İkili iktidar

İkili iktidar (Rusça: Двоевластие / Dvoyevlastiye), Bolşevik lider Vladimir Lenin tarafından 1917 yılında ortaya atılan, Rusya'daki Şubat Devrimi sonra ortaya çıkan Geçici Hükûmet ve Sovyet iktidarının bir arada olmasını tanımlayan terim.[1][2]

1917 yılı Şubat ayında Putilov Fabrikası işçileri tarafından yapılan bir gösteri
Geçici Hükûmet'in üyelerini gösteren bir afiş

Hakkında

Lenin kendi özünde çelişkili gördüğü bu duruma bir an önce son verilmesi gerektiğini ve yönetimin, devlet iktidarının yeni bir formunun temeli olarak gördüğü Sovyet iktidarına verilmesi gerektiğini belirtmiştir.[3][4] Bu durum daha sonra Mao Zedong önderliğinde gerçekleşen Çin Devrimi'nde de bir strateji olarak uygulanmıştır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. Cliff, T. Lenin: All power to the Soviets, (İngilizce) Pluto Press, 1985, vol. 2.
  2. İkili toplumsal iktidar 5 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 4 Haziran 2016.
  3. 1917 Şubat Devrimi: İkili İktidardan Proleter Devrimine Giden Yol, Özgürlük Dünyası, Evrensel Basım Yayın, 76. sayı, Erişim tarihi 4 Haziran 2016.
  4. Demokratik özerklik, Leninci "ikili iktidar" durumu mudur?, SoL (haber portalı), 10 Ağustos 2011, Erişim tarihi 4 Haziran 2016.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.