Sivil Sözleşme (Ermenistan)

Sivil Sözleşme (Ermenice: Քաղաքացիական պայմանագիր, K'aghak'atsiakan paymanagir, ՔՊ, genellikle Քաղպայմանագիր olarak kısaltılır, K'aghpaymanagir) 24 Temmuz 2013'te bir STK olarak kurulan Ermenistan'da bir siyasi partidir. Yönetim kurulu 9 Aralık 2013 tarihinde oluşturulmuştur. 30 Mayıs 2015'te ise bir siyasi parti oldu. Sivil Sözleşme, bir ittifakın parçası olarak, 2017 Ermenistan parlamento seçimlerine ve 2017 Erivan Kent Konseyi seçimlerine katıldı . Nikol Pashinyan liderliğindeki 2018 Ermeni Kadife Devrimi'nin ardından Adım İttifakı olarak bilinen yeni bir siyasi ittifak ile öne çıktı. 2018 Ermeni parlamento seçimlerinden sonra Benim Adım İttifakı, Millet Meclisinde yönetici çoğunluğu elde etti.

İdeoloji

Sivil Sözleşme Partisinin kesin bir resmi ideolojisi yoktur. Lider Nikol Pashinyan şöyle diyor: “Artık siyasi ideolojiler arasında net çizgiler yok… 21. yüzyılda bu çizgiler ortadan kalktı.” [1] Buna rağmen, uluslararası medya tarafından Paşinyan radikal bir merkezci [2] reformist [3] veya liberal [4] (ve bazen de popülist ) [5] olarak tanımlandı.

Hedefler

Parti, önümüzdeki 20 yıl içinde Ermenistan nüfusunun ikiye katlanması, tüm vatandaşların insan hak ve özgürlüklerinin sağlanması, her türlü yolsuzluğun ortadan kaldırılması ve çevreyi korurken ekonomiyi daha da güçlendirip geliştirmeyi hedeflediğini açıkladı.[6]

Dış politika

2018 seçimlerinden önce, Sivil Sözleşme, Avrupa Birliği ile daha yakın bağların geliştirilmesinden yanaydı ve Ermenistan'ın AB ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Alanına dahil edilmesini destekledi. Parti lideri Nikol Paşinyan, Ermenistan'ın Avrasya Birliği üyeliğine şüpheyle yaklaştı ve üyeliğin Ermenistan'a hiçbir faydası olmadığından şikayet etti.[7] Ancak seçim zaferinin ardından Paşinyan resmi konumunu değiştirdi ve Ermenistan'ın Avrasya Birliği üyeliğine destek verdiğini açıkladı. Sivil Sözleşme, Ermenistan'ın Doğu ile Batı arasında bir seçim yapmaması gerektiğini iddia ediyor. Bunun yerine Ermenistan, ona göre diyalog ve işbirliği için örnek ve arabulucu olmalıdır.[6]

Sivil Sözleşme, diğer BDT ve Avrasya Birliği üye devletleriyle Avrasya entegrasyonunu teşvik ederken, Ermenistan ve Rusya arasında güçlü bağları sürdürmeyi savunuyor. Aynı zamanda, Sivil Sözleşme, Avrupa Birliği ile daha yakın bağlar geliştirerek ve AB'nin Schengen Bölgesi'ne seyahat eden Ermeni vatandaşlar için vize gerekliliğini ortadan kaldırarak Ermenistan'ın Avrupa entegrasyonunu desteklemeye devam ediyor. Ekim 2019'da Başbakan Yardımcısı Tigran Avinyan, AB ile hem ekonomik hem de siyasi bağlarda çok sayıda potansiyel büyüme gördüğünü belirtti. Avinyan ayrıca, "Gelecekteki herhangi bir AB üyeliği, Ermenistan halkının yanıtlaması gereken bir sorudur ve ancak Ermenistan'ın Avrasya Birliği'nden çekilmesinin ardından gerçekleşebilir" tavsiyesinde bulundu.[8]

Daha sonraları partinin Ermenistan'ın "Doğu ile Batı arasında seçim yapmama" niyetini ve ülkenin dış ilişkilerinin ulusun egemenliğini korumaya dayanması gerektiğini belirten yeni bir parti programı kabul edildi.[9][10]

