Lausus Sarayı

Lausus Sarayı, ya da Lausos olarak da bilinir (Modern Yunanca: Λαυσείον Lauseion), Konstantinopolis'te bulunan 5. yüzyıl binası. II. Theodosius'un sarayında hizmet etmiş, fakirlere şevkatli, zengin ve çok iyi emlaklara sahip Lausus tarafından sonradan kazanılmış ve kullanılmıştır.[1]

Lausus Sarayı
Hipodromun batı yanı başında Lausus Sarayını gösteren İstanbul'un törensel ve yönetimsel kalbinin haritası
Temel bilgiler
Yer Sultanahmet Meydanı yanı
Koordinatlar 41°0′28.1″K 28°58′31.4″D
Durum kazılarda ortaya çıkarılalnların bazıları hala görülebilir durumdadır
Mimari
Mimari biçim Bizans mimarisi
Antiochos Sarayı'nın taslağı. Sarayın kuzey kanadı sıklıkla Lausus Sarayı olarak adlandırılır.
Phidias'ın Zeus'unun yeniden kurgulaması, 1572'den

Sarayın Tanımı

Lausus Sarayı, sahibi tarafından kahraman ve mitolojik heykeller oluşan geniş bir koleksiyon ile yenilenmiştir. Lausus, I. Theodosius hükümdarlığı sırasında yağmalanmış ya da boşaltılmış doğu tapınaklarından toplanmış geniş bir koleksiyon toplamıştı. Onun koleksiyonu, zamanında Konstantinopolis'te mevcut, en geniş çeşitlilik gösteren koleksiyondu. Lausus'un koleksiyonunda bulunan pagan heykelleri, dini bütün Hıristiyanlar tarafından şikayet edilse de, yalnızca estetik ve tarihi kaygılarla ilk defa sergilenmişlerdir.[2] koleksiyonun en önde gelen heykelleri, yaklaşık 500 AD yılında, Fidias tarafından traşlanmış "Olimpiyalı Zeus",[3] ve Praksiteles'in "Cniduslu Afrodit" heykelleridir. Lausus'un ayrıca, Eros ve Kairos heykellerinin yanında "Samoslu Hera" ve "Lindoslu Athena" heykellerine de sahip olduğu bilinmektedir. Raporlar, Lausus'un heykelleri belirli bir sırada düzenlediğini bildirmektedir. Daha önce bahsedilen Zeus heykeli, Eros ve Kairos ile birlikte binanın en sonunda yarım bir kubbe altında duruyordu, Bir duvar tanrıça heykellerine, diğeri ise hayvan heykellerine ayrılmıştı.[2]

Sarayın, Hipodrom'un batı yanına bir kubbe ile açıldığı ve Antiochos Sarayı'na bitişik olduğu genellikle kabul görsede, Sarayın, Konstantinopolis'teki kesin yeri tartışma konusudur. Saray ayrıca "Augustaion" meydanından başlayıp Altınkapı'ya (Modern Yunanca: Χρυσεία Πύλη, Chryseia Pylē; Latince: Porta Aurea; İngilizce: Golden Gate) devam eden şehrin protokol yolu Mese'ye yakındır.[4] Daha detaylı analiz için sağdaki harita incelenebilir.

Hem İoannis Zonaras hem de Cedrenus[1], Lausus Sarayı'nın 475 yılında yaşanan yangında tamamen yok olduğunu bildirmişlerdir. Lausus'un tüm koleksiyonu her şeyi kül eden yangında yok olmuştur.

"Yangın, Lausus'un güzel sarayını, içindeki Samoslu Hera, Lindoslu Athena ve Cniduslu Afrodit heykelleri, sanatın ünlü başyapıtları ile beraber yok etmiştir."(Zonaras)

"...Şehirdeki yangın felâketi, en dört başı mamur parçaları yok etmiştir...yangın ayrıca Mesê caddesinin iki yanındaki revakları ve Lausus'un muhteşem takdiminide yok etmiştir: oraya yerleştirilen ve en ünlüsü Cniduslu Afrodit olan birçok eski heykel...Yangın, adlandırıldığı gibi, Forum Kostantin'e kadar genişlemiştir."(Cedrenus)

Saray'ın yok olması, Lausus'un ölümünden çok sonra olmuştur. Bugün, Lausus Sarayının bulunduğu kabul edilen yerin aşağısında Binbirdirek Sarnıcı vardır. Antiochos Sarayı'nın harabeleri hala durmaktadır, tıpkı Lausus Sarayı'nın Hipodrom'un batı yanına açılan kubbesinin taşdolgu olarak hala durduğu gibi.[1]

Kaynakça

  1. Grout, James. "The Palace of Lausus - Encyclopaedia Romana" (İngilizce). University of Chicago. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2010.
  2. Pearce, Susan M. (2001). The Collector's Voice (İngilizce). Ashgate Publishing, Ltd. ISBN 1859284175.
  3. Elsner, Jaś (1998). Imperial Rome and Christian Triumph (İngilizce). Oxford University Press. s. 189. ISBN 0192842013.
  4. Teetgen, ADA B. (2004). The Life and Times of the Empress Pulcheria Ad 399 to Ad 452 (İngilizce). Kessinger Publishing. s. 162. ISBN 0766196186.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.