Margarethe Operasyonu

Margarethe Operasyonu, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Macaristan Krallığı'nı işgal ettiği operasyonun adıdır.[1][2] İşgal emri 12 Mart 1944 tarihinde Adolf Hitler tarafından verilmiştir. İşgal'in ardından Romanya'nın işgali için Margarethe Operasyonu II hazırlandı, ancak gerçekleşmedi.

Margarethe Operasyonu
II. Dünya Savaşı
Doğu Cephesi

Operasyon şeması
Tarih19 Mart 1944
Bölge
Sonuç Çatışma yaşanmadan sona erdi.
Taraflar
Nazi Almanyası Macaristan Krallığı
Kayıplar
  Yaklaşık 550,000 Macaristan Yahudisi başka ülkelerin topraklarına nakledildi ve bir çoğu Macar yetkililerin işbirliği içerisinde Nazi toplama kamplarında öldürüldü.

Olaylar

Nazilere bağlı Bf 110'lar Ocak 1944'te Budapeşte semalarında uçuyor.

Macaristan Başbakanı Miklós Kállay, Miklós Horthy'nin bilgisi ve onayıyla 1944 başlarında gizlice Müttefik Devletler lerle bir barış görüşmesi istedi. Adolf Hitler, Macaristan'ın kendisine karşı cepheye girmesini engellemek istedi. Ayrıca Macaristan'ın petrolüne de ihtiyaç duyuyordu. 12 Mart 1944'te Nazi birliklerine kritik Macar tesislerini ele geçirmelerini emretti.

Hitler, Horthy'yi 15 Mart'ta Avusturya'nın Salzburg kenti dışındaki Klessheim Sarayı'na davet etti. İki devlet başkanı müzakerelerini yaparken, Nazi kuvvetleri sessizce Macaristan'a taşındı. Toplantı sadece Horthy'yi ülkeden uzak tutmak ve Macar ordusunu emirsiz bırakmak için Nazi oyunu olarak düzenlendi. Horthy ve Hitler arasındaki müzakereler, Horthy'nin eve dönüş trenine bindiği Mart 18'e kadar sürdü.

Horthy Budapeşte'ye geldiğinde Nazi askerleri onu karşıladı. Horthy'ye Macaristan’ın ancak Nazilerle olarak işbirliği yapması durumunda ve Kállay2ı iktidardan uzaklaştırması koşuluyla egemen kalacağı bildirildi. Aksi takdirde Macaristan'ın ani bir işgale maruz kalacağı söylendi. Ayrıca Macaristan'a bir Gauleitert atanacaktı. Horthy Döme Sztójay'i Nazilerin endişelerini gidermek üzere başbakan olarak atadı. İşgal tam bir sürpriz olarak gerçekleşti, bu da hızlı ve kansız olmasına neden oldu. İlk plan, Macar ordusunu etkisiz hale getirmekti, ancak Sovyet kuvvetleri Dinyeper-Karpatlar Taarruzu ile birlikte kuzeyden doğuya doğru ilerliyordu. Bununla birlikte İngiltere ve ABD kuvvetlerinin Balkanları işgal etmesi ihtimali de vardı.[3] Nazi ordusu Macar kuvvetlerini sahada tutmaya karar verdi. Karpatlar'dan geçerek muhtemel istilalara karşı savunmak için bir cephe oluşturdu.

Nazi işgali bir sonucu olarak, Adolf Eichmann'in emriyle yaklaşık 550,000 Macar Yahudisi başka ülkelerin topraklarına nakledildi ve birçoğu Macar yetkililerin işbirliği içerisinde Nazi toplama kamplarında öldürüldü.[4]

İkinci Margarethe Operasyonu

II. Margarethe Operasyonu, Romanya hükûmeti'nin Sovyetler Birliği'ne teslim olması veya taraf değiştirmesi ihtimaline karşı planlanan operasyondu. Bu durumun gerçekleşmesi ihtimalinde Nazi kuvvetleri bu operasyon planıyla Macaristan ile birlikte Romanya'yı işgal edecekti.[5][6] Romanya aslında Rumen Direniş Hareketi'nden sonra Ağustos 1944'te teslim oldu, ancak bu operasyon hiçbir zaman gerçekleştirilmedi.[5][6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. Andreas Hillgruber, Helmuth Greinert, Percy Ernst Schramm, Kriegstagebuch des Oberkommandos der Wehrmacht (Wehrmachtführungsstab ).
  2. Carlile Aylmer Macartney, Beşinci Ekim: Modern Macaristan Tarihi, 1929–1945 , 2 ses. (Edinburgh University Press, 1956–57), II, 226.
  3. Earl F. Ziemke, Stalingrad - Berlin: Doğu'da Alman Yenilgi , ABD Devlet Baskı Ofisi, 1968. "Margaret 197’de tahsis edilen bölümlerin Doğu Cephesi’ne yapılan transfer ve 1974’te Gizlice zorluklarını çözdü ve Eksen’i bir Amerikan-İngiliz Balkan işgali ile birlikte terk etmeye çalışabilirdi, sorunu karmaşıklaştırdı. ”
  4. Cesarani, David (2005). Eichmann: His Life and Crimes. Londra: Vintage. ss. 159-195. ISBN 978-0-099-44844-0.
  5. Jean W. Sedlar (2007). The Axis Empire in Southeast Europe, 1939-1945. BookLocker.com. ISBN 978-1-60145-297-9.
  6. John Erickson (1999). Stalin's War with Germany: The road to Berlin. Yale University Press. ISBN 978-0-300-07813-8.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.