Orhan Gazi Külliyesi

Orhan Gazi Külliyesi, Bursa'da 14. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı sultanı Orhan Gazi tarafından yaptırılan yapılar topluluğudur.

Orhangazi Külliyesi
Orhan Gazi Camii
Temel bilgiler
Yer Bursa, Türkiye
İnanç İslam
Durum Etkin
Mimari
Mimari tür Cami
Mimari biçim İslami, Osmanlı
Özellikler
Malzemeler

Taş, tuğla

Tür Kültürel
Kriter i, ii, iv, vi
Belirleme 2014 (38. oturum)
Parçası Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu
Referans no. 1452
Ülke  Türkiye
Bölge Avrupa ve Kuzey Amerika

Bir cami (Orhan Gazi Camii), bir medrese (yıkılmış), bir imaret (yıkılmış ve yerine 19. yüzyılda Belediye Binası yapılmıştır), bir hamam (Aynalı Çarşı adıyla çarşı olarak faaliyete devam etmekte) ve bir handan (Emir Han) oluşur.[1]

O devirde bir kale-kent niteliğindeki Bursa'da Bizans surları dışında kurulacak bir kentin ilk çekirdeğini oluşturmak üzere yapılan bu yapılar, Hanlar Bölgesi'nin merkezidir. İki nehir arasındaki bir tepede kurulan Bizans yerleşiminin kuzeydoğusuna inşa edilmiştir.[2] Orhan Gazi'nin külliyeyi sur dışına imar etmesi ile kent imarına getirdiği yaklaşım, daha sonraki sultanlar tarafından da benimsenmiştir. "Bursa tipi" de denen ve Osmanlı Beyliği'ne ait özgün bir tasarım olan "tabhaneli cami planı" ilk defa bu külliyenin ana yapısı olan Orhan Camisi'nde uygulanmıştır.[3]

Külliye, 2014 yılında “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu” Dünya Miras Alanı 'nın bileşenlerinden birisi olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiştir.[4]

Bir söylenceye göre Karagöz ile Hacivat, Orhan külliyesi inşasında çalışan ustalardır.[5]

Geçmişi

1326 yılında bir Bizans kale-kenti olan Bursa'nın Osmanlılar tarafından fethinden hemen sonra kalenin karşısında Gökdere'nin bataklık hale getirdiği alanlar kurutularak Orhan Gazi külliyesinin yapıları inşa edilmiş, etrafı "Aşağı Hisar" diye adlandırılan bir duvar ile çevrilmiştir.

Kaynakça

  1. "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nu Doğuşu Dünya Mirası Adaylık Dosyası" (PDF). Bursa Alan Başkanlığı web sitesi. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2020.
  2. Yavaşça, Doğan. "Orhan Gazi Külliyesi". İslam Ansiklopedisi, Cilt 33, Yıl 2007. 11 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2020.
  3. Okçuoğlu, Tarkan. "Osmanlı Mimarisi ve Sanatı" (PDF). İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi ders kitabı. 9 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2020.
  4. "'Sultan külliyeleri' UNESCO ile dünyaca tanındı". Anadolu Ajansı web sitesi, 30 Temmuz 2018. 13 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2020.
  5. "Orhan Gazi türbesi ve külliyesi". Bursa İl Kültür Turizm Müdürlüğü web sitesi. 9 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2020.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.