Çiğ köfte

Çiğ köfte; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa[1][2] ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.[3] Şanlıurfa ve Adıyaman'ın dışında; Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Elâzığ, Malatya gibi illerde de yöresel farklılıklar gösterebilen çiğ köfteler yapılır. Genellikle ince ve uzun (sıkma) köfte parçaları şeklinde ve marul yaprağı ile servis edilir. Şanlıurfa'da açık ekmek, bazı yörelerde de lavaş ekmeği ile tüketilir.

Şanlıurfa yöresine ait Çiğ köfte et ile yoğurulurken, Adıyaman yöresine ait Çiğ köfte etsiz bir şekilde yoğurulmaktadır. Şanlıurfa Çiğ Köftesi[4] 2008 yılında tescil edilirken, Adıyaman Çiğ Köftesi[5] 2018 yılında tescil edilmiştir.

Çiğ köfte, muhteviyatındaki bulgurun şişme özelliğinden dolayı bekletilmeden, tazeyken yenmesi gereken bir besindir. Çiğ et nedeniyle oluşabilecek -başta tenyazis olmak üzere-[6] çeşitli hastalıklar nedeniyle etsiz çiğ köfte çeşitleri de üretilmeye başlanmıştır. Bu tür çiğ köftede çeşitli sos ve baharatlarla etli çiğ köfte görüntüsü ve lezzeti taklit edilir. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı kararıyla etli çiğ köftenin satışı yasaklanmıştır.[7]

Galeri

Kaynakça

  1. https://www.ci.gov.tr/Files/GeographicalSigns/109.pdf
  2. "Adıyaman ve Şanlıurfa çiğ köfte tescili için mahkemelik oldu". Ahaber. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2020.
  3. "Çiğ köfte resmen Adıyaman'a tescillendi". sozcu.com.tr. 25 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020.
  4. "Şanlıurfa'dan Adıyaman'a "çiğ" köfte tepkisi". 26 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  5. "Çiğ Köfte Şanlıurfa'nın İtirazına Rağmen Adıyaman'a Tescillendi". 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  6. Aile Sağlığı Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi. sf 7.
  7. "Artık onun da standartları var". 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.