Sovyetler Birliği Sovyetleri Kongresi

Sovyetler Birliği Sovyetleri Kongresi (Rusça: Съезд Советов Советского Союза, Sovyetler Birliği'nin Kuruluş Antlaşması ile birlikte 30 Aralık 1922'kurulmasından ve 1936 Sovyet Anayasası'nın kabulüne kadar Sovyetler Birliği'ndeki en üst yönetim organı.[1] Sadece Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyetini yöneten Sovyetler olan Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi ile karıştırılmamalıdır.

Şu madde dizisinin bir parçasıdır:
Sovyetler Birliği
devlet yapısı

Sovyetler Birliği Sovyetleri Kongresi, tüm Sovyet cumhuriyetleri konseylerinin temsilcilerinden oluşmaktaydı. Kent Sovyeti'nden - 25.000 seçmenden 1 üye, bölgesel illerden ve Cumhuriyetlerin kongrelerinden - 125.000 seçmenden 1 üye kalırdı. Delegeler, özerk Sovyet cumhuriyetleri kongrelerinde seçilirdi.

Sovyetler Kongresi, tüm kamu kurumlarının genel yönünü belirleyen Sovyetler Birliği Merkezi İcra Komitesi'ni seçmekle görevli idi.

Kongre Başkanlığı'nın Mihail Kalinin yürütmüş, 1937 yılında feshedilmiştir.

Görevleri

Sovyetler Kongresi'nin bazı yetkileri şunlardı;

  • SSCB Anayasası düzenlemeleri
  • SSCB yeni cumhuriyetlerinin kabulü
  • Sovyet ekonomisinin ve devlet bütçesinin geliştirilmesi için planlar oluşturulması ve mevcut mevzuatın genel prensiplerinin onaylanması.

Kaynakça

  1. David A. Law, Russian Civilization, New York: Arno Press, 1975, s. 145, 161, 178, 286.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.