Yular

Yular, evcil büyükbaş hayvanların yedekte yürütülmesini, istenilen yöne döndürülmesini, bir yerde bağlı durmasını sağlamak için kullanılan, hayvanın başına bağlı ip ya da iplerdir.

Yuları sahibinin elinde iki panayır boğası

Genellikle burun etrafına bağlı bir halka ve bunun yerinde durmasını sağlamak için ense - çene gerisi etrafına dolanan bir ya da birkaç halka ile başı tutar. Yular ipi bu halkaları buruna yakın çene altından çeker.

En basit şekli ip ucunda İlmek-içinden-ilmek, ya da sabit bir halka içinden ilmektir. İlmek kısmı sıkışırsa çekilmezken bile hayvanın canını yakabilir. İlmek kısmı gevşerse yular düşebilr, hayvan kontrolden çıkabilir.

Daha uygun, ve yalnızca ipten yapılan bir şekli 3 halkalı dizgin düğümü ile yapılanıdır. Sıkışmaz, sadece yular çekildiğinde hayvanın boyun kaslarının direncini aşarak, veya burun kemikleri ve bunlarin narin eklemleri üzerine rahatsız eden acılı baskı oluşturarak itaate zorlar.

Çok kullanılan bir çeşidi

son geçici tutturma sayılmazsa 7 ya da 9 düğümlü sadece ipten at başlığıdır.

Bir başka çeşidi, burnu çevreleyen kısmın (burunsallığın) bükük ağaçtan ya da deriden yapılıp, iplerle ya da kayışlarla ense ve boyuna asılmasıyla yapılandır. Bu iyi terbiyelenmis bir hayvana daha az acı verir.

Kaliteli bir At yuları genellikle atın kafasını, metal halkalı, meşin şeritli, kemer tokası ile yerine takılan bir başlıkla kavrar.

Daha geliştirilmiş çeşitleri binilen atlar için dizgin ve gem, yük çektirilen at ve beygirler için koşumdur.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.