Muhammed Şah (Babür imparatoru)

Muhammed Şah asıl adı Ruşan Akthar Bahadır Olan (d.1702 - ö.1748) 12. Babür İmparatorudur. Yönetimi sırasında Babür İmparatorluğunu dağılmasını kolaylaştıracak politikalar benimsemiştir, sanat ve kültürde kısmi gelişme kaydetmeyi başarmıştır.

Muhammed Şah
12. Babür İmparatoru
Hüküm süresi 1719 -1748
Taç giymesi 29 Eylül 1719 da Tacpur
Önce gelen II. Cihan Şah
Sonra gelen Ahmed Şah Bahadır
Vekil Seyyid Kardeşler (1719–1722)
Eş(leri) Badşah Begüm
Çocukları Şehriyar Şah Bahadır
Ahmed Şah Bahadır
Tac Muhammed
Badshah Begum
Jahan Afruz Banu Begum
Tam ismi
Roshan Akhtar Bahadır
Babası Khujista Akhtar
Annesi Kudsiye Begüm
Doğum 1702
Fatehpur
Ölüm 26 Nisan 1748 (45 Yaşında)
Delhi
Defin Delhi
Dini İslam

Erken Yaşamı

Bu Babür İmparatoru Muhammed Şah  tahtında otururken.

Muhammed Şah  1702 yılında Gazne'de (günümüzde Afganistan'da) Prens Khujista Akhtar adıyla doğdu. Hızlı öğrenen ve annesinden iyi  eğitim alan Muhammed Şah, yöneticilik yeteneğini geliştirmiştir. Babür İmparatorlarının kısa süreli yönetimleri onun tahta çıkmasını kolaylaştırmıştır ama Seyyid Kardeşler 17 yaşındaki Muhammed Şah'ı kukla gibi kullanarak Babür İmparatorluğunun hızlıca dağılmasına sebep olmuştur.

Saltanatı

29 Eylül 1704'te  Muhammed Şah adıyla  Kızıl Kalede Tahta Çıkmıştır  ama Seyyid Kardeşler  tarafından sıkı gözetim altında tutulan yeni İmparator Syed Hassan Ali Khan Barha ve onun kardeşi Babür Başkomutanı Syed Hussain Ali Khan Barha olduğunu çok iyi farkına varan Muhammed Şah, Asaf Jah  ve onun arkadaşları Qamaruddin Khan, Zain ud-din Ahmed Han  gibi kişiler yönetime ağırlığını koymuşlardır. Seyyid Kardeşler taht için hak iddia eden Prens Muhammed İbrahim'i hızlı bir şekilde mağlup ederek Kasım 1720 Muhammed Şah'ın sorunsuzca tahtta kalmasını sağlamışlardır.

21 Şubat 1722, Babür İmparatoru Muhammed Şah, I. Asaf Jah'ı Sadrazam olarak atamış ve Babür İmparatorluğu Nawablıklara Bölünmeye Başlamıştır.  

Saray ve Ordu

İdari ve Kültürel gelişmeler

İfade Zuban-i Urdū-yi Muʿallá ("Dilin yüce Horde") yazılı Nastaʿlīq script.
Muhammed Şah'ın saltanatı sırasında  mahkeme dili Farsça yerine Urduca yapılmıştır. Kavvali gibi müzikler yaygınlaşmıştır ve  kurdurduğu yeni nesil mahkemeler  Güney Asya'da hızla yayılmıştır. Dini kurumlar içinse mektepler gibi eğitim merkezlerini çoğaltmıştır. Onun saltanatı sırasında, Kur'an Urduca'ya ve Farsça'ya çevrilmişitir. Ayrıca, onun saltanatı sırasında, resmi Türk elbise ve normalde giyilen yüksek soyluluk belirtilen elbiseleri değiştirmiştir.

Nader Şah istilası

Savaş arasındaki Afsharid güçlerinin Nader Shah ve Babür Ordusu.

13 Şubat 1739 Persler altında askeri deha Nader Shah, komutasındaki Afşarlar, Safevi Hanedanı ve yerel Pers beylerini yenmiş, Osmanlı İmparatorluğu ile güvenli Batı Cephesi oluşturduktan sonra Nadir Şah yönünü Hindistan'a döndürerek zengin ama zayıf Babür İmparatorluğunu, 1739'da  Delhi'yi işgal ederek Babür İmparatorluğu ve Muhammed Şah'ı esir almıştır , ibret olsun diye Delhi'yi hiçbir şey kalmayacak şekilde Talan ve Yağmaya tutmuştur.

Muhammed Şah ile İran Şahı Nadir Şah

Ölüm

Cenaze.

Zafer Babür Ordusu sırasında Savaş Manipur (1748) geldi bir ağır bedeli olarak Sadrazam Qamaruddin Han düştü savaş sonra diye düşünürken bir sokak top mermisi üzerinde savaş. Başlangıçta bu sır. Ancak, ne zaman haber ulaştı Moğol İmparatoru Muhammed Şah, o değil konuşmak, aniden hasta oldu, dışarı onun daire için üç gün. Bu süre o oruç. Onun korumaları olabilir duymasına ağlamak yüksek sesle ve şöyle diyordu: "Nasıl yapabilirim getirmek herkes gibi sadık olarak o Qamaruddin". O öldüğünden dolayı üzüntü 26 Nisan 1748, cenazesine katıldı tarafından ziyaret İmamlar dan Mekke.[1][2]

Kaynakça

  1. name="Mughal-Ottoman relations Sharif of Mecca"
  2. Farooqi, N.R. (1989). Mughal-Ottoman relations: a study of political & diplomatic relations between Mughal India and the Ottoman Empire, 1556-1748. Idarah-i Adabiyat-i Delli. 5 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2017.

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Muhammed Şah (Babür imparatoru) ile ilgili çoklu ortam kategorisi bulunur.

Kaynakça

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.