Sivil Sözleşme ayrıca Çin, Japonya, Hindistan, İran, Gürcistan, Latin Amerika ve Orta Doğu ile ilişkileri derinleştirmenin yanı sıra Dağlık Karabağ Cumhuriyeti ve Ermeni Soykırımı'nın uluslararası tanınmasını güvence altına almaya inanıyor.[11]

Tarih

3 Temmuz 2014 basın toplantısı

Sivil Sözleşme ilk kez 23 Ocak 2013'te, muhalefet bloğundan milletvekili Nikol Pashinyan'ın Haykakan Zhamanak (The Armenian Times) gazetesinde yeni bir siyasi süreç oluşturma projesini duyurmasıyla kamuoyunun bilincine vardı.[12] Sonraki birkaç ay boyunca, sözleşmenin metni Ermeni siyasi forumlarında geniş bir şekilde tartışıldı. Sözleşmenin güncellenmiş bir versiyonu yayınlandı ve o yılın 24 Temmuzunda yeni bir siyasi birlik olan Sivil Sözleşme açıklandı. Sendika, ilk konferansından önce sözleşme metninin değiştirilip açıklığa kavuşturulacağını ve ayrıntılı bir yol haritasının oluşturulacağını duyurdu.

Yönetim Kurulu

2014 yılında sivil sözleşme yönetim kurulu

Partinin Haziran 2019'daki beşinci toplantısında Bölgesel Yönetim ve Altyapılar Bakan Vekili Suren Papikyan, 21 kişilik güçlü yönetim kurulu başkanlığına seçildi.[13]

Sivil Sözleşme'nin yönetim kurulu 9 Aralık 2013'te Ani Plaza Hotel basın toplantısında tanıtıldı. Birinci parti kongresini düzenlemek için kuruldu.

Yönetim kurulu şöyleydi:

  • Arsen Kharatyan, Arap çalışmaları uzmanı
  • Arayik Harutyunyan, Arap çalışmaları uzmanı, tarih uzmanı ve Erivan Devlet Üniversitesi öğretim görevlisi
  • Marine Manucharyan, ilahiyatçı, STK yöneticisi
  • Sasun Mikayelyan, Sasun müfrezesinin komutanı Yerkrapah [14] üyesi ve eski milletvekili
  • Lena Nazaryan, gazeteci
  • Alen Simonyan, avukat, Ararat Medya Grup'un genel yayın yönetmeni
  • Nikol Pashinyan, eski gazeteci, eski milletvekili, başbakan

Finans

Sivil Sözleşme Geri Dönüş Fonu, partinin finansmanının Ermeni kanunlarına uygun olmasını ve faaliyetlerinin demokratik olarak organize edilmesini sağlamak için kuruldu. Sivil Sözleşmeye bağışlanan fonlar, fonun hesabında ve kasasında saklanmaktadır. Muhasebe, yönetim kurulundan bağımsız ve fon harcamalarını kontrol eden mütevelli heyetinin gözetiminde yürütülecektir. Tarafın sözleşmesine göre, "Sözleşmeye para veya mülk bağışlayan vatandaşlar, harcama hakkında bilgi talep etme hakkına sahip olacak ve talepleri üç gün içinde karşılanacaktır." 

Mütevelli heyeti

Sivil Sözleşme mütevelli heyeti 22 Şubat 2014 tarihinde ilan edildi. Başkanlığa Haykak Arshamyan, fonun başkanlığına Hakob Simidyan getirildi. Üyeler:

  • Lara Aharonian, Kadın Kaynakları Merkezi kurucu ortağı, direktörü
  • Haykak Arshamyan, tarihte doktora sahibi
  • Levon Bagramyan, ekonomist, siyaset bilimci,
  • Arthur Ispiryan, müzisyen
  • Levon Hovsepyan, ekonomist
  • Ara Shirinyan, yönetmen
  • Maro Matossian, Kadın Destek Merkezi müdürü
  • Edgar Manukyan, ekonomi doktorası sahibi
  • Sargis Kloyan, iş adamı

Finansman

3 Temmuz 2014 basın toplantısı

Sivil Sözleşme yönetim kurulu, 26 Nisan 2014'te Ermenistan'da mali şeffaflık ve kamusal ve siyasi hayatın finansmanı konularına değinen "Finansman Siyaseti ve Sivil Sözleşme" başlıklı bir makale yayınladı:

