Kuantum kaos

Kuantum kaos, kaotik klasik dinamik sistemler içinde nasıl çalıştığı ile ilgili fiziğin bir branşıdır ve kuantum teorinin terimleri içinde tanıtılabilir. Kuantum kaosun cevap aradığı temel soru: "kuantum mekanik ve klasik kaos arasında ilişkililik nedir" bu klasik mekanikteki Karşılıklılık prensibi durumları kuantum mekaniğin klasik limitdir.Eğer durum bu, ise klasik kaos altında bir kuantum mekanizma yatıyor olmalı; Her ne kadar bu klasik kaos incelenmesinin verimli bir yolu değildir .Eğer kuantum mekanik bir başlangıç durumlarına üstel hassas olduğu gösterilemiyorsa, nasıl klasik kaos içinde ortaya çıkan başlangıç durumlarına üstel hassas olabilir ,hangisi kuantum mekaniğin karşılıklılık prensipleri limiti olması gerekir? [2][3] Kuantum kaos temel sorusuna cevap arayışı içinde, çeşitli yaklaşımlar kullanılmıştır:

  1. Kuantum problemleri çözümleri için metodun gelişmesi burada tedirgeme tedirgeme kuramı içinde küçük kabul edilemez ve burada kuantum sayıları büyüktür.
  2. Bazı Hamiltonyen (sistem)'in klasik davranışı ile özdeğerlerinin (energy seviyeleri) istatistik tanıtımı korelatiftir.
  3. Yarıklasik metotlar kuantum özellikleri ile dinamik sistemin klasik yörünge periyodik-yörünge teorisi gibi bağlantıları.
  4. karşılıklılık prensiplerinin doğrusal uygulaması.
Deneysel yinelenme spektrumları lityumun kuantum yinelemelerinin karşılığı doğan bir elektrik alan içinde klasik yörüngelerin çatallanmalarını gösteriyor .[1]

Tarihçe

Yirminci yüzyılın ilk yarısındayken, mekanik içinde kaotik davranış fark edildi (göksel mekanik içinde üç cisim problemi içinde olarak), ama iyi-anlaşılmış değil. The foundations of modern kuantum mekaniğin temelleri bu periyot içinde serilmiş idi, aslında kuantum-klasik karşılıklılığının sistemler içinde sorunu bir kenara bırakarak böylece klasik limiti kaos sergiler.

Kaynakça

  1. Closed Orbit Bifurcations in Continuum Stark Spectra, M Courtney, H Jiao, N Spellmeyer, D Kleppner, J Gao, JB Delos, Phys. Rev. Lett. 27, 1538 (1995).
  2. Quantum Signatures of Chaos, Fritz Haake, Edition: 2, Springer, 2001, ISBN 3-540-67723-2, ISBN 978-3-540-67723-9.
  3. Michael Berry, "Quantum Chaology", pp 104-5 of Quantum: a guide for the perplexed by Jim Al-Khalili (Weidenfeld and Nicolson 2003), http://www.physics.bristol.ac.uk/people/berry_mv/the_papers/Berry358.pdf 8 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.