarihi bölge daha sonra Sohum, Gudauta, Gagra, Afon, Gal, Oçamçira ve Tkuarçal'dan oluşan 7 şehre dönüşmüştür. Üç beyaz ve dört yeşil renkten oluşan yatay çizgiler ise İslam ve Hristiyanlık arasındaki hoşgörüyü simgelemektedir.

Açık el 14. yüzyılda görülen eski bir Abhazya Krallığı sembolüdür. Üzerinde el olan koyu kırmızı bir bayrak Orta Çağ'da Sebastopols'de kullanılmıştır. Açık el şimdilerde Abhaz ulusu için kullanılmaktadır.[2] Açık el Hz. İsa'nın çarmaha gerilmesi olayını yansıtmaktadır. Abhazya'da mağara duvarlarına çizilmiş el figürü, ortasında haç ve tam ortada Hz.İsa'nın eline çakılan çiviyi sembolize eden bir delik bulunan resimler bulunmuştur. Abhazya tarihi boyunca bir Ortodoks Gürcü krallığı olduğu için açık el figürü tıpkı Gürcistan Bayrağı'ndaki haç işareti gibi bu Hristiyan geçmişi yansıtmaktadır. Abhazya ortodoks Hristiyan bir bölgedir.

Resimler

Abhazya Özerk Cumhuriyeti'nin bayrağı

Kaynakça

  1. Аргун Ю.Г. (Argun Yu. G.), О Государственном флаге 28 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (On the state flag (XLVIII итоговая научная сессия (11-13 мая). тезисы докладов. - Сухум: АбИГИ, 2004, с. 3-4)
  2. "Государственные символы". 28 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2009.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.