Kadife devrim

31 Mart 2018'de, İnşaat Sözleşmesi lideri Nikol Pashinyan ve destekçileri Başbakan Serj Sarkisyan'ı yasal süre sınırının ötesinde iktidarı elinde tutmaktan caydırmak için Gümrü'den (Ermenistan'ın ikinci büyük şehri) başkent Erivan'a yürüyüş yaptı.[15] 17 Nisan'da Nikol Pashinyan, Ulusal Meclis yakınlarında toplanan binlerce destekçiye ulusal, şiddetsiz bir "kadife devrim" başladığını duyurdu.[16] 22 Nisan'da, Sarkisyan'la kısa bir görüşmeden birkaç saat sonra, Paşinyan yaklaşık 250 protestocuyla birlikte tutuklandı.[17][18][19][20]

Seçim kaydı

Parlamento seçimleri

Seçim İttifak Oylar % Koltuklar +/– Durum
2017 Çıkış Yolu İttifakı'nın parçası 122.049 7.78
9 / 105
Yeni 3.
2018 Benim Adım İttifakı'nın parçası 884.456 70.43
88 / 132
88 1.

Kaynakça

  1. "Armenia's Revolution Will Not be Monopolized". Foreign Policy (İngilizce). Erişim tarihi: 13 Mayıs 2019.
  2. "Aggressive Centrism: Navigating the Contours of Nikol Pashinyan's Political Ideology". EVN Report. 20 Haziran 2018.
  3. "Armenia election: reformist PM Nikol Pashinian wins convincing victory" (İngilizce). Reuters. 10 Aralık 2018. Erişim tarihi: 16 Ekim 2020 The Guardian vasıtasıyla.
  4. Atanesian (23 Mayıs 2018). "Young activists and regime veterans: Armenia's new compromise government". EurasiaNet.
  5. Zolyan (7 Mayıs 2018). "Fiery revolutionary or pragmatic politician: what to expect from Nikol Pashinyan". OC Media.
  6. "Project" (İngilizce). Erişim tarihi: 7 Ocak 2020.
  7. "Following revolution, Armenia comes to terms with Eurasian Union" (İngilizce). Erişim tarihi: 7 Ocak 2020.
  8. "Armenia's EU accession could be a 'question for the people,' Deputy PM says". Euractiv.com. Erişim tarihi: 20 Aralık 2019.
  9. "PM Pashinyan: The Goal of our Foreign Policy is to Ensure the Sovereignty and Security of the Republic of Armenia • MassisPost". MassisPost (İngilizce). 27 Ağustos 2019. Erişim tarihi: 21 Mart 2020.
  10. "Ծրագիր". civilcontract.am (Ermenice). Erişim tarihi: 21 Mart 2020.
  11. "Pre-election program of "My step" alliance". Civil Contract Foreign Policy (Ermenice). Erişim tarihi: 24 Ekim 2019.
  12. Harutyunyan (30 Ocak 2013). "Can Nikol Pashinyan's Civic Contract Change Anything?". Aravot Daily. Erişim tarihi: 27 Nisan 2018.
  13. "Suren Papikyan elected as Chairman of the Board of Civil Contract party". www.panorama.am (İngilizce). Erişim tarihi: 17 Haziran 2019.
  14. "National Assembly of the Republic of Armenia | Official Web Site | parliament.am".
  15. "Thousands Rally Against Armenian Leader in Yerevan". 14 Nisan 2018.
  16. "Նիկոլ Փաշինյանը հայտարարեց ժողովրդական, "ոչ բռնի, թավշյա հեղափոխության" մեկնարկը (թարմացվող)". Hetq. 17 Nisan 2018.
  17. "Armenian PM resigns; here's what led to the surprise move". The Washington Post. 23 Nisan 2018.
  18. "Shock as Armenia's prime minister steps down after 11 days of protests". The Guardian. 23 Nisan 2018.
  19. Alec (23 Nisan 2018). "Armenian leader Serzh Sargsyan resigns after 11 days of protests". The Telegraph.
  20. "Armenia opposition leader demands snap election after PM resigns". Al Jazeera. 23 Nisan 2018.